Târgul de fete de pe Muntele Găina


 

Masivul Găina se află în Țara Moților în apropierea localității Avram Iancu. Aici se organizează din vremuri străvechi în fiecare an în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie (când se sărbătorește Sfântul Ilie), Târgul de fete de pe Muntele Găina. Pe vremuri, târgul de fete se ținea în prima duminică de după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, dar după introducerea calendarului gregorian, pe “stil nou”, s-a ajuns ca târgul să aibă loc în preajma sfântului Ilie). Această manifestare etno – culturală, care se desfășoară într-o frumoasă poiană, la 1467 metri altitudine, a fost pentru prima dată menționată în documente în anul 1816. Aici se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-și schimba produsele.
 
La târg participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori, cu această ocazie fiind posibilă întîlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucișările dintre rudele apropiate. Pregătirea pentru târg poate să dureze chiar și ani de zile pentru fetele care aduc zestrea primită de la părinți și rude împachetată în lăzi de zestre frumoase, sculptate cu diferite motive florale. Târgul începe dimineața devreme. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. Schimbarea năframei se face la alegerea miresei, după care are loc ospățul cu lăutari. Localnicii spun că pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.
 
În prezent Târgul de fete de pe Muntele Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică. Plecarea spre târg se face chiar și la patru dimineața, participanții fiind locuitorii din zona Munților Apuseni dar și din zonele învecinate sau chiar și din toată țara. Organizatorii Târgului de fete sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiti crișeni). Deschiderea o fac vestitele tulnicărese din Vidra de Sus (comuna Avram Iancu) apoi se derulează programul artistic până seara târziu. Pentru turiști târgul oferă și produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică de Bihor și Zărand, unelte de lemn, țesături populare de casă și produse culinare diverse. În același timp, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni.