Lacul Roșu
Lacul Roșu
Lacul Roșu
(TRANSILVANIA: Lacu Roșu – Harghita)
 

Lac de baraj natural format la 983 m altitudine prin prăbușirea unui versant după cutremurul din 23 ianuarie 1838 (6,9 magnitudine), la poalele Muntelui Hășmașul Mare, lângă Cheile Bicazului, la 26 km de Gheorgheni. […..] / Natural dam lake created at 983 m altitude after the fall of a part of a mountain due to an earthquake on January 23, 1838 (magnitude 6.9), at the foot of Hășmașul Mare mountain, near Bicaz Gorges, 26 km away of Gheorgheni. […..]

 

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana
(TRANSILVANIA: Tușnad – Harghita)
 

Amplasat la 2 km sud – est de Tușnad, în craterul unui vulcan stins numit Ciomatu Mare, la 946 m altitudine, are lungimea de 620 m, lățimea de 460 m, adâncimea de 7 m și suprafața de 19,50 ha, fiind alimentat doar din precipitații. […..] / Located 2 km south – east of Tușnad, inside a dead volcano crater called Ciomatu Mare, at 946 m altitude, is 620 m long, 460 m wide, 7 m deep, and has a surface of 19,50 ha, being alimented only by rains. […..]

 

Transilvania: Alte Lacuri / Other Lakes

 

  • Lacul Colibița (TRANSILVANIA – județul Bistrița – Năsăud)

  • Lacul Beliș – Fântânele (TRANSILVANIA – județul Cluj) – se încadrează în categoria lacurilor artificiale de acumulare fiind localizat la confluența dintre Munții Gilăului, Munții Vlădeasa și Muntele Mare. Pe malurile acestui lac se află stațiunea turistică Fântânele. Între anii 1970 – 1974, pentru a se construi barajul, au fost strămutate satele de pe Valea Someșului Cald. În verile secetoase, atunci când debitul lacului este foarte mic, se pot observa ruinele bisericii din Giurcuța de Jos.

  • Lacul Drăgan (TRANSILVANIA – județul Cluj) – este situat la confluența râului Drăgan cu râul Sebeșel. Barajul asigură debitul necesar pentru hidrocentrala de la Remeți, aflată în Valea Iadului, și are o înălțime de 120 de metri și cea mai mare deschidere a coronamentului din România. Zona este de un pitoresc unic cu defilee intramontane spectaculoase care sunt ideale pentru activități sportive de tip off – road și mountain – bike.

  • Lacul Gilău (TRANSILVANIA – județul Cluj) – este un lac de acumulare amplasat în amonte de confluența Someșului Cald cu Someșul Rece, format în urma construirii barajului hidrocentralei în anul 1972. Este unul din principalele lacuri de agrement din județul Cluj, având o suprafață de aproximativ 70 de hectare. În aval de baraj se află una dintre cele mai mari păstrăvării din România.

  • Lacul Știucii (TRANSILVANIA – județul Cluj) – este o arie protejată de interes național, situată în comuna Fizeșu Gherlii. Știuca, specie piscicolă dominantă a lacului, a dat rezervației această denumire. Rezervația are o suprafață de 57 hectare, fiind prezente și zone de stufăriș. Acest mediu a favorizat dezvoltarea unei biodiversități de faună și floră aproape similară ca număr de specii cu cea din Delta Dunării.

  • Lacul Tarnița (TRANSILVANIA – județul Cluj) – este un lac de acumulare amplasat pe râul Someșul Cald. Acesta are o suprafață de peste 200 de ha, iar barajul existent este construit din beton în formă de arc, cu o înălțime de 97 metri, cu o lungime a coronamentului de 232 metri, având ca principal scop producerea de energie electrică. Pe lac se organizează de către asociații de profil sportiv diferite concursuri de înot sau pescuit sportiv.