Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă:
 

  • Localizată în nordul județului Neamț, în comuna Vânători Neamț, în apropierea Mânăstirii Neamțului, Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă – zonă de protecție pentru mai multe specii faunistice rare, a fost înființată în anul 1968. După cum este menționat în cronica Ocolului Silvic Târgu Neamț, primele trei exemplare, Rarău, Roxana și Raluca, au fost aduse din Polonia în anul 1969. În cursul anilor s-au realizat transferări de zimbri între rezervații, iar în anul 1982 au fost transferați la Rezervația de Zimbri Neagra – Bucșani zimbrii Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu, și au rămas la “Dragoș Vodă” zimbrul Rarău și zimbroaica Ravena. Pe lângă exemplarele de zimbri, Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă cuprinde și exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, urși, lupi, mistreți, și mai multe specii de păsări.
     
    Constituit în anul 1999, “Parcul Natural Vânători Neamț” se află în partea nordică a județului Neamț, la granița cu Suceava, în partea sudică Munților Sabasei (diviziunea centrală a Munților Stânișoarei), și se întinde pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamț și a stațiunilor Băltățești și Oglinzi. Suprafața parcului este de aproximativ 31 de mii de hectare din care 26 de mii reprezintă fond forestier. Parcul adăpostește o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice, dar importanța lui este dată de marea diversitate a florei și a faunei (peste 2600 de specii și subspecii). Plantele superioare sunt în număr de peste 1000 de taxoni sau aproximativ 53% din flora județului Neamț. Fauna de vertebrate este foarte variata, aici viețuind 39 de specii de mamifere, 105 specii de păsări, 13 specii de amfibieni, 8 specii de pești și 5 de reptile. Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa unde zimbrul poate fi văzut, în acceași zonă, în captivitate, în condiții de semilibertate și libertate. În anul 2015 la Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă se aflau 7 exemplare de zimbri în captivitate, 15 exemplare într-o zonă împrejmuită de 180 hectare (în țarcul de aclimatizare), în condiții de semilibertate și 19 exemplare trăiesc libere în zona împadurită a parcului, exemplarele având montate în jurul gâtului un suport pentru un radioemițător, pentru a putea fi monitorizate.
     
    Datorită farmecului ei, zona “Parcul Natural Vânători Neamț” a fost recunoscută ca destinatie EDEN (European Destination of Excellence) în anul 2009 și este recomandată ca “Destinație ecoturistică”. Alte rezervații de zimbri din România se găsesc, în regim de semilibertate, la Neagra – Bucșani (județul Dâmbovița) și în regim de captivitate, la Valea Zimbrilor din Vama Buzăului (județul Brașov) și în Pădurea Slivuț – din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” (județul Hunedoara)