Comuna Luncoiu de Jos (județul Hunedoara, Transilvania) este formată din:

 
– Dudești
– Luncoiu de Jos (reședința)
– Luncoiu de Sus
– Podele
– Stejărel.
 

Comuna Luncoiu de Jos se află în Ţara Zarandului la 7 km sud de orașul Brad şi la 32 km nord de municipiul Deva în cinci sate aşezate între văi pe firul părâului Luncoi sau urcate pe dealuri, la o altitudine medie de 350 m, cel mai înalt punct fiind pe Dealul Fetii la 697 m.
 

Centrul Local de Informare și Promovare Turistică – str. Principală, nr. 80 B. Telefon: 0254 684 775, 0731 404 203, 0731 404 204, email: contact@infoturism-luncoiu.ro.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

 • Țara Zarandului

 • Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” – din satul Luncoiu de Sus – construită în anul 1785

 • Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” – din satul Stejărel – construită în anul 1851

 • Pleșa Halda – Stean – zonă de belvedere cu un pisc golaș (stean), de unde se pot lansa parapantiștii

 • Dealul Fetii (697 m) – cel mai înalt de pe teritoriul comunei – se spune că un tânăr sărac s-a îndrăgostit de o fată bogată şi a cerut-o de la părinții ei dar aceştia nu au fost de acord. Văzând dragostea mare dintre băiat şi fată, tatăl acesteia a zis ca îi dă fata de soție cu condiția să o ducă în spate până în vârful dealului. Băiatul a făcut acest lucru dar epuizat de efort a murit. De necaz, fata s-a aruncat şi ea de pe vârful dealului şi a murit.

 • Balta Cerbu

 • Calea Ferată Brad – Deva – construcția liniei ferate a fost începută în timpul celui de-al doilea război mondial, în anul 1940, folosindu-se ca forță de muncă evreii, apoi prizonierii de război sovietici, dar din cauza multor probleme de ordin tehnic lucrările au fost abandonate în anul 1946, fiind reluate deabia în anul 1979 şi finalizate în anul 1987, la 11 decembrie ora 12.25 pornind din gara Deva primul tren spre Brad. Din păcate zece ani mai târziu această linie ferată a fost închisă şi în decursul anilor a fost dezafectată datorită instabilității terenului din mai multe puncte ale traseului. Viaducteleşi tunelurile rămase conferă peisajului o ambianță retro plină de nostalgie.

 • Ansamblul de datini populare “Stejărelul” – a fost înființat în anul 2000 la inițiativa fostului primar al comunei, Ioan Petruț și a interpretei cântecelor moțești, Lidia Benea – Matei, fostă directoare a căminului cultural și a ansamblului până în anul 2010. Ansamblul folcloric este structural pe trei grupe: grupa mică cu opt perechi de dansatori, grupa mijlocie cu 11 perechi de dansatori și grupa mare cu cinci perechi de dansatori. Repertoriul ansamblului include țarine și dansuri din zona Mureșului, Banatului și a Oașului și a participat la numeroase concursuri și festivaluri din țară și străinătate.
   

  Cazare (Accommodation) – 1:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Lutransil – 2*, sat Luncoiu de Sus, str. Principală, nr. 70. Telefon: 0744 576 163, 0722 556 748, email: luntransil@hotmail.com. Facilități: 5 camere (10 locuri), foișor, transfer aeroport / gară.