Parcul Natural Cheile Nerei - Beușnița

 
Cascade / Waterfalls

 

  • Cascada Ciucaș (TRANSILVANIA – județul Cluj) – se află la 12 kilometri vest de Turda lângă satul Cornești, comuna Mihai Viteazu, pe cursul inferior al Văii Hășdate, în aval de Cheile Turzii în defileul Hășdatelor. Cascada are mai multe rupturi de pantă cu repeziciuni și mici cascade, și are o înălțime de aproximativ 5 metri. La baza cascadei într-o marmită apa băltește și creează un minunat loc de scăldat, temperatura apei depășind vara de multe ori 25 de grade. Accesul auto se face imediat la stânga pe lângă podul ce trece peste râul Arieș, iar după aproximativ 1 kilometru pe un drum pietruit se ajunge la vărsarea pârâului Hășdate în Arieș. De aici pe potecă se ajunge în aproximativ 15 minute la baza cascadei. Fiind un loc retras, este recomandat pentru scăldat, plajă sau fotografii.

  • Cascada Răchițele sau Vălul Miresei (TRANSILVANIA – județul Cluj) – este o cădere de apă în trei trepte, având o înălțime de 30 de metri, aflată în Munții Apuseni la o altitudine de aproximativ 1000 de metri. Datorită marmitelor cascadei, apa se dispersează în așa fel încât seamănă foarte mult cu un voal alb, de unde vine și numele cascadei.

  • Cascada Șipote (TRANSILVANIA – județul Alba) – numită și Cascada de travertin Șipote este o cădere de apă cu o lungime de aproximativ 1 kilometru formată dintr-o succesiune de cascade mari și mici amplasată în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la 2 kilometri aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade (cea mai accesibilă) poate fi văzută din drumul național DN 75 Turda – Câmpeni la trecerea peste linia ferată a Mocăniței. Cascadele ating înălțimi de până la 15 metri răsfirate pe stânci sau pe baraje de travertin și au un debit aproximativ constant pe toată perioada anului, fiind astfel impresionante și iarna. Partea superioară a cascadei este mult mai spectaculoasă. Aici se ajunge din centrul comunei Sălciua urmând șoseaua spre Huda lui Papară până la Valea Morilor aproximativ 2 kilometri, iar apoi pe o potecă marcată cu cruce roșie, se ajunge la cascadă după aproximativ o oră de mers, în Poiana La Șipote. În apropiere, la câteva sute de metri se află Peștera și Portalul Poarta Zmeilor, iar la 4 kilometri pe o potecă marcată cu triunghi roșu pe sub abruptul Bedeleului se ajunge la Peștera Huda lui Papară după aproximativ două ore de mers.