Orașul Tușnad (județul Harghita, Transilvania) este formată din:

 
– Băile Tușnad (reședința)
– Carpitus.
 
 
Statiunea balneo-climaterică permanentă Băile Tușnad
 

Stațiunea Băile Tușnad este situată la o altitudine medie de 650 de metri, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomatul, în defileul Oltului pe malul stâng, în partea sudică a depresiunii Ciucului, între munții Harghita și Bodoc. Ciomatul este cea mai tânără formațiune vulcanică din Carpați, iar fenomenele post vulcanice sunt foarte active. În craterul Ciomatului se află singurul lac vulcanic intact din Europa, lacul Sfânta Ana, iar în craterul secundar o altă raritate a naturii, Tinovul Mohoș.
 
Băile Tușnad aflat la 32 km sud de Miercurea Ciuc si 37 km nord de Sfântu Gheorghe, are 1.641 locuitori, fiind orașul cu cea mai mică populație din România. Existența apelor minerale din Băile Tușnad cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din zonă a fost menționată încă din sec. 18. Data probabilă pentru fondarea stațiunii este anul 1842, când vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenția asupra efectului terapeutic al apelor minerale de aici. La scurt timp, în anul 1845, la Băile Tușnad, oameni cu inițiativă din Tușnad, Vrabia, Cozmeni și Lăzărești pun bazele unei societăți pe acțiuni condusă de către 6 persoane de încredere în vederea exploatării stațiunii. Tot în 1845, este construită Casa Episcopului (donația episcopului de Alba Iulia, Kovács Miklós, originar din Tușnad, pentru a asigura facilități pentru săraci), apoi în 1846 se termină Casa Recepției și cele 40 vile construite din inițiativa societății pe acțiuni. În timpul luptelor din revoluția pașoptistă în 1849 colonelul Gál Sándor oprește trupele ruso-austriece cu o baterie de trei tunuri amplasată pe stânca “Alvégi szikla”. Stațiunea este parțial distrusă în luptele grele iar reconstrucția începe abia în 1852, când în același loc se construiesc vile de tip elvețian, zona fiind cunoscută și până azi ca “Mica Elveție”.
 
În 1866 chimistul Dietrich Gustaw din Zürich analizează apele celor 8 izvoare principale, începe îmbutelierea apei izvorului principal, se construiește ștrandul mezotermal pe apa izvorului de 23 °C, iar în 1868 se construiește primul pavilion balnear. În 1872 se construiește pavilionul Ludmilla (la 727 m altitudine), iar în 1883 se construiește Turnul Apor (punct de belvedere la 761 m altitudine). Prima bază de tratament (care a funcționat până în 1975) este realizată după proiectele lui Bela Kuklai în 1890, sub denumirea “Ștefania” (ulterior “Sfânta Ana”), instituție balneară de nivel mondial, dotată cu patru piscine acoperite, patru băi reci, și 14 vane de porțelan, cu personal specializat în medicină balneară. Între anii 1882-1893 a fost amenajat lacul artificial Ciucaş, completat în 1920 cu ștrandul liber “Baia Săracilor”. Mai multe vile sunt renovate și din 1891 comerciantul brașovean Tache Stănescu începe lucrări de interes comunitar, se amenajează parcuri, se captează izvoare, sunt construite alei, iar izvoarele cele mai importante sunt acoperite și amenajate în vederea servirii optime a turiștilor. La începutul secolului 20, 700 de locuri de cazare în 33 vile așteptau turiștii din întreaga Europă, iar numărul lor depășea frecvent 2000 de turiști plătitori anual. În 1912 pe malul lacului Ciucaș se construiește un complex turistic cu restaurant, teatru, sală de festivități și cazinou.
 
