Municipiul Lugoj (județul Timiș)
 

Municipiul Lugoj se află în județul Timiș, Banat, România, și este format din localitatea componentă Lugoj (reședința), și din satele Măguri și Tapia.
 

 • Centrul Național de Promovare Turistică Lugoj – Splaiul Coriolan Brediceanu, nr. 20. Telefon: 0371 360 032, 0721 113 474, 0787 580 169, email: office@turismlugoj.ro.
   

  Lugoj: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

   

 • Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică – str. Nicolae Bălcescu, nr. 2, telefon: 0256 354 903, email: muzeu.lugoj@yahoo.com – clădirea muzeului, cu o fațadă impunătoare, a fost construită între anii 1898 – 1899 în stil baroc, ca reşedinţă a Nép Bank. Ferestrele de la etaj sunt încadrate în chenare cu ornamente stilizate care dau clădirii o notă distinctă. Frontonul este format dintr-o cornișă triunghiulară care are în centru un stup de albine înconjurat cu frunze late de acant. În centrul acoperișului se ridică un trunchi de piramidă iar deasupra o mică cupolă ce se termină cu un fel de fanion similar castelelor feudale. Înfiinţarea muzeului este legată de numele unor personalităţi locale: Victor Mihali de Apşa (episcop greco – catolic), Ioan Boroş (canonic greco – catolic), profesorul Traian Simu şi învăţătorul Ioan Stratan, care a pus bazele actualului muzeu care are în prezent peste 65.000 de obiecte expuse sau arhivate. Clădirea a fost cumpărată în 1951 de Ministerul de Finanţe, care este şi actualul proprietar, iar din 1968 adăposteşte muzeul ale cărui domenii şi subdomenii mai importante sunt cele de arheologie, etnografie, memoriale, artă plastică şi istorie medie. Colecţia de arheologie cuprinde un inventar litic, podoabe, unelte, arme şi piese ceramice rezultate din săpăturile arheologice efectuate în zonă, la Timişoara, Româneşti, Coşava, Visag, Sălbăgel, Sacoşul Mare, Susani, Jabăr, cele mai importante fiind descoperirile tracice de la Susani şi cele dacice de la Jabăr. Colecţia etnografică cuprinde piese de port popular şi inventar meşteşugăresc din zonă, cu precădere din Lunca Timişului şi zona Făgetului. Colecţia memorială conţine documente şi corespondenţă semnificativă, obiecte originale aparţinând personalităţilor locale iar din colecţia de artă se remarcă pictură de şcoală austriacă şi pictură contemporană, ca şi o colecţie de sculpturi ale Elisabetei Popper. Colecţia care se afla la Casa Personalităţilor Lugojene este arhivată în acest muzeu şi cuprinde fotografii, documente sau obiecte originale care ilustrează viaţa politică şi culturală a Lugojului de la sfârşitul sec. 19 până în zilele noastre.

 • Primăria – construită între anii 1903 – 1905, a fost inițial destinată direcției financiare a comitatului Caraș – Severin, parte a fondului financiar al trezoreriei imperiale austro – ungare. Clădirea monumentală cu arhitectură neoclasică, cu subsol, parter și două etaje, este flancată în părțile laterale de două turnuri aparente, a căror înălțime nu depășește edificiul. La baza turnului se remarcă existența unor rozete prelucrate în stil gotic. Cele două turnulețe de la intrarea principală se termină cu acoperișuri piramidale cu stil arhitectonic românesc. Acoperișul din țigle solzi neglazurate prezintă din loc în loc lucarne din tablă, realizate după modelul edificiilor de la începutul sec. 20. Holul are o scară monumentală din marmură, sprijinită pe pilaștri frumos stilizați.

 • Turnul – clopotniță “Sfântul Nicolae” – cel mai vechi vestigiu din Lugoj, construit în anul 1402 de Cătălina, soţia banului Nicolae Perian, a apartinut fostei biserici – mănăstire “Sfântul Nicolae”, ctitorită în sec. 14 – 15, de călugări veniţi din Țara Românească (Valahia). În anul 1726, biserica a fost distrusă în urma luptelor cu turcii, dar a fost reconstruită în același an de administratorul – șef al districtelor Lugoj, Caransebeș și Lipova, românul ortodox Ioan Raț de Mehadia, cu sprijinul localnicilor, pe fațada turnului – clopotniță fiind încastrat într-un chenar chipul Sfântului Nicolae în basorelief. În anul 1837, biserica ajunge în proprietatea locuitorilor de religie greco – catolică, fiind demolată în anul 1879.

