Stațiunea balneo – climaterică permanentă Praid (județul Harghita)
 

Stațiunea Praid este situată la 10 kilometri sud – est de Sovata, 52 de kilometri de Reghin și 37 de kilometri nord – vest de Odorheiu Secuiesc, la o altitudine medie de 500 de metri, în partea centrală a României, pe valea râului Târnava Mică, în partea de sud – vest a Munților Gurghiului, în depresiunea Praid – Corund la 9 kilometri de stațiunea Sovata. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în maghiară) vine din cuvântul “paraj” cu diminutiv, și înseamnă mic teren cu iarbă, sau pășune mică cu iarbă. Săpăturile arheologice făcute aici au dus la descoperirea unor materiale ce atestă prezența omului încă din cele mai vechi timpuri. Pe malul pârâului “Mesteacăn” s-a descoperit fragmentul unui topor de piatră datat la începutul epocii bronzului. Pe vârful “Sf. Ladislau” și pe culmea “Trei dealuri”, s-au găsit câte un topor, în fiecare loc, în formă de inimă aparținând culturii Coțofeni. Între pâraiele “Iuhodul Mic” și “Ulmiște”, pe un platou, se află ruinele cetății medievale Rabsonne, iar pe platou au fost descoperite urmele unor locuințe de suprafață ce conțineau materiale dacice (sec. I î.Ch. – sec. I d.Ch.). De asemenea castrul roman Praetoria Augusta de la Inlăceni a apărat exploatările de sare de la Praid.
 
Istoria stațiunii Praid este strâns legată de istoria salinei de la Praid, zăcământul de sare de aici constituind unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa, corpul de sare având o formă ușor eliptică, cu diametrele de: 1,2 km respectiv 1,4 km și o adâncime de 2700 m. În documente vechi sunt menționate patru excavații de suprafață “tip amfiteatru” și cărămizi cu inscripția “LVM” (Legio V. Macedonica), excavațiile părăsite de romani fiind continuate de avari, iar mai târziu de bulgari. Despre existența extragerii sării în Transilvania, au relatat cercetașii comandantului ungurilor (Tohotom) în drumul lor spre bazinul Carpatic. Prima atestare documentară despre mineritul din Praid, este o scrisoare a regelui maghiar Andras al 3-lea din anul 1291, despre drepturile regale asupra salinelor de la Praid iar în anul 1405, regele Luxemburgi Zsigmond a interzis marilor proprietari de pământ să deschidă ocne de sare pe pământurile lor. Regele maghiar Endre al 2-lea a proclamat legea, conform căreia secuii și sașii se pot aproviziona cu sare din mina Praid, de trei ori pe an.
 
În partea de sud-vest a Dealului Sării, în 1762 s-a deschis mina Jozsef (Iosif), exploatarea subterană a sării fiind efectuată sub conducerea inginerului austriac Frendl Aladar. În acea perioadă sarea extrasă era legată în piele de bivoli și trasă la suprafață de crivacul cu cai. În 1787, sarea din Praid devine proprietatea trezoreriei din Viena, an în care este implementat mineritul sistematic. Din ocna clopot a minei Jozsef, s-au deschis două camere laterale, minele Karoly și Ferdinand, acestea având tot formă de clopot, cu o adâncime totală, împreună cu puțul de extracție, de 66 m. Una din cele mai mari cavități artificiale subterane este mina Parhuzamos (Paralela), deschisă în 1864, lângă mina Jozsef. În 1898 a apărut ideea deschiderii unei mine-rezervă, în partea de nord-est a Dealului Sării, începând astfel lucrările la galeria de cercetare Erzsebet (Elisabeta). Tradiționala metodă de exploatare maghiară a fost înlocuită, în 1945, cu metoda de exploatare prin explozie, iar doi ani mai târziu, a fost deschisă mina Gheorghe Doja. În acea vreme, transportul sării se realiza cu un crivac cu cai, iar mai târziu, transportul la suprafață se efectua prin puțul Gheorghe Doja și pe calea ferată îngustă, și după anii ‘70, cu ajutorul unor autobasculante de 16 tone.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • Apele minerale clorurosodice concentrate din lacurile sărate. Apa sărată și iodurată are un efect calmant, relaxant fizic și psihic. Băile sărate acționează asupra întregului organism având următoarele efecte: calmant, antiinflamatoriu, vasodilatator, sterilizator de piele și mucoase, cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, pană la 30 minute, în funcție de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 grade. Un tratament la vană constă din 10 – 14 bai calde fără întrerupere.