Cunoscută ca “Perla Ardealului” la sfârșitul primului război mondial, Băile Tușnad era deja cunoscută pe plan național ca stațiune balneo – climaterică de prim rang. Lacul Ciucaș este reamenajat în 1928, se construiește un nou ștrand şi din 1931 pornesc din Brașov spre Tușnad trenuri speciale numite “trenuri balneare”. Din 1935 stațiunea Băile Tușnad devine localitate de sine stătătoare separându-se administrativ de comuna Tușnad. Între 1948-1950 vilele şi restaurantele din Băile Tușnad sunt naționalizate. În anul 1968, Băile Tușnad a fost declarat oraș turistic. Se formează prima Întreprindere Balneară, transformată în 1973 în Întreprindere Balneară Județeană. În 1970 este înființat campingul, se construiesc restaurante, hoteluri noi între anii 1970 – 1980 (în 1972 hotelul Ciucaş și hotelul Ana, în 1977 hotelul balnear Tușnad şi centrul de tratamente balneare, iar în 1978 hotelul Oltul cu piscină acoperită). De asemenea lacul artificial Ciucaş aflat în mijlocul stațiunii a fost creat în scop turistic.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale cu continut carbogazos, bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, carbo – gazoase, hipotone, cu o mineralizare totală de 0,68 – 17,86 g/l, folosite în cura internă (izvoarele nr. 1 – Stănescu, nr. 1 bis, nr. 3 – Mikes, nr. 4 – Apor, nr. 5 – Rudy) și în cura externă (izvoarele nr. 1 si nr. 2 ale băilor calde Ana)

 • ape termale (forajul de lângă lacul Ciucaş) utilizate în bazin descoperit
 • mofete folosite sub formă de băi uscate de CO2
 • bio climat de cruțare, cu nuanțe stimulante, aer puternic ionizat și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic la minim trei luni de la externarea din spital, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, stări după flebite superficiale la minimum trei-patru săptămâni după faza acută, stări după flebite profunde la minimum șase luni după faza acută, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice)

 • afecțiuni ale sistemului nervos (nevroză astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizică și intelectuală)

 • afecțiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cronice, enterocolite, dischinezii biliare)

 • afecțiuni endocrine (hipertiroidie ușoară, insuficientă suprarenală, boala Basedow)

 • afecțiuni asociate (renale și ale căilor urinare, boli ginecologice, boli profesionale)
   
  Dotări:
   

 • Instalații pentru mofete
 • Instalații pentru băi minerale carbogazoase
 • Buvete pentru cură internă cu apă minerală
 • Bazine cu apă minerală termală în aer liber
 • Instalații complexe pentru electroterapie și hidroterapie
 • Instalații pentru aerosoli și inhalații
 • Săli de gimnastică medicală și masaj medical
   
  Proceduri:
   

 • Împachetări cu parafină
 • Băi de plante
 • Băi galvanice
 • Masaj
 • Cură internă cu ape minerale
 • Magnetoterapie
 • Cultură fizică medicală
 • Reflexoterapie
   

  Atracții Turistice (Tourist Attractions)


   

  Stațiunea Tuşnad
  Stațiunea Tuşnad
  Stațiunea Tuşnad

   

  Stațiune balneo – climaterică considerată “Perla Ardealului”, amplasată la 650 m altitudine medie, într-un splendid defileu al Oltului, aproape de singurul lac vulcanic intact din Europa, lacul Sfânta Ana. […..] / Balneo climateric resort considered “The Pearl of Transylvania”, located at 650 m average altitude, in a splendid gorge of Olt river, near the only intact volcano lake in Europe, “Saint Ana” Lake. […..]

  Lacul Sfânta Ana
  Lacul Sfânta Ana
  Lacul Sfânta Ana

   

  Amplasat la 2 km sud – est de Tușnad, în craterul unui vulcan stins numit Ciomatu Mare, la 946 m altitudine, are lungimea de 620 m, lățimea de 460 m, adâncimea de 7 m și suprafața de 19,50 ha, fiind alimentat doar din precipitații. […..] / Located 2 km south – east of Tușnad, inside a dead volcano crater called Ciomatu Mare, at 946 m altitude, is 620 m long, 460 m wide, 7 m deep, and has a surface of 19,50 ha, being alimented only by rains. […..]

   

 • Centrul Wellness aflat pe malul lacului Ciucaș, oferă turiștilor șase piscine, trei saune de diferite tipuri, sală de masaj, salină artificială și snack-bar.

