Sălciua: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

Peștera Huda lui Papară
Peștera Huda lui Papară
Peștera Huda lui Papară / Huda lui Papară Cave

 

Peștera Huda lui Papară are cea mai mare colonie de lilieci din Europa, iar în Munții Trascăului este peștera cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai … […..] / Huda lui Papară cave has the biggest bat colony in Europe, and in Trascău Mountains is the longest, the most difficult, with the biggest denivelation, the biggest hall, the biggest waterfall, the biggest … […..]

 

 • Mănăstirea de Sub Piatră – amplasată în satul Sălciua de Jos și construită în sec. 15

 • Cascada “Șipote”

 • Rezervația naturală “Vânătările Ponorului” – amplasată la marginea sud – vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munții Trascăului, la confluența văilor Ponorului, Poienii și Seacă, într-o depresiune largă de peste 150 km² bine populată, pe teritoriul satelor Vale în Jos din comuna Ponor și Dumești din comuna Sălciua, este o rezervație complexă de 5 ha formată dintr-un mare aven de formă ovală cu lungimea de aproximativ 150 m, lățimea de 100 m și adâncimea de 80 m și din peștera Dâlbina cu care se continuă la extremitatea sudică. Peretele înalt de calcar din estul rezervației, de culoare alb – gri, brăzdat de dungi de culoare vânătă lăsate de scurgerea apelor din precipitații, a dat numele de Vânătările Ponorului. Apele văilor Ponorului și Seacă se unesc cu 200 m înainte de intrarea în ponor și formează o scurtă și spectaculoasă cheie: Cheile Vânătării, care are în peretele stâng o peșteră enumită Peștera Mică de la Vânătarea, descoperită în 1980, iar în peretele de calcar sub care se pierd apele, la câțiva metri înălțime se deschide gura mare a Peșterii Dâlbina, peșteră fosilă formată dintr-o singură sală de mari dimensiuni dar lipsită de formațiuni spectaculoase. Spectaculoasă este însă Cascada Dâlbina unde apele râului Valea Poienii cad în gol peste peretele înalt de calcar de la 50 m înălțime. În amonte de această cascadă, speologii au descoperit recent un aven de 106 m adâncime, spectaculos dar deosebit de periculos (Avenul din Tăul Morii) și un aven de 26 m adâncime în fundul căruia un lac plin cu bușteni împiedică înaintarea (Avenul de la Vânătare). Cum ajung la rezervația Vânătările Ponorului: pe DJ 107 Aiud – Ponor – Mogoș prin localitățile Râmeț – Valea Poienii – Brădești – Vale în Jos sau pe drumul comunal DC 104 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii. Drumul din Sălciua prin Dumești duce până la marginea nordică a rezervației.

 • Rezervația naturală “Peștera Poarta Zmeilor” – amplasată în satul Sub Piatră, este o rezervație speologică de aproximativ 0,5 ha, situată în partea nordică a culmii Bedeleului la aproximativ 1.150 m altitudine, ce ocrotește o cavitate carstică (peșteră fosilă) de 125 m lungime și portalul (podul de piatră) Poarta Zmeilor, aflat la 15 m de gura peșterii. Cunoscută de ciobanii din zonă, peștera s-a format prin eroziunea, coroziunea și dizolvarea rocilor de calcar. Prin intrarea mai mică de 2 m diametru se ajunge într-o succesiune de săli și coridoare cu o lungime totală de 125 m, pline de stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene, în prezent înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltrație. Cum ajung la Peștera Poarta Zmeilor: pe DN 75 Turda – Câmpeni, până în centrul localității Sălciua de Jos, apoi pe drumul comunal nemodernizat DC 130 și la final pe o potecă marcată cu cruce roșie (acces foarte dificil). Pentru vizitarea peșterii sunt necesare surse de iluminat.

 • Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” – amplasată în satul Sub Piatră (Oncășești) și construită din lemn de brad pe temelie de stejar, și acoperită cu șindrilă, în anul 1797, pe locul unei biserici mai vechi considerată prima așezare monahală din zonă datând din sec. 15, numită schitul „Maicii Domnului”, care a fost jefuită și arsă de generalul Bucow, dar refăcută între 1767 – 1768. Călugării de la Schit s-ar fi ascuns în grabă în timpul atacului, cu tezaurul mănăstirii, într-o peșteră din Muntele Bedeleu. Despre această primă așezare din zonă există câteva însemnări în chirilică din anul 1726, pe o carte veche numită „Carte românească de învățătură sau Cazania lui Varlaam”, din anul 1643, exemplar care s-a păstrat în stare bună, aparținând vechii biserici. Biserica actuală este amplasată pe un masiv stâncos, nu departe de „Huda lui Papară”. Din vechea biserică au fost păstrate și integrate în noua biserică icoane prețioase, printre care Deisis, cu aureolă și decor în stuc, în stil brâncovenesc, precum și icoanele din 1753 (Sfântul Nicolae, cu plata lui Fostoc Constantin, Maria cu pruncul, cu aureolele pictate pe motiv vegetal, colorate cu verde și argintiu, icoane atribuite zugravului Gheorghe de la Cetatea de Baltă). Icoanele bisericii actuale, de la sfârșitul sec. 18, au menționat numele celui care a plătit-o.

