Sinaia: Castelul Peleș

 

Localizat în Sinaia (120 km nord de București), Castelul Peleș este unul din cele mai frumoase castele din Europa. Construcția Castelului Peleș a început în 1873 în lemn, piatră, cărămidă și marmură și a inclus peste 160 camere, sub comanda arhitectului vienez Wilhelm Doderer și a fost continuată în 1876 de asistentul său, Johann Schultz de Lemberg. Inaugurat în 1883, Castelul Peleș construit în stil Neo-Renascentist, a fost finalizat în 1914.
 
Regele Carol I al României (1839–1914) a vizitat Sinaia prina oară în 1866 și a rămas fascinat de frumusețea peisajelor montane din aceste locuri. În 1872, Regele a cumpărat 1,300 kilometri pătrați de teren lângă râul Piatra Arsă și a început construcția unei cabane regale de vânătoare și a unei reședințe de vară. Fundația a fost începută la Castelul Peleș pe 22 August, 1873.
 
Castelul Peleș a fost inaugurat pe 7 Octombrie, 1883. Alte câteva clădiri, anexe ale castelului, au fost construite simultan: Camera Gărzilor, Clădirea Economatului, Foișorul de Vânătoare, Grajdurile Regale, și Centrala Electrică. Vila Sipot a fost construită mai târziu. Aceasta a servit ca sediu de lucru pentru arhitectul Karel Liman. Liman mai târziu a supervizat construirea castelului Pelisor (1889-1903, viitoarea reședință a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a României) precum și a Vilei Regelui Ferdinand Vila din Poiana Stanei Regale.
 
Stilul reprezentativ folosit este stilul German Renascentist, dar pot fi regăsite și elemente aparținând stilului Renascentist Italian, al stilului Gotic, German Baroc și Rococo Francez.
 
Castelul Peleș este înconjurat de șapte terase decorate cu statui (sculptate de sculptorul italian Romanelli), fântâni sculptate în piatră, vase ornamentale din marmură de Carrarra. Arhitecții au folosit o abundență de decorații din lemn, atât pentru exteriorul cât și pentru interiorul Castelului Peleș, care conferă o calitate foarte specială clădirilor.
 
Vizite asistate de ghizi sunt disponibile zilnic de miercuri până duminică. Unul din circuite (45 – 50 min) este destinat parterului, un alt circuit include și primul etaj (1h 15 min) iar circuitul complet include și etajul al doilea (1h 45 min). Intrarea este cu taxă și de asemenea este taxa și pentru fotografiat. Castlul Peleș este închis în Noiembrie în fiecare an pentru curățenie și întreținere.

 

Atracțiile Castelului Peleș sunt:

 

Sala de Onoare finalizată în 1911, care se întinde pe trei etaje. Peretii sunt îmbrăcați în decorații din lemn, în special lemn de nuc European și lemn din arbori exotici. Baso-relief-uri, sculpturi din alabastru, și vitralii completează superbul decor.

 

Apartamentele Imperiale sunt considerate a fi un omagiu pentru Împăratul Austriac Franz Joseph I, care a vizitat Castelul Peleș ca prieten al familiei regale a României. Decorate în somptuosul stil baroc Austriac, apartamentele sunt perfect conservate iar pereții sunt decorati cu piele de Cordoba veche de cinci sute de ani.

 

Marea Armurarie sau Arsenalul cuprinde o colecție de peste 1,600 din cele 4,000 de piese – armament care se află în castel. Una din cele mai rafinate colecții Europene de arme de vânătoare și de război realizate între secolele 14 și 19, poate fi admirată aici. Regele a adăugat piese folosite în victoria obținută împotriva Imperiului Otoman în timpul Războiului de Independența. Faimoase sunt și armurile complete Maximilian pentru cai și călăreți precum și o sabie lata folosită în secolul 15 “doar pentru nobili” Germani pentru decapitare. De asemenea aici se află și o gama diversă de arme (săbii, halebarde, lanci, sulițe de vânătoare), arme de foc (muschete, flinte, pistoale), topoare, arbalete, și spade (săbii curbate, săbii late și multe altele).

 

Armuraria Mică este dominată de arme Orientale (majoritatea Indo-Persane, Otomane și Arabe) armuri și părți din armuri sunt expuse, multe din ele realizate din aur și argint, și bătute cu pietre prețioase. Aici se află cămăși din zale, coifuri, chimiruri, iatagane, pumnale, puști cu fitil, lancii, pistoale, scuturi, topoare și sulițe.

 

Sala de Teatru este decorată în stil Ludovic al XIV-lea, cu șaizeci de locuri și o loja Regală. Decorațiile arhitecturale și picturile murale sunt semnate de Gustav Klimt și Frantz Matsch.

 

Salonul Florentin combină elemente din renascentismul Italian, în special din Florența. Cele mai impresionante sunt ușile masive din bronz realizate la Roma în atelierele lui Luigi Magni și Marele Semineu de Marmură executat de Paunazio cu elemente din Michelangelo.

 

Salonul Maur este destinat să incorporeze elemente Nord-Africane și ale stilului maur spaniol. Mobilierul incrustat cu perle, covoarele fine Persane tip Sarouk și Otomane tip Isparta, și armele Orientale și armurile sunt probabil cele mai expresive elemente. Salonul are o fântână de marmură de interior.

 

Salonul Turcesc emuleaza de atomosfera Otomană a “bucuriei de a trăi” în cameră decorată cu covoare turcești din Izmir și obiecte din cupru din Anatolia și Persia. Era folosit ca o camera de fumat pentru domni. Pereții sunt acoperiți în carpete din mătase și brocart din magazinele Siegert din Viena.