 • Microclimatul din salină

 • Bioclimatul stimulativ puternic ozonat
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecțiuni respiratorii (astm, bronșite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze)
   
  Contraindicații:
   

 • Tuberculoza pulmonară
 • Micoze pulmonare
 • Cancer pulmonar
 • Cardiopatie ischemică decompensată
 • Infarct miocardic recent
 • Afecțiuni neurologice care include pierderea stării de conștiență cum ar fi epilepsia
 • Claustrofobii
 • Sarcină
   
  Dotări:
   

 • Salina: Într-o încăpere foarte mare amenajată la 120 m adâncime sunt amenajate condiții pentru a se trata afecțiunile respiratorii. Prin condițiile ce sunt în salină se reface tonusul sistemului neuro-vegetativ. Tratamentul poate dura până la 16-18 zile prin ședere în salină, câte 4-5 ore pe zi, anual sau de două ori pe an, în funcție de gravitatea bolii.

   

  Praid: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

   

  Salina Praid
  Salina Praid
  Salina Praid / Praid Salt Mine

   

  Amplasată la granița dintre județele Harghita și Mureș, între Sovata și Odorheiul Secuiesc, Slaina Praid este una dintre cele mai vizitate și una dintre cele mai vechi saline din România, sarea fiind […..] / Located at the frontier between Harghita and Mureș counties, between Sovata and Odorheiul Secuiesc, Praid Salt Mine is one of the most visited and one of the oldest salt mines in România, the salt being […..]

   

 • Cetatea medievală Rabsonne la 12 km de Praid
 • Rezervația Naturală Canionul de Sare
 • Ștrandul cu apa sărată din Praid, deschis în iunie 2014, cel mai mare ștrand cu apă sărată din România, cu o suprafață de aproximativ 5.200 de metri pătrați
   
  90 unități de cazare Praid (90 Praid accommodation units):
   
  Cabană / Chalet:
   

 • Andrea Sohati Kulcsoshazak – 2*, str. Minei, nr. 89 E, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 494 065, 0744 697 872, email: ltunde67@yahoo.com. Facilități: 14 camere (53 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, piscină cu apă sărată, teren de sport, loc de joacă pentru copii.

 • Bogdan – 1*, DN 13 B, km. 15, între Praid și Pasul Bucin, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 255 666, email: office@cabana-bogdan.ro. Facilități: Amplasată într-un peisaj sălbatic, în partea sudică a Munților Gurghiului, cabana dispune de 6 camere (35 locuri), bucătărie complet utilată, parc de aventură, centru se schi, pârtie de schi, organizare tabere, plimbări pe trasee turistice.

 • Bucin – 2*, Popasul Bucin, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 696 055, email: office@pensiuneabucin.ro. Facilități: Amplasată lângă o pădure de brazi, cabana dispune de 8 camere (32 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, grădină, terasă, curte mare cu heleșteie.
   
  Hotel:
   

 • Altus – 3*, str. Principală, nr. 168 – 170, Praid, județul Harghita. Telefon: 0365 082 045, 0744 630 180, email: info@hotel-altus.ro. Facilități: 31 camere (83 locuri) cu baie proprie și balcon, restaurant cu 80 de locuri, terase exterioare cu 80 de locuri (terasă acoperită în zona de fațadă și terasă cu umbrele în zona cu panoramă spectaculoasă asupra Dealului de Sare), bar, centru SPA (piscine acoperite cu bazine cu apă dulce și apă sărată, bazin pentru copii, jacuzzi, saună, baie turcească cu aburi), sală de conferințe cu 80 locuri.

 • Praid – 2*, str. Principală, nr. 1098, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 686, 0744 630 180, 0752 902 304, email: reception@hotelpraid.ro. Facilități: 26 camere (63 locuri) cu baie proprie și balcon, restaurant cu 150 de locuri în două saloane, bar, terasă cu 100 de locuri, pizzerie cu 40 de locuri, sală de conferințe, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Alpin – 3*, str. Babirco, nr. 272, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 154 136. Facilități: 8 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, închirieri biciclete.

 • Alszegi – 3*, str. Gării, nr. 6, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 439 337, email: istyx@yahoo.com. Facilități: 4 camere (8 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, terasă, foișor, grădină, livadă, teren de sport, sală de conferințe, loc de joacă pentru copii.

