Stațiunea balneo – climaterică permanentă Techirghiol (județul Constanța)
 

Stațiunea Techirghiol (Tekfür – vărgat, iar köy/golü – lac pe turcește, lacul apărând deseori sub influența vântului și a sării vărgat) este situată pe malul nord-vestic al lacului Techirghiol (liman fluvio – marin adânc de 9 m, cu suprafața de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip, cu o concentrație de săruri de maxim 95 g/l, și cu un strat de nămol cu calități terapeutice), într-o vale înconjurată de mici coline, la o distanță de 3 kilometri de țărmul Mării Negre și la 18 kilometri sud de Constanța, în Dobrogea. Împrejurimile lacului Techirghiol și litoralul Mării Negre sunt locuite din antichitate, coborându-se până în neolitic, dovadă fiind 1434 oase de animale din care au putut fi identificate 1163, dar și peștele Dorada, specie de apă caldă din Marea Mediterană, ceea ce arată că din punct de vedere termic, la acea perioada Marea Neagră avea o temperatură asemănătoare Mării Mediterane de azi.
 
Techirghiol se afla chiar la marginea drumului imperial care ducea de la Tomis (Constanța) la Callatis (Mangalia) iar monezile din această perioadă găsite aici atestă prezența romană și schimburile cu populația locală. Mai mult chiar, romanii cunoșteau și foloseau nămolul ca agent terapeutic. Mai există și legenda lui Iason care frânge inima frumoasei Medeea, cea care provoacă drama Regelui Aietés, obligat să – și adune din apa Pontului Euxin (Mării Negre), aproape de lacul Techirghiol, bucățile fiului ucis chiar de propria soră. Câteva secole mai târziu, poetul roman Publius Ovidius Naso numea Dobrogea “țara de lângă Ursa Mare, cu țărmuri înghețate de gerul cel cumplit”, și vorbea despre un lac numit Meotic, care este probabil lacul Techirghiol.
 
Ocuparea militară a Dobrogei de către otomani începe prin 1417, la sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân și se încheie în 1462, când Dobrogea este cucerită definitiv de către Imperiul Otoman, până în 1877 ea fiind ținut Islamic și funcționând ca un cadiat, integrat Sangeacului Silistrei unde erau evidențiate districtele Chilia, Isaccea, Hârşova, Babadag, Tekfürgolu și Silistra.
 
Prima atestare documentară a localității Techirghiol datează din 1560 când Tekfür-köy (lacul Techirghiol) este amintit în două firmane ale sultanului Soliman Magnificul către Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Prin 1650, Hagi Ali, istoriograf turc ce a călătorit prin Dobrogea, scria despre o apă neagră numită “Gömlek-köy”, probabil Techirghiol. Un secol mai târziu, Yusuf Nabi, poet turc, în 1762, în lucrarea istorică “Filihnamei Kamenice” se referă la Tekfür-köy, locul unde oștile otomane au oprit în drumul lor spre și dinspre Polonia. Din păcate, dovezi istoriografice despre Dobrogea (inclusiv despre Techirghiol), aflată sub stăpânirea otomană sunt puține datorită faptului că în 1878 când administrația otomană s-a retras, a luat cu sine și arhiva acestor locuri.
 
Primele informații scrise despre efectele terapeutice ale apei lacului datează din 1854, în timpul războiului Crimeei, când Said Pașa, comandantul oștirii otomane, cu un braț bolnav, oprind în tabăra militară de la Tekfür-golü constată efectele benefice, miraculoase ale nămolului și apei sărate. Dar se pare că efectele miraculoase ale nămolului și apei erau deja cunoscute.
 
Legenda lacului Techirghiol
 
Era odată un bătrân olog și orb pe nume Techir, căruia i-au murit nevestele și copiii și a rămas singur doar cu măgarul lui bolnav. Iernile erau îngrozitoare din cauza durerilor de oase, însă verile erau ceva mai domoale din pricina căldurii. Techir și măgarul său au ajuns într-o zi din întâmplare pe malul lacului Techirghiol. S-a chinuit bătrânul ore în șir să iasă din noroiul mirositor, dar măgarul încăpățânat nici că vroia să se miște. Așa au rămas amândoi un timp în noroiul lacului, dar odată ieșiți din lac, Techir realizează că ochii săi pot distinge din nou lumina, iar picioarele sale multă vreme neputincioase, încep să-l asculte. Măgarului i se vindecă plăgile urâte de pe spate, iar trupul său se înviorează vizibil. Vestea că nămolul din lacul Techirghiol ar fi miraculos s-a răspândit imediat, și puhoi de oameni au venit la Techirghiol, scăldându-se şi ungându-se cu nămol pentru tămăduire. Iar minunile apar și ologii încep să meargă, oasele înțepenite își redobândesc tinerețea, femeile își recapătă fertilitatea.
 
