Orăștioara de Sus
Castele și Cetăți
Transylvania
    Orăștioara de Sus
    Transylvania Castles and Fortresses
    Transylvania

 

Orăștioara de Sus: Sarmizegetusa Regia
 
Address: sat Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, ROMÂNIA.
 
Map Location (Localizare):
 


 

Cetatea Sarmizegetusa Regia (cea regească) este situată în satul Grădiștea Muncelului din comuna Orăștioara de Sus, la aproximativ 40 kilometri de Orăștie, și a fost capitala Daciei, centru politic și religios al statului, în perioada pre – romană, sub conducerea regelui Decebal. Sarmizegetusa Regia a fost cea mai mare dintre fortificațiile dacice era formată din trei părți principale: fortificația, zona sacră și așezarea civilă. Pornind de la platoul superior al cetății, dacii au amenajat peste 260 de terase, cele din zona sacră fiind susținute de ziduri masive din blocuri de calcar fasonate.
 


 

Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei. Zidul cetății avea 3 metri grosime și o înălțime de 5 metri. Fortăreața sub forma unui patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 metri pătrați. Sarmizegetusa avea de asemenea o zonă sacră formată din patru sanctuare patrulatere și trei circulare. Printre cele mai importante și mai mari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular. Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac înfrânt în timpul domniei împăratului Traian. După înfrângerea dacilor, romanii au stabilit aici o garnizoană militară, distrugând cetatea. Cetățile de la Costești (19 km de Orăștie), Blidaru (21 km), Cetățuie (22 km) și Piatra Roșie (30 km) – ultimul bastion al rezistenței dacilor împotriva cotropirii romane, fac parte din complexul de fortificații care aveau destinația de a apăra capitala. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
 


 

Fortificația vizibilă azi a fost probabil ridicată de romani. Un drum pavat cu dale de calcar ducea spre incinta sacră, străbătută de un canal din aceeași rocă, unde au funcționat în antichitate șapte temple și un altar circular din andezit, toate grupate pe două terase susținute de ziduri masive. Din templele vechi de 2000 de ani azi sunt vizibile plintele circulare pe care se sprijineau coloanele din lemn sau din piatră, și pilaștrii din calcar sau andezit care aveau rolul de a marca perimetrul.
 
[youtubegallery]
Sarmizegetusa Regia 1|https://www.youtube.com/watch?v=lp9vvRqpoY0
Sarmizegetusa Regia 2|https://www.youtube.com/watch?v=CMK0qbTyIms”
Sarmizegetusa Regia 3|https://www.youtube.com/watch?v=ieEJj6KIhAo
Sarmizegetusa Regia 3D|https://www.youtube.com/watch?v=h5cB3qXmCsM
[/youtubegallery]