 • Amalia – 2*, str. Gării, nr. 15 H, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 741 457. Facilități: 6 camere (17 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii.

 • Ambrus E – 3*, str. Gării, nr. 15 F, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 459 405. Facilități: 8 camere (24 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, grădină, livadă, piscină proprie, loc de joacă pentru copii.

 • Ana – 3*, str. Gării, nr. 15 S, Praid, județul Harghita. Telefon: 0265 577 532. Facilități: 3 camere (6 locuri).

 • Anciupi – 3*, str. Principală, nr. 1065, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 972 403, email: anciupi@yahoo.com. Facilități: Amplasată în centrul stațiunii, la 600 de metri de Salina Praid, pensiunea dispune de 5 camere și 4 apartamente (20 locuri), living, bucătărie complet utilată, sală de jocuri (tenis de masă), foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, transfer aeroport / gară.

 • Andorko – str. Meșter, nr. 1021, Praid, județul Harghita. Telefon: 0752 060 303. Facilități: 5 camere (15 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, grădină.

 • Andrasi – 1*, str. Nagyfiak, nr. 476, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 407. Facilități: 4 camere (8 locuri).

 • Andrei și Denis – 3*, str. Principală, nr. 127, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 404, 0745 627 496, 0723 534 008, email: info@andrei-denis.ro. Facilități: 13 camere și 2 apartamente (43 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 60 de locuri, loc de joacă pentru copii.

 • Anita – str. Apei, nr. 703, Praid, județul Harghita. Telefon: 0748 093 198. Facilități: Amplasată la marginea pădurii, pensiunea dispune de 4 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, biliard, grădină, piscină proprie, loc de joacă pentru copii.

 • Apartament Brigitta – 3*, str. Kiraly, nr. 263, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 215, 0740 055 530, email: denesferi@freemail.hu. Facilități: 2 camere (6 locuri).

 • Ati & Hanna – str. Apei, nr. 697, Praid, județul Harghita. Telefon: 0726 018 356, 0748 962 508. Facilități: Amplasată la marginea pădurii, pensiunea dispune de 9 camere (27 locuri), bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, biliard, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Balasz – 3*, str. Tanarok, nr. 1136, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 355, 0740 314 891, 0744 214 677. Facilități: Amplasată pe malul râului Târnava Mică, la 150 m de salină și de centrul stațiunii, pensiunea dispune de 4 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, foișor, piscină, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, râu în curte.

 • Balint – 3*, str. Principală, nr. 43, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 235, 0748 205 096, email: elisabeta.fulop@freemail.hu. Facilități: 10 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, biliard, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Benedek – str. Nouă, nr. 308, Praid, județul Harghita. Telefon: 0752 926 623. Facilități: 3 camere (10 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, fermă proprie, livadă, râu în curte.

 • Bogada – str. Nouă, nr. 210 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0753 069 134. Facilități: 6 camere (14 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Brigitta – 3*, str. Sar, nr. 24 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 215, 0740 055 530, email: denesferi@freemail.hu. Facilități: Amplasată pe malul râului Târnava Mică, la 800 de metri de salina Praid, pensiunea dispune de 2 camere (6 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Casa Barbara Vendeghaz – str. Principală, nr. 31, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 753 558. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină.

 • Casa Bogos – str. Principală, nr. 171, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 870 807, 0754 386 367. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, grădină.

 • Casa Dalia – 2*, str. Főút, nr. 261, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 460, 0740 968 292, email: casadaliapraid@yahoo.com. Facilități: 3 camere (7 locuri), bucătărie complet utilată, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Casa Piraților – 3*, str. Salinei, nr. 96, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 558, 0747 486 636, email: casapiratilor@yahoo.com. Facilități: Amplasată la 500 de metri de salina Praid, pensiunea dispune de 24 camere (70 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 230 de locuri, bar, sală de conferințe, discotecă, foișor, teren de baschet, teren de volei, masă de ping-pong externă, piscină exterioară, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Casa Țărănească Zsuzsanna – 3*, str. Zsögöd, nr. 716, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 466 250, email: agostonzsuzsanna@freemail.hu. Facilități: 4 camere (8 locuri), bucătărie complet utilată, sală de mese, living, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Ciklamen – 2*, str. Nagy Fiak, nr. 465, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 307, 0762 630 920, email: logimarga@yahoo.com. Facilități: Amplasată la poalele muntelui, pensiunea dispune de 3 camere (6 locuri), bucătărie complet utilată, sală de mese, living, grădină, râu în curte, loc de joacă pentru copii.