În 1894 Ministerul Agriculturii și Domeniilor vinde Societății de binefacere Eforia Spitalelor Civile din București 100 ha la marginea lacului, și începe constituirea stațiunii balneare din preajma lacului cu deschiderea unui sanatoriu în 1899. În 1930, Techirghiolul avea deja o plajă amenajată de 6.000 mp, 80 de cabine, 23 de hoteluri și 318 vile cu 4.000 camere. În 1940 sunt strămutați cu forța în Germania, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich), 256 de germani, membri ai comunității germane din Techirghiol (formată din așa-numiții germani dobrogeni) înființată în 1907. După o mai lungă perioadă de timp, în 1970 se discuta public despre planul de sistematizare a orașului Techirghiol, o localitate balneo – turistică din care numai tratamentul sanatorial cu caracter permanent era estimat sa depășească 4.500 locuri. În 1972 lacul Techirghiol este declarat monument al naturii. Ca protecție încep să fie interzise circulației ambarcațiunile pe lac și sunt desființate debarcaderele de la Eforie Nord, Eforie Sud și Techirghiol. Pana în prezent este interzisă circulația ambarcațiunilor pe lac, deși s-a încercat de nenumărate ori de către autoritățile locale, repunerea în funcțiune.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apa sărată concentrată a lacului Techirghiol

 • Nămolul sapropelic din lacul Techirghiol folosit în bazele de tratament de la Techirghiol dar şi în stațiunile învecinate, medaliat de aur la Expoziția Universală de la Paris
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • Afecțiuni reumatismale degenerative: (stări preartrozice la adolescenți sau adultul tânăr cu tulburări statico – posturale ale aparatului locomotor, insuficiență musculo-ligamentară, sindrom de hiperlaxitate, tendință la sedentarism și obezitate, condiții de muncă cu suprasolicitare musculară predominant statică, sechele de rahitism, spondiloza cu localizare cervico-dorso-lombară cu sau fără manifestări de blocare funcțională, lombalgia sau lombosciatica – forma sub – acută sau cronică, de cauză vertebrogenă sau diascală, sechele algice sau funcționale după laminectomie pentru hernie de disc, coxartroza primitivă sau secundară fără intervenție ortopedico-chirurgicală, gonartroza primitivă sau secundară decompensată parțial sau global, cu sau fără intervenție ortopedico-chirurgicală, Artroze ale mâinilor și picioarelor)

 • Afecțiuni reumatismale de tip inflamator: (sechele dureroase articulare și abarticulare post reumatism acut, poliartrită reumatoidă în stadiul I, II sau III în afara puseului, cu sau fără intervenții ortopedico-chirurgicale, spondilită anchilozantă forma centrală sau periferică, artropatie psoriazică, artropatiile reactive secundare unor infecții genitourinare sau intestinale)

 • Sechele posttraumatice: (stări postortopedico-chirurgicale, artroplastii, osteotomii, tenotomii, stări (status) post traumatism vertebro-medular, strofii, hipotrofii, contracturi musculare, redori articulare, anchiloze, pseudoartroze)

 • Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic: (nevralgii de orice cauză și cu orice localizare, radiculopatii de cauză vertebrală, discală, leziuni ale plexurilor nervoase (plex brahial, plex lombosacrat, mononevrite prin compresiune, de încarcerare, profesionale și prin poziții prelungite (nerv radial, median, cubital, obturator, femuro-cutanat, crural, sciatic, facial), polineuropatii, poliradiculonevrite, sechele după poliomelita acută epidemică, hemiplegii, hemipareze sechelare de etiologie vasculară, traumatică, tumorale benigne, postintervenție neurochirurgicală, parapareze, tetrapareze, scleroza multiplă, boala Parkinson)

 • Afecțiuni ginecologice: (cervicite, anexite, metrite, parametrite, douglasite cronice sau subacute, stabilizate după trei luni de la puseu, sterilitate secundară cu indicație medicală, tulburări de climax, tulburări neurovegetative, sindrom aderențial postoperator în sfera genitală, sechele TBC genital după 2-3 ani de la stabilizare, insuficiență ovariană cu sau fără tulburări endocrine, procese metroanexiale vindecate anatomic, tulburări locale de recepție hormonală, sindrom nevrotic cu tulburări minore ale simțului genital (vaginism, dispareunie, prurit), dureri în sfera genitală (dismenoree))