 • Biserica de lemn – amplasată în satul Valea Largă, are hramul Sfintei Treimi și al Sfântului Prooroc Ilie. Pisania din absidă scrisă în limba slavonă include numele preotului, al copiilor lui, al sătenilor și al meșterilor (din care 4 femei) care au construit biserica în anul 1782 pe locul unei biserici mai vechi din anul 1695 care a fost demolată. O parte din lemnul rezultat a fost utilizat la construirea bisericii de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din satul Sub Piatră.

 • Calea ferată îngustă Turda – Vidolm – Sălciua – Abrud – calea ferată cu ecartament îngust ce face legătura între localitățile Turda (județul Cluj) și Abrud (județul Alba), are 93 km lungime și a fost construită în perioada 1910 – 1912. Calea ferată începe din zona industrială a orașului Turda, lângă fabrica de sticlă, iar până la Câmpeni merge paralel cu râul Arieș și cu șoseaua DN 75 Turda – Câmpeni pe care o traversează prin 22 de treceri la nivel cu sau fără barieră. La Câmpeni, calea ferată intră pe valea Abrudului și merge paralel cu DN 74 A Câmpeni – Abrud. Folosită pentru transportul călătorilor și pentru transportul de marfă, în special lemnul exploatat în Munții Apuseni, a fost închisă în 1997 din cauza lipsei de rentabilitate iar o parte din calea ferată a fost dezafectată. În ultimii ani, pe aici circulau zilnic un accelerat și două personale, cu o viteză maximă de 40 km/h, trenul personal parcurgând traseul în șase ore și jumătate, oprind în toate stațiile, dar și între stații dacă pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna. În prezent se organizează curse ocazionale între Abrud și Câmpeni cu trenuri de tip Mocăniță. În anul 2006, la solicitarea Consiliului Județean Alba, sectorul căii ferate de pe teritoriul județului Alba, între Abrud și Vidolm, a fost declarat monument istoric, iar în anul 2014, întregul traseu al căii ferate a fost declarat monument istoric și se preconizează reabilitarea întregului traseu în următorii ani.

 • Patrimoniul arhitectural și cultural – bogat și divers și firesc integrat într-un mediu natural unic, patrimoniu aflat în prezent în stare avansată de degradare, necesită o intervenție urgentă pentru punerea în valoare a elementelor de specificitate locală și conservarea patrimoniului. Caracteristicile de specificitate culturală pot fi regăsite astăzi mai puțin în arhitectura caselor de locuit, în prezent mai păstrându-se puține construcții valoroase din sec. 18 și 19 printre care sălașele de vară, șurile și căsuțele păstorilor aflate sus la munte.

 • Monumentul Eroilor – amplasat în satul Sălciua de Jos
   
  8 unități de cazare Sălciua (8 Sălciua accommodation units):
   
  Cabană / Chalet:
   

 • Dealul Runcului – str. Principală, nr. 127, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0761 679 057. Facilități: 5 camere (22 locuri).
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Casa Șipote – 2*, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0745 399 635, 0722 100 000. Facilități: 3 apartamente (16 locuri).

 • Codru – 3*, str. Principală, nr. 223, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0765 913 997, email: gruiu_mare@yahoo.com. Facilități: 7 camere (16 locuri), bar, sală de mese, sală de conferințe, grădină.

 • Larix – 4*, sat Subpiatră, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0763 819 090, email: contact@larix.com.ro. Facilități: Amplasată pe malul râului Arieș, pensiunea dispune de 7 camere + 4 apartamente (30 locuri) cu baie proprie, restaurant, bar, sală de conferințe, sală de fitness, beauty center, foișor, piscină, teren de sport, organizare excursii.

 • Poarta Zmeilor – 2*, Sălciua de Jos, nr. 9 A, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0744 656 029, agroturismapuseni@yahoo.com. Facilități: 10 camere + hostel (34 locuri).

 • Popas Sălciua – 3*, sat Sălciua de Sus, str. Principală, nr. 231 A, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0762 449 021, email: pensiune.popassalciua@yahoo.com. Facilități: 6 camere (14 locuri).

 • Sub Piatră – 3*, cătun Sub Piatră, nr. 516 B, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0258 788 671, 0768 332 545, 0745 302 911, email: contact@pensiuneasubpiatra.ro. Facilități: Amplasată la 200 de metri de Huda lui Papară, pensiunea dispune de 20 camere (45 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 50 de locuri, sală de conferințe cu 70 de locuri, sală de jocuri (biliard, tenis de masă), terasă exterioară cu 30 de locuri, piscină exterioară, echitație, închiriere biciclete.

 • Totu Bun – 3*, sat Sub Piatră, nr. 563 A, Sălciua, județul Alba. Telefon: 0766 794 136, 0762 311 875, email: contact@pensiuneatotubun.ro. Facilități: 5 camere (10 locuri).