 • Cristal de Sare – 3*, str. Salinei, nr. 96 C, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 322 179, email: sokristaly@yahoo.com. Facilități: 9 căsuțe termoizolate și încălzite (27 locuri) cu baie, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, piscină, loc de joacă pentru copii.

 • Csatari – 3*, str. Tanorok, nr. 1145, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 641 887, 0758 076 610, email: csatari@panzio.ro. Facilități: 17 camere (53 locuri), restaurant, bar, sală de mese, living, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, râu în curte.

 • Csillag – 2*, str. Minei, nr. 96 / A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 507 757, email: molnareri@yahoo.com. Facilități: 8 camere (24 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Csur – 3*, str. Tanarok, nr. 1106, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 069 029. Facilități: 6 camere și 2 apartamente (20 locuri), bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, piscină, grădină, loc de joacă pentru copii, închirieri biciclete.

 • Dorina – 2*, str. Principală, nr. 1040, Praid, județul Harghita. Telefon: 0742 830 058. Facilități: 5 camere (13 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Eniko – 2*, str. Minei, nr. 54 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 050, 0742 178 074. Facilități: 3 camere (6 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, râu în curte.

 • Erika – 3*, str. Principală, nr. 1038, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 000, 0722 661 619, email: info@erikapanzio.com. Facilități: 5 apartamente (13 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă, foișor.

 • Eszter – 2*, str. Varga, nr. 440, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 437 433. Facilități: 4 camere (12 locuri), bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Family – 3*, str. Principală, nr. 117, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 778 516, 0748 479 387. Facilități: 13 camere (30 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii.

 • Floarea Soarelui – Napraforgo – 3*, str. Minei, nr. 55 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 439 523, email: office@pensiunepraid.ro. Facilități: Amplasată în apropierea salinei și a ștrandului cu apă sărată, în mijlocul unei grădini, pensiunea dispune de 8 camere (16 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Foenix – 3*, DN 13 B, nr. 721, Praid, județul Harghita. Telefon: 0746 705 696, email: email: foenix@foenixpanzio.eu. Facilități: 10 camere (26 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, fermă proprie, sunt acceptate animale de companie, echitație, organizare excursii.

 • Fülöp – 2*, str. Apei, nr. 701, Praid, județul Harghita. Telefon: 0747 401 621, 0740 267 701. Facilități: 4 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii.

 • Gal – 3*, str. Nagyfiak, nr. 450, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 190 585. Facilități: 3 camere (6 locuri).

 • Gergely – str. Kiraly, nr. 204, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 000 380. Facilități: 9 camere (26 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Horvath – 2*, str. Principală, nr. 1039, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 194, 0749 154 788. Facilități: 9 camere (26 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, piscină, teren de sport, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Ibolya – str. Gorgenyalja, nr. 987, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 404 757. Facilități: Amplasată pe malul răului Târnava Mică la marginea pădurii, la 200 m de centru şi 400 m de salină şi ştrandul sărat, pensiunea dispune de 6 camere (18 locuri) cu baie proprie şi balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, grădină, râu în curte.

 • Ibolya – Imola (Ungvari) – 2*, str. Gării, nr. 15 D, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 113 767, email: ungvaripanzio@freemail.hu. Facilități: 12 camere (32 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, teren de sport, fermă proprie.

 • Iris – 3*, str. Also Gorgenyalja, nr. 974, Praid, județul Harghita. Telefon: 0743 156 912, email: csibiiren@yahoo.com. Facilități: 10 camere (35 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Iris 2 – 3*, str. Noroi, nr. 26, Praid, județul Harghita. Telefon: 0749 848 246, email: csibierwin@yahoo.com. Facilități: 12 camere (31 locuri).

 • Ivanciu Bogdan – str. Mică, nr. 408 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 996 327. Facilități: Amplasată lăngă biserica ortodoxă, la 600 m de salină, pensiunea dispune de 4 camere (9 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, închirieri biciclete.

 • Janosi – 2*, str. Gării, nr. 34, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 204 654. Facilități: Amplasată pe malul răului Târnava Mică, la 200 m de salină şi 100 m de ştrandul sărat, pensiunea dispune de 8 camere (20 locuri) cu baie proprie, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Kati – 3*, str. Kullomezo, nr. 54 D, Praid, județul Harghita. Telefon: 0746 655 714, email: fulop_katalin1972@yahoo.com. Facilități: 2 camere și 1 apartament (8 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Kelemen – 2*, str. Apei, nr. 707, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 547, 0744 129 947, email: kelemenmelinda72@yahoo.com. Facilități: Amplasată la marginea pădurii, pensiunea dispune de 11 camere (34 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii.

