UNESCO România
Mănăstiri Maramureș
Maramureș
UNESCO România Mănăstiri Maramureș Maramureș

 

Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – sat Șurdești, comuna Șișești

 

Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – sau “Biserica de lemn din Șurdești” a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte biserici de lemn din Maramureș. Construită în satul Șurdești în 1721 de meșterul Ion Macarie, biserica “Sfinților Arhangheli” este una din cele mai înalte construcții de lemn din lume cu o înălțime totală de 72 m și un turn de 54 m, fiind considerată cea mai înaltă construcție veche din lemn din Europa. Turnul bisericii are patru turnulețe de colț cu rol decorativ, semn că satul avea un Sfat al Bătrânilor şi Curte de Judecată unde se dispunea inclusiv pedeapsa cu moartea, pentru faptele foarte grave cum ar fi crima sau trădarea. Se considera că, cu cât turnul bisericii este mai înalt, cu atât ajung mai repede la cer rugăciunile credincioșilor.
 

 

Frescele interioare au fost realizate în 1783, altarul fiind pictat de zugravul Ștefan din Șișești, naosul de către zugravul Stan, iar pronaosul probabil de către un ucenic al acestuia din urmă. Pictura a fost realizată pe bucăți de pânză care umpleau în același timp bârnele de lemn. Biserica este folosită și astăzi de localnicii greco – catolici ca lăcaș de rugăciune.
 

 

Pentru vizitarea bisericii – persoane de contact: Preot Marius Tomoș – 0262 298 744 și Nicolaișen Nicodim – 0786 819 380.