 • Afecțiuni dermatologice: (dermatoze scuamoase – psoriazis, parapsoriazis, ichitioze incipiente, keratodermii, sindromul seboreic (dermatită seboreică, acneea polimorfă și rozacee, alergodermii – eczeme, urticarie cronică, neurodermite limitate sau difuze, prurit, prurigouri, eczeme profesionale sau constituționale)

 • Afecțiunile vasculare periferice: (sindromul de ischemie periferică de stadiul I sau II, sindromul Raynauld, livedo reticularis, acrocianoza, insuficiență circulatorie venoasă periferică de stadiul I sau II, sechele postflebitice superficiale la 3-4 săptămâni după puseu, sau în cazul celor profunde, la 6 luni după puseu)

 • Boli asociate: (boli respiratorii – cu scop profilactic pentru cei care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, persoanele cu pneumopatii nespecifice frecvente în antecedente, cu scop terapeutic: astm alergic pur, traheobronșite trenante, bronșită cronică necomplicată, bronșiectazia, boli profesionale – pneumoconioze-silicoze, azbestoze, antracoze, polinevrite prin intoxicație cu sulfură de carbon, afecțiuni dermatologice profesionale, boli endocrine – cu scop profilactic în cazul persoanelor care provin din zone cu carențe de iod; cu scop terapeutic în hipotiroidia benigna și mixedem, hipoparatiroidie primară sau secundară, nanism hipofizar, sindrom hipoorhitic, criptorhidism operat, boli de nutriție și metabolism – diabetul zaharat de tip II compensat, artropatia gutoasă)
   

  Techirghiol: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

   

 • Mănăstirea “Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol”

 • Mănăstirea “Sfânta Maria” – cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este una din cele mai frumoase din Dobrogea, unde a slujit și a fost îngropat Părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici români. A fost înființată în anul 1928 într-o vilă modestă cumpărată de Patriarhul Miron Cristea, sub formă de sanatoriu preoțesc pentru odihnă și tratament. În anul 1951, așezământul este transformat în schit de maici, sanatoriul fiind amplasat ca anexă dupâ ce Patriarhul Justinian Marina aduce aici și restaurează o bisericuță cu hramul “Sf. Apostoli Petru și Pavel”, construită de către obștea sătească din satul Maiorești, județul Mureș, în sec. 18 (prin 1750), mutată în anul 1934 de regele Carol al II-lea la Castelul Pelișor de la Sinaia, și care după instaurarea comunismului, rămăsese în paragină.

 • Biserica Nemțească – Părintele Pieger, îndrumătorul comunității germane formată din nemții dobrogeni, a contribuit la ridicarea bisericii, finalizată în anul 1934.

 • Geamia – ridicată în anul 1934, la construcția ei luând parte majoritatea enoriaşilor de rit musulman din Techirghiol, poartă numele de Giuma (Vineri).

 • Grădina Botanică
 • Lacul Techirghiol
 • Teatrul de vară „Jean Constantin”
 • Statuia lui Techir şi a măgarului său
 • Monumentul Eroilor
   
  Cazare (Accommodation) Techirghiol (30):
   
  Hotel:
   

 • Corpore Sano – 4*, str. Doctor Victor Climescu, nr. 40 A, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 487 066, 0756 035 504, email: receptie@balnear-corporesano.ro. Facilități: 55 camere (110 locuri), restaurant cu 60 de locuri, sky bar.

 • Sfânta Maria – 2*, str. Ovidiu, nr. 5 – 7, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 735 449, email: info@sfanta-maria.ro. Facilități: 84 camere (170 locuri).
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Anina – 3*, str. Victoriei, nr. 3, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 736 576, 0241 735 227, 0722 618 200, email: office@pensiunea-anina.ro. Facilități: 41 camere (82 locuri) la hotel și 8 camere (16 locuri) la vilă, restaurant cu 80 de locuri, terasă cu 100 de locuri.

 • Casa Mara – str. Ovidiu, nr. 9 B, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 747 221. Facilități: Amplasată în centrul stațiunii, pensiunea dispune de 6 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, terasă, grădină.

 • Casa Maria – str. Ovidiu, nr. 33, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0727 280 924. Facilități: Amplasată la 50 de metri de lacul Techirghiol, pensiunea dispune de 5 camere (10 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, cramă, terasă, grădină.

 • Club M – str. Minerva, nr. 9, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 819 387. Facilități: 9 camere și 1 apartament (20 locuri), restaurant.

 • Iory’s – 3*, str. Doctor Ioan Tătăran, nr. 26, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0730 081 423, email: claudiu.epure@yahoo.com. Facilități: Amplasată la 300 de metri de lacul Techirghiol și 2 kilometri de plaja Mării Negre, pensiunea dispune de 13 camere (39 locuri) cu baie proprie, living, sală de mese, bar, terasă, sală de conferințe, grădină, livadă, piscină, foișor, loc de joacă pentru copii.

 • Leonte – 3*, b-dul. Muncii, nr. 7 D, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0734 891 290, email: ioanaleo8882@gmail.com.

 • Piticot – 3*, str. Mărăști, nr. 11, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 735 085, email: adrianaslincu@yahoo.com.

 • Marea Neagră – 3*, str. Alexandru Puskin, nr. 2, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 574 082, email: info@pensiunea-mareaneagra.ro. Facilități: 10 camere (19 locuri).

 • Rosiem House – 3*, Aleea Libertății, nr. 2, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0723 541 861, 0721 167 031, email: office@rosiemhouse.ro. Facilități: 7 camere (14 locuri).
   
  Villa:
   

 • Alexia – 3*, str. Pictor Ion Țuculescu, nr. 8, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 315 584, email: office@vilaalexia.ro. Facilități: 17 camere (32 locuri).

 • Andrei – str. Anton Pann, nr. 10, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0722 581 006. Facilități: Amplasată la 70 de metri de malul lacului Techirghiol și la 100 de metri de Sanatoriul Balnear Techirghiol, vila dispune de 15 camere (30 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de conferințe, terasă, grădină, foișor, sunt acceptate animale de companie.

 • Atlantis – 3*, str. Pescărușului, nr. 1, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 735 771, 0724 412 336. Facilități: 19 camere (38 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, grădină, foișor.

 • Axy – Craiova – 2*, str. Ion Tătăran, nr. 6, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 735 666. Facilități: 24 camere (48 locuri).

 • Bella 2 – 2*, str. Oituz, nr. 3, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0744 659 020, email: michoustan@yyahoo.com. Facilități: 11 camere (21 locuri).

 • Câmpina – 2*, str. Ovidiu, nr. 10, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0724 633 622, 0722 403 570, email: dublet1@clicknet.ro. Facilități: 19 camere (38 locuri).

 • Cosmina – str. Gheorghe Asachi, nr. 16, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0757 618 506. Facilități: Amplasată pe malul Lacului Techirghiol la 70 metri de Sanatoriul Balnear, vila dispune de 9 camere (18 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină.

 • Daniela – 3*, str. Ion Tătăran, nr. 5, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 735 311, 0744 610 939, 0745 054 884, email: office@viladanielatechirghiol.ro. Facilități: 19 camere (38 locuri).

 • Gabriela – str. Principală, nr. 1, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0732 520 137, 0764 970 017. Facilități: 5 camere (12 locuri), bucătărie complet utilată, terasă, grădină.

 • Golf – 2*, str. Muncii, nr. 2, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 735 447, 0724 581 569, 0722 873 596. Facilități: 25 camere (50 locuri).

 • Matei – str. Mărăști, nr. 37, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0767 843 522. Facilități: Amplasată pe malul Lacului Techirghiol, vila dispune de 5 camere (10 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, biliard, terasă, foișor.

 • Ovidiu – 1*, b-dul. Victoriei, nr. 1, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0241 661 616, 0724 218 301, 0764 444 869. Facilități: 9 camere (18 locuri).

 • Rubin – 2*, str. Vasile Alecsandri, nr. 1, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0751 201 137, 0744 518 703. Facilități: 7 camere (14 locuri).

 • Select – 3*, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0720 810 402, 0727 071 578, email: dmx_man2000@yahoo.com. Facilități: 19 camere (38 locuri).

 • Sevi – 3*, str. Oituz, nr. 9, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0720 004 436, 0722 368 002, email: emailsevghin@yahoo.com.

 • Solero – 3*, str. Doctor Victor Climescu, nr. 12, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0723 304 755, 0722 510 184. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon.

 • Vera – 3*, str. Ovidiu, nr. 16, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0741 916 363, email: pensiuneavera@yahoo.com. Facilități: 7 camere (14 locuri).

 • Victor – 3*, str. Ovidiu, nr. 29, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0752 191 535, 0752 477 178, email: tutaliliana@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul lacului Techirghiol, la 100 de metri de Sanatoriul Balnear Techirghiol și 50 de metri de Băile Reci de nămol, vila dispune de 15 camere (30 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, livadă.

 • Victoria – str. Țepeș Vodă, nr. 14, Techirghiol, județul Constanța. Telefon: 0787 510 330, 0736 629 330. Facilități: 5 camere (10 locuri) cu baie proprie, terasă, grădină.