Ansamblul arheologic al vechiului oraș „Porolissum”:
 
– Templul lui Liber Pater
– Complexul de cult dedicat lui Jupiter Optimus Maximus Dolichenus
– Templul lui Nemesis
– Amfiteatrul
– Poarta Praetoria
– Locuințe romane
– Complex arhitectural
– Vama romană
– Drumul roman
 

Porolissum – oraș roman din Dacia, înființat ca tabără militară în anul 106 d.Chr., în timpul războaielor daco – romane, s-a dezvoltat mult prin intermediul comerțului cu dacii, devenind capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.Chr. Ansamblul, amplasat pe dealul Măgura Pomăt (502 m) din satul Moigrad – Porolissum, comuna Mirșid, județul Sălaj, este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri arheologice din acea perioadă, din România. Construit inițial din lemn pe fundații de piatră, fortul găzduia aproximativ 5.000 de soldați din trupele auxiliare, transferați din Spania, Galia și Britania. Granița Imperiului Roman, în această regiune, a fost stabilită pe culmea munților Meseș, Porolissum fiind amplasat în fața trecătorii Poarta Meseșană, cale de acces dinspre Câmpia Pannonică spre Transilvania.
 
Importanța strategica a trecătorii Poarta Meseșană a făcut ca Porolissum prin sistemul său defensiv și forța sa militară (unităti militare cantonate permanent aici) să devină unul dintre cele mai importante centre militaro – strategice ale Imperiului din Dacia romană. În perioada următoare, fortul a fost mărit și reconstruit din piatră, în jurul centrului militar dezvoltându-se o așezare civilă de tip vicus militar, orașul și mai apoi municipiul roman Porolissum. Când împăratul Adrian a creat în anul 124 d.Chr. noua provincie Dacia Porolissensis (denumită după orașul care devenise destul de mare), Porolissum a devenit centrul administrativ al acestei provincii. Sub împăratul Septimius Severus, orașul a primit devenit Municipium Septimium Porolissense, permițându-le conducătorilor și negustorilor săi să lucreze în mod independent. Castrul Porolissum a coexistat pașnic împreună cu vecinii daci, arheologii descoperind pe dealurile înconjurătoare mai multe sate dace înființate după orașul Porolissum, și inscripții menționând persoane oficiale cu nume daco – romane, indicând o cooperare strânsă la nivel politic.
 
Culoarul de trecere dat de Poarta Meseșană între spațiul pannonic si cel transilvan a fost fortificat în epoca romană, sec. 2 – 3 d.Chr., când romanii au construit un sistem de apărare format din castre, fortificații de pământ si alte elemente defensive (peste 8 km. de sanțuri si valuri de pământ, fortificații de pământ de mici dimensiuni de tip burgus sau ziduri ce blocau trecătoarea pe o lungime de aproximativ 6,5 km). Porolissum a fost cel mai important punct strategic al apărării romane în partea de nord vest a provinciei Dacia Porolissensis. Spațiile din afara Imperiului Roman aflate la vest de muntii Meses, reprezentau un spațiu de manevră, sau spațiu tampon, cu rolul de a rezolva eventualele conflicte în afara granițelor. Romanii s-au retras din Dacia în 271 d.C. sub Aurelian, orașul fiind abandonat de fondatorii săi, dar dovezile arheologice arată că Porolissum a rămas locuit timp de mai multe secole după această dată. Pe culmea care se află la Nord Vest față de intrarea principală în castrul roman se află o cetate dacică, de mici dimensiuni.
 
Arheologii români au demarat săpăturile la începutul anilor 1970, descoperind instalațiile militare și ale orașului civil, băi publice, un templu închinat lui Liber Pater, un amfiteatru și case de locuit. Dacă primul lucru pe care îl făceau romanii după cucerirea unui terioriu, era construcția unui castru, al doilea lucru construit era amfiteatrul, cel de la Porolissum construit inițial din lemn cu incinta din piatră fiind refăcut ulterior din piatră cu o capacitate de 5.500 de spectatori, unde aveau loc nu numai lupte de gladiatori, destul de costisitoare dar și piese de teatru, sărbători ale orașului dar și execuții publice sau parade ale armatei. Una dintre porțile zidului de piatră al fortului a fost reconstruită recent.