 • Pârtia de schi dată în funcțiune în 2009, constituie principala atracție de iarnă a stațiunii. Pârtia dispune de teleschi cu acces skipass, nocturnă, tunuri de zăpadă, ski rent și ski bar.

 • Turnul Apor – amplasat la 701 m altitudine, a fost construit ca punct panoramic în anul 1883 și restaurat în 2008

 • Tinovul Mohos (1056 m) situat lângă Lacul Sfânta Ana, declarat rezervație naturală, adăpostește specii rare de plante

 • Biserica franciscană în stil baroc din Sumuleu (35 km) care deține una din cele mai rare instalații de orgă din Ardeal

 • Defileul râului Olt
 • Stânca Șoimilor (848 m)
 • Mlaștina Beneș
 • Mlaștina Valea de Mijloc
 • Siculeni – monumentul secuilor
 • Cheile Vârghișului – Poiana Narciselor (monument al naturii)
 • Biborțeni – Localitate cu izvoare de apă minerală
   

  Cazare (Accommodation) – 36:

   
  Complex Turistic / Resort:
   

 • Rupi – 3*, str. Tiszas, nr. 41. Telefon: 0740 111 969. Facilități: 25 camere (72 locuri) cu baie proprie și balcon, bar, restaurant, terasă, teren de sport, sală de conferințe, fermă proprie.
   
  Hotel:
   

 • Ciucaș – 3*, Aleea Sfânta Ana, nr. 7. Telefon: 0266 335 004, 0266 335 584, email: contact@hotelciucas.ro. Facilități: 103 camere, 13 apartamente și 4 apartamente de lux cu jacuzzi (228 locuri), restaurant cu 200 de locuri, două terase de 100 de locuri, bar, SPA & wellness cu piscină semi-olimpică, jacuzzi, bazin pentru copii și bazin de hidroterapie, bază de tratament pentru afecțiuni cardio-vasculare, nevroze, boli ale aparatului digestiv, hipertiroidie, anemii, proceduri cu băi carbogazoase, băi galvanice, băi cu esențe de plante, jacuzzi, masaje, sală de sport pentru fitness, aerobic, kinetoterapie, saună, salină, laseroterapie, centru de conferințe cu 250 de locuri, sală de jocuri (biliard, tenis de masă, darts), organizare excursii.

 • Complex Anna – 3*, str. Oltului, nr. 128. Telefon: 0266 335 295, 0763 963 801, email: contact@complex-anna.ro. Facilități: 29 camere (65 locuri), două săli de restaurant, terasă, biliard, sală de fitness, saună, jaccuzzi, băi cu plante, bază de tratament cu proceduri de fizioterapie, magnetoterapie, biostimulare laser, hidroterapie.

 • Fortuna – 3*, str. Kovács Miklós 68. Telefon: 0266 335 216, 0747 011 262, email: office@hotelfortuna.ro. Facilități: 12 camere (26 locuri), restaurant.

 • O Zone – 4*, Aleea Sfânta Ana, nr. 2. Telefon: 0266 335 397, 0266 335 406, 0266 335 409, 0755 086 411, email: rezervari@o3zone.ro. Facilități: 117 camere (234 locuri), restaurant, centru SPA & Wellness, sală de conferințe.

 • Tușnad – 2* / 3*, str. Oltului, nr. 87. Telefon: 0266 335 202, 0748 113 245, email: hotel@tusnad.ro. Facilități: 108 camere (216 locuri), restaurant, centru de tratament balnear, piscină cu apă minerală, saună.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Boroka – 3*, str. Gării, nr. 45. Telefon: 0266 371 499, 0744 505 022, email: office@tectumszallas.ro. Facilități: 12 camere (44 locuri), acces la bucătărie, terasă de vară.

 • Casa Iza – 2*, str. Gării, nr. 35. Telefon: 0752 920 416. Facilități: Amplasată pe malul Oltului, pensiunea dispune de 5 camere (10 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă acoperită.

