Free Tours
Museums
București
Bucharest Free Tours Bucharest Museums București

Muzeul Theodor Aman (Theodor Aman Museum)
 
Address: str. C. A. Rosetti, nr. 8, sector 1, Bucureşti, ROMÂNIA.
Contact: Telefon: 021 314 5812
 
Opening Hours (Program de vizitare):
Wednesday – Sunday (Miercuri – Duminica): 10 – 18
 
Map Location (Localizare):

 


 

Muzeul Theodor Aman deschis în 1908, funcționează chiar în locuința pictorului, prima casă – atelier de artist din România, construită în 1869. Casă, locuință și atelier, clădirea este rodul concepției artistului și îmbină armonios elemente ale arhitecturii neoclasice și renascentiste, vizibile mai ales pe fațadele nordică și estică, dar și de stilistică neogotică, în decorarea atelierului de pictură, cea mai spectaculoasă încăpere a casei. Aici va trăi și lucra artistul până la sfârșitul vieții, în 1891. Colecția muzeului este extrem de variată și deosebit de valoroasă, și conține lucrări în aproape toate stilurile și tehnicile artei de șevalet, gravură, artă decorativă, precum și diverse obiecte personale ale pictorului Theodor Aman (1831-1891). Ustensilele de lucru (presa pentru gravură adusă de la Paris în 1872, bancuri de lucru, dăltițe, ace de gravură, palete, cutii și bastoane de pictură, pensule, mojare, sticluțe) conferă un plus de autenticitate atmosferei atelierului de pictură și gravură. În bibliotecă, concepută și sculptată de Theodor Aman, se păstrează o parte din cărțile artistului. Câteva piese de costum oriental (șalvari, mantale și papuci de cadână, fes), ii și catrințe oltenești, panoplia cu arme (puști și pistoale orientale cu intarsii de alamă, fildeș sau sidef), vase românești sau orientale, ciubuce sau narghilea, erau folosite de către Theodor Aman ca material de lucru și pot fi recunoscute în pânzele lui. Alături de alte obiecte personale, toate alcătuiesc colecția de peste o mie de piese a muzeului.
 
În muzeu se află 165 de lucrări de pictură în ulei pe pânză sau pe panouri din lemn, ce urmăresc evoluția artistului din perioada de început a creației, până la lucrările de maturitate. Theodor Aman este primul artist român care excelează în abordarea genurilor noi: consacră scena de bătălie și portretul istoric, „atelierul artistului”, ambianța din interior sau perspectiva casei sale, reuniunile mondene, scene cu peisaje citadine sau rurale (adevărate documente de epocă ce surprind aspecte din cotidianul celei de-a doua jumătăți a sec. 19 și evoluția modei de atunci), peisajul din anii maturității, nudul ca gen nou (înaintea lui Nicolae Grigorescu) sau scenele orientale.
 
Grafica ocupă un loc important în cadrul colecției muzeale (298 de lucrări), în special gravura în acvaforte, tehnică deprinsă în anii de studii de Theodor Aman la Paris (unde a fost ales membru al Societății Aquafortiștilor în 1875), și căreia i se va consacra cu perseverență între 1872 și 1881. Acuarela, relativ slab reprezentată în colecție sub aspect cantitativ (33 de lucrări), tratează teme diverse, unele inedite, altele prezente și în pictură, gravură sau desen. Cu excepția unor busturi ale Pepicăi Aman, și Mihai Viteazul și al unui cap de femeie modelat în ceară sau plastilină, sculptura ține mai mult de latura decorativă și se regăsește numai la piesele de mobilier. Sculpturile de pe fațada casei muzeale sunt lucrate de artist și îi înfățișează pe Michelangelo și pe Leonardo.