 • Hanul Poștei – stație de diligență în drum spre Transilvania, clădirea care datează în forma actuală din anul 1726 și adăpostește în prezent la parter sediul Protopopiatului Ortodox Român și al Parohiei Ortodoxe, a fost construită pe ruinele unui edificiu care a existat din sec. 16 unde ar fi poposit chiar Mihai Viteazul. Aici a funcționat pe vremuri un serviciu de poștalioane unde se schimbau caii și un han unde se opreau peste noapte călătorii. Hanul Poștei este un exemplu de arhitectură funcțională cu plan în “L” și pivnițe boltite. Fațadele simple cu ferestre marcate de chenare fără ornamente și arhitectura simplă sunt specifice stilului baroc târziu. La etaj se aflâ o frumoasâ expoziție de icoane, cărți, obiecte bisericești și documente legate de istoria orașului și a Banatului.

 • Biserica și fosta mănăstire franciscană – construite în anul 1733 de călugării franciscani pe malul stâng al Timișului, în Lugojul German, pe locul unde fusese construită între anii 1718 – 1723 mănăstirea Conventul Ordinului Minorit al Sfântului Francisc de Assisi. Primul turn a fost construit pe 16 stâlpi de stejar, deoarece la 4 metri adâncime se afla pânza freatică. În anul 1805 se construiește al doilea turn iar biserica primește cele patru clopote. În anul 1828 s-a instalat orologiul din turn iar în anul 1832 este instalată orga. Altarul din stejar este realizat de sculptorul Carol Pekker iar picturile murale și tablourile care datează din anul 1933, aparțin pictorului Geza Ulrich din Arad. De o valoare deosebită este pictura ce reprezintă Sfânta Treime, realizată de pictorul Natalik din Dognecea.

 • Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului – construită între anii 1759 – 1766 în stil baroc, ctitorie a oberkneazului Gavril Gurean, este o construcție de dimensiuni mari cu o lungime de 42 de metri, lățimea de 21,5 metri, înălțimea de 15,7 metri până la bolțile cupolei, iar iconostasul fără baldachin are 9,3 metri. Înălțimea totală a bisericii este de 57 de metri. Acoperișul este în formă de semicerc, învelit în foi de aramă de 5 mm grosime. Bulbul turlelor este în stil neobaroc. Pardoseala este pavată cu plăci de kelheim. Dotată cu cinci clopote, biserica este cunoscută și sub denumirea populară de “Biserica cu două turnuri”, iar în spațiul cu o acustică deosebită al bisericii, renumitul cor “Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj susține anual tradiționalul Concert de Paște.

 • Catedrala greco-catolică „Coborârea Sfântului Spirit” – a Episcopiei de Lugoj, construită în stil neoclasicist între 1843 – 1854

 • Piața “Iosif Constantin Drăgan” – amplasată între Podul de Fier și Primărie, poartă numele omului de afaceri și filantropului Iosif Constantin Drăgan, care a ctitorit universitatea care îi poartă numele. Piața “Iosif Constantin Drăgan” este străjuită de construcții cu o importanță istorică deosebită, dintre care cea mai impunătoare este Catedrala greco-catolică „Coborârea Sfântului Spirit” a Episcopiei de Lugoj.
   


   

 • Podul de Fier – simbol al orașului Lugoj, Podul de Fier a fost inaugurat în luna August 1902, înlocuind vechiul pod de lemn demolat cu un an înainte. Prin construirea acestui pod, ambele maluri ale Timișului au fost sistematizate. Timp de aproape 35 de ani acest pod a reprezentat singura posibilitate de traversare a râului. Pentru construirea podului au fost aduse de la Reșița peste 185 de tone de fier, transportate cu ajutorul unor care trase de boi.
   


   

 • Palatul Bejan – casă a familiei Atanasievici – Bejan – construit între anii 1901 – 1902 chiar lângă Podul de Fier și inaugurat aproape în același timp cu Podul de Fier.

 • Vechea Prefectură – construită între anii 1843 – 1859, a funcționat ca sediu administrativ al Comitatelor Severin (1860 – 1880) și Caraș – Severin (1880 – 1926) precum și ca Prefectură a județului Severin (1927 – 1948). Are o fațadă impunătoare, sobră, cu elemente ale arhitecturii neoclasice. În centrul clădirii, în registrul de sus, se pot vedea patru ferestre mari cu aspect gotic, cu mici ornamente semicirculare. De-a lungul timpului interiorul a fost mult modificat dar au fost păstrate intacte scările interioare și planșeul, realizate din trunchiuri masive de brad alăturate și țesute prin piroane de stejar.

 • Mozaicul Sfântul Vasile cel Mare – aflat pe fațada fostei școli de fete, operă a pictorului academic Virgil Simonescu

 • Teatrul vechi – construit în anul 1902

 • Casa scriitorului Ion Popovici Bănățeanul

 • Casa poetului Victor Vlad Delamarina

 • Casa tenorului Traian Grozăvescu

 • Casa compozitorului Ion Vidu
   
  Cazare (Accommodation) Lugoj (15):
   
  Hostel:
   

 • A & O Truck Stop – 2*, Centura Lugojului, Borna 498 RO, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0722 436 142. Facilități: 9 camere (40 locuri).

 • Misian Mura – 3*