 • Casa Verde – Zold Haz – 2*, str. Jokai Mor, nr. 88. Telefon: 0747 842 299, 0744 687 661, email: bojteerno@yahoo.com. Facilități: 5 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • Csomad – 4*, str. Kovács Miklós, nr. 64. Telefon: 0266 335 550, 0737 136 616, 0744 586 929, email: virag@kabelkon.ro. Facilități: Amplasată la 50 m de pârtia de schi, pensiunea dispune de 22 camere (47 locuri), restaurant cu 50 de locuri, bar, sală de conferințe, sală de fitness, terasă, foișor, piscină, tratamente de medicină naturistă, saună, solar, salină, hidromasaj, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, echitație, închiriere biciclete, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai, transfer aeroport / gară, organizare excursii.

 • Daniel – 2*, str. Eltes Lajos, nr. 3. Telefon: 0740 697 433, 0744 626 575, email: danielpanzio@yahoo.com. Facilități: 14 locuri în 6 camere, acces la bucătărie, terasă de vară, saună, jacuzzi.

 • Flora – 3*, Aleea Sfânta Ana, nr. 37. Telefon: 0726 600 976, 0746 150 845, email: office@tusnadflora.ro. Facilități: 4 camere și 2 apartamente (24 locuri).

 • Hanul Hotarul Ciucului – 2*, str. Avântului, nr. 18. Telefon: 0731 341 105, email: info@csikihatar.ro. Facilități: 13 camere (37 locuri), restaurant, grădină de vară, saună.

 • Hanul Secuiesc – 2*, str. Oltului, nr. 57. Telefon: 0266 335 260, email: info@szekelyfogado.ro. Facilități: 8 camere (24 locuri), restaurant cu specific local, terasă de vară, teren de fotbal artificial.

 • Ibolya – 2*, str. Morii, nr. 41. Telefon: 0266 335 519, 0726 233 089, 0722 342 620, email: ibizeni@gmail.com. Facilități: 6 camere (14 locuri) cu baie proprie, acces la bucătărie, terasă.

 • Iris – 3*, str. Apor, nr. 22. Telefon: 0266 335 586, 0744 553 380, email: office@irispanzio.ro. Facilități: 24 camere (50 locuri) cu baie proprie, living, restaurant cu 50 de locuri, sală de mese, sală de conferințe, saună, jacuzzi, terasă, grădină, teren de sport, minigolf, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • Lala – 3*, str. Brazilor, nr. 13. Telefon: 0745 323 328, 0757 351 981. Facilități: Amplasată pe malul Oltului, aporoape de centrul orașului, lângă izvorul de apă minerală nr. 1, pensiunea dispune de 12 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, două săli de mese, bar de zi, loc acoperit pentru grătar, magazin mixt, terasă, grădină, foișor, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • La Moară La Făgădau – 3*, str. Morii, nr. 26. Telefon: 0266 335 590, 0745 914 475, 0720 728 853, email: donat@clicknet.ro. Facilități: 6 camere (15 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, cramă, sală de mese, sală de jocuri (biliard, tenis de masă, karaoke), terasă, grădină, foișor, râu în curte, închiriere biciclete.

 • Olt – 3*, str. Oltului, nr. 71. Telefon: 0266 335 210, 0723 250 349, 0723 250 353, email: office@oltpanzio.ro. Facilități: 14 camere (28 locuri), restaurant, sală de mese, sală de conferințe, terasă.

 • Panorama – 2*, str. Eltes Lajos, nr. 5. Telefon: 0744 161 454, 0742 141 047, email: office@panorama.panzio.ro. Facilități: 7 camere (16 locuri), terasă de vară, acces la bucătărie.