 • Kenesi – 2*, str. Principală, nr. 950, Praid, județul Harghita. Telefon: 0748 390 194. Facilități: 3 camere (7 locuri).

 • Kiss Vendeghaz – 2*, str. Nouă, nr. 226, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 198, 0745 036 469. Facilități: 5 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Kodaros – str. Nouă, nr. 240, Praid, județul Harghita. Telefon: 0748 125 261. Facilități: 2 camere (5 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, beauty center, foișor, grădină, sunt acceptate animale de companie.

 • Kovacs – str. Noroi, nr. 32, Praid, județul Harghita. Telefon: 0742 316 948. Facilități: Amplasată pe malul răului Târnava Mică, la 200 m de salină şi 150 m de ştrandul sărat, pensiunea dispune de 9 camere (18 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, piscină, foișor, grădină, râu în curte.

 • Laczko – 2*, str. Kiraly, nr. 387, Praid, județul Harghita. Telefon: 0722 542 717, email: laczkovendeghaz@freemail.hu. Facilități: 4 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină.

 • La Izvor – str. Gării, nr. 976, Praid, județul Harghita. Telefon: 0754 857 922. Facilități: Amplasată la 50 de m de salină, pensiunea dispune de 15 camere (30 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de fitness, sală de conferințe, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Laski – 2*, str. Principală, nr. 1169, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 473, 0752 453 615, email: mester.marta@yahoo.com. Facilități: Amplasată la 40 de metri de intrarea în Salina Praid, pensiunea dispune de 8 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, grădină, râu în curte, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, camping.

 • Lehel – 2*, str. Sar, nr. 25 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0721 828 126. Facilități: 4 camere (15 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, foișor, fermă proprie, loc de joacă pentru copii.

 • Levi – 3*, str. Principală, nr. 3 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0748 665 271. Facilități: 7 camere (20 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, plimbări cu sania trasă de cai.

 • Malul Pârâului – 3*, str. Nouă, nr. 218, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 970 063. Facilități: 14 camere (39 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, foișor, grădină, livadă, teren de sport, discotecă, râu în curte, loc de joacă pentru copii, plimbări cu sania trasă de cai.

 • Maria Daniela – str. Principală, nr. 1 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 212 631. Facilități: 6 camere (21 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii.

 • Marton – 2*, str. Principală, nr. 1191 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 537, 0743 764 860. Facilități: 7 camere (20 locuri) cu baie proprie în patru căsuțe din lemn, bucătărie complet utilată, discotecă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Măria – 2*, str. Principală, nr. 1161, Praid, județul Harghita. Telefon: 0744 483 112. Facilități: 4 camere (8 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină.

 • Medvehaz – 3*, str. Tanórok, nr. 1152, Praid, județul Harghita. Telefon: 0736 655 763, email: medvehaz@gmail.com. Facilități: 19 camere (42 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, terasă, grădină, saună, foișor, râu în curte, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, închiriere biciclete, organizare excursii.

 • Melinda – 3*, str. Principală, nr. 177, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 504 305. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, living, terasă, foișor, grădină, teren de sport, râu în curte, loc de joacă pentru copii.

 • Merci Vendeghaz – 2*, str. Salinei, nr. 97, Praid, județul Harghita. Telefon: 0742 161 031. Facilități: 4 camere (11 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, grădină, piscină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Moldovan – Sohaztur – 3*, str. Salinei, nr. 96 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 590, 0721 931 760, 0740 204 358, email: pensiuneamoldovan@gmail.com. Facilități: Amplasată la marginea pădurii și la 300 de metri de intrarea în Salina Praid, pensiunea dispune de 7 camere (18 locuri), ghid turistic, camping.

 • Molnar – 2*, str. Apei, nr. 708, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 349 730, email: molnarzita@yahoo.com. Facilități: Amplasată la marginea pădurii, pensiunea dispune de 5 camere (15 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, loc de joacă pentru copii, echitație, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • Morișca de Vânt – str. Principală, nr. 174, Praid, județul Harghita. Telefon: 0751 585 049. Facilități: Amplasată la 800 de metri de intrarea în Salina Praid, pensiunea dispune de 5 camere (13 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, biliard, cramă, discotecă, livadă, teren de sport, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Mureșan – 2*, str. Tanorok, nr. 1160, Praid, județul Harghita. Telefon: 0746 562 034. Facilități: Amplasată în centru, la 250 de metri de intrarea în Salina Praid, pensiunea dispune de 6 camere (18 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Olasz – 2*, str. Salinei, nr. 62, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 472, 0746 673 028. Facilități: 2 camere (4 locuri).

