Munții Retezat sunt amplasați între depresiunea Petroșani și depresiunea Hațeg și între Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Masivul care are cea mai mare înălțime medie din Carpații românești este înconjurat de Munții Țarcu la vest, Munții Godeanu, la sud-vest și Munții Vâlcan, la sud. Cea mai înaltă altitudine este pe vârful Peleaga (2.509 m), aproape de vârful Păpușa (2.508 m), iar vârful Retezat care dă numele masivului are 2.484 m.
 
Denumit “tărâmul fermecat cu ochi albaștri” datorită celor peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai întins din România – lacul Bucura, și cel mai adânc – lacul Zănoaga, cu peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de m, Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935 și se suprapune structurilor geologice care alcătuiesc grupa munților Retezat – Godeanu. Este primul parc național din România, fiind un paradis al plantelor și animalelor. Peste o treime din speciile de plante din România (1.190 din cele 3.450 cunoscute) dintre care 90 nu mai pot fi întâlnite nicăieri în lume, un sfert din speciile de mamifere ale Europei, multe dintre ele dispărute de mult din celelalte părți ale Europei, și multe alte viețuitoare își au casa în Parcul Național Retezat. În 1955 s-a constituit Rezervația Științifică Gemenele – Tău Negru, unde accesul este permis doar cercetătorilor cu aviz special din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Naturii. Parcul Național Retezat face parte din Ecoregiunea Carpatică considerată prin proiectul Global 2000 al Fondului Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature – WWF) ca având statut de ecoregiune importantă din punct de vedere al biodiversității la nivel global.

 
Cabane și Refugii:
 

> Cabana Baleia
> Cabana Buta
> Cabana Gențiana
> Cabana Pietrele
> Cabana Rotunda

   > Refugiul Condor
   > Refugiul Salvamont Bucura
   > Refugiul Salvamont Zănoaga
   > Refugiul Stâna de Râu

 

Administrația Parcului Național Retezat sat Nucșoara, 284, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara 0254 779 968, 0733 888 586 office@retezat.ro