 • Panorama Elcomex – 3*, str. Oltului, nr. 97. Telefon: 0721 393 303, email: panorama_elcomex@yahoo.com. Facilități: Amplasată în apropiere de centrul stațiunii, la 400 m de Parcul de Aventură și 1200 de metri de pârtia de ski, pensiunea dispune de 15 camere (37 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, bar, sală de mese, sală de conferințe, terasă, grădină, fermă proprie, sunt acceptate animale de companie, rent-a-car, închiriere ATV, organizare excursii, transfer aeroport / gară, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • Sara – 3*, str. Brazilor, nr. 6. Telefon: 0266 335 110, 0266 335 125, 0745 109 047, 0748 215 161, 0748 215 159, email: office@pensiuneasara.ro, rezervari@pensiuneasara.ro. Facilități: 12 camere (26 locuri), restaurant cu 48 de locuri, terasă, piscină acoperită și încălzită, saună, aventuri montane cu ATV Ranger, rafting, tir cu arcul, organizare excursii.

 • Silex – 2*, str. Apor, nr. 2. Telefon: 0266 335 373, 0753 471 215, email: jordi27@freemail.hu. Facilități: 5 camere (16 locuri), bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă.

 • Szent Kristof – 3*, str. Brazilor, nr. 12. Telefon: 0266 335 560, 0731 372 796, email: info@kristof.ro. Facilități: 54 locuri în 21 camere, restaurant, sală de conferințe, terasă, business center, excursii cu ghid, organizare evenimente.

 • Szurdok – 2*, str. Oltului, nr. 78. Telefon: 0266 311 217, 0744 612 397, 0744 778 409, 0757 381 991, email: molnartur@yahoo.com. Facilități: 12 camere (36 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, teren de sport, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, echitație, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai, organizare excursii.

 • Transilvania – 2*, str. Tiszas, nr. 41. Telefon: 0740 111 969, 0784 111 969, email: pensiuneatransilvania@gmail.com. Facilități: 19 camere (48 locuri), restaurant, piscină pentru copii, tir cu arcul, jocuri distractive, pădure proprie (3000 mp).

 • Varteto – 2*, str. Apor Peter, nr. 32. Telefon: 0266 311 217, 0744 612 397. Facilități: 10 camere (26 locuri).

 • Vânătorul – 3*, Aleea Sfânta Ana, nr. 17. Telefon: 0722 348 780. Facilități: 15 camere (35 locuri) cu baie proprie, terasă.

 • Victoria – 2*, str. Șoimul, nr. 11. Telefon: 0266 315 131, 0726 600 976, email: office@viktoriapanzio.ro. Facilități: 19 camere (48 locuri), sală de mese, terasă, bar, biliard, masaj, solarium.

 • Zenit – 3*, str. Apor, nr. 12. Telefon: 0266 335 016, 0740 553 245, 0745 043 730, email: contact@zenitpanzio.ro. Facilități: Amplasată la 500 de metri de pârtia de schi, pensiunea dispune de 7 camere (14 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, limbi străine vorbite: engleză, maghiară, germană.
   
  Villa:
   

 • Bokor Villa – 2*, str. Oltului, nr. 29. Telefon: 0754 519 142. Facilități: 11 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor.

 • Casa Smaranda – 2*, str. Apor, nr. 6. Telefon: 0745 754 866, 0749 316 915, email: opreanicolae@yahoo.com. Facilități: 5 camere (13 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă.

 • Ritz – 2*, str. Oltului, nr. 67. Telefon: 0727 855 802, 0724 210 739, email: contact@vilaritz.ro. Facilități: Amplasată în centrul stațiunii, lângă biserica ortodoxă și parcul central, vila dispune de 7 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, grădină, foișor, închiriere ATV, transfer aeroport / gară.

 • Speranța – 3*, str. Oltului, nr. 55. Telefon: 0266 335 402, 0722 634 680, 0726 680 831, 0744 592 477, email: office@vilasperanta.ro. Facilități: 8 camere și 2 apartamente (20 locuri), bucătărie complet utilată, terasă, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai, organizare excursii.

 • Șefu Gheorghe – 2*, str. Apor, nr. 17. Telefon: 0266 335 452, 0721 994 922. Facilități: 9 camere (26 locuri), bucătărie complet utilată.

 • Șoimul – 2*, str. Ciucaș, nr. 62 / A. Telefon: 0723 752 990, 0728 862 578, email: ppilbath@yahoo.com. Facilități: 9 camere (24 locuri), bucătărie complet utilată, terasă, organizare evenimente.