 • Praid – 4*, str. Principală, nr. 1085, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 471, 0729 977 922, email: office@pensiuneapraid.ro. Facilități: 6 camere și 4 apartamente (22 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de fitness, saună, jacuzzi, grădină, foișor, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Princess – 3*, str. Principală, nr. 1085, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 000, 0722 661 619, 0721 643 034, email: info@princesspanzio.com. Facilități: 10 camere (20 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de conferințe, terasă, foișor, loc de joacă pentru copii, plimbări cu sania sau căruța trasă de cai.

 • Raza Soarelui – 3*, str. Tanórok, nr. 1149, Praid, județul Harghita. Telefon: 0753 024 932, email: office@razasoareluipraid.ro. Facilități: Amplasată la 100 de metri de Salina Praid, pensiunea dispune de 10 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon.

 • Sebelin – 3*, nr. 605 / F, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 151 359, email: sebelinpanzio@hotmail.com. Facilități: 10 camere (20 locuri) cu baie și terasă proprie, restaurant cu 60 de locuri, terasă de 30 de locuri, loc de joacă pentru copii.

 • Shambala – Udvar – 1*, sat Ocna de Sus, str. Principală, nr. 420, Praid, județul Harghita. Telefon: 0747 689 000. Facilități: 1 camere (4 locuri).

 • Simofi – 2*, str. Kullomezo, nr. 50 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0724 463 758. Facilități: Amplasată la 100 de metri de intrarea în Salina Praid, pe malul râului Târnava Mică, pensiunea dispune de 4 camere (9 locuri).

 • Sobanya – 3*, str. Principală, nr. 126 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0757 809 811, 0758 646 654, email: benko_adel@yahoo.com. Facilități: 9 camere (27 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, sală de mese.

 • So Haj – 3*, str. Sar, nr. 25 C, Praid, județul Harghita. Telefon: 0752 110 848. Facilități: 10 camere (20 locuri).

 • Sohegy – str. Salinei, nr. 67, Praid, județul Harghita. Telefon: 0741 034 227, 0749 374 071. Facilități: 9 camere (18 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată.

 • Sovidek – 3*, sat Ocna de Sus, str. Praid, nr. 434 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0742 581 925, email: office@sovidekpanzio.eu. Facilități: 4 camere (10 locuri) cu baie proprie, foișor, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Sovirag – 3*, str. Sar, nr. 25 B, Praid, județul Harghita. Telefon: 0722 287 745. Facilități: 4 camere (12 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, teren de sport, râu în curte, închirieri biciclete.

 • Szekeres Attila – 2*, str. Principală, nr. 1010, Praid, județul Harghita. Telefon: 0723 857 963. Facilități: 4 camere (10 locuri).

 • Szivarvany – 2*, str. Alsó Görgényalja, nr. 929, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 995 874, 0754 233 657. Facilități: 2 camere (6 locuri).

 • Ștefania – 4*, str. Felsö Görgényalja, nr. 904, Praid, județul Harghita. Telefon: 0266 240 319, 0744 306 439, 0744 306 439, email: stefaniapraid@gmail.com. Facilități: 6 camere (17 locuri) cu baie proprie, restaurant, living, sală de mese, terasă, foișor, grădină, livadă, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Vakar – 3*, str. Principală, nr. 148, Praid, județul Harghita. Telefon: 0724 725 740, email: office@vakarpanzio.ro. Facilități: 5 camere (13 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii.

 • Zold Laguna – 2*, str. Salinei, nr. 101 A, Praid, județul Harghita. Telefon: 0740 056 600, email: moldovangyula@freemail.hu. Facilități: 9 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, living, bar, terasă, foișor, grădină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Zoltan & Erika – 3*, str. Nouă, nr. 233, Praid, județul Harghita. Telefon: 0745 686 000, email: simofizoltan@gmail.com. Facilități: 6 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon, restaurant, sală de conferințe, terasă, foișor, grădină, râu în curte, plimbări cu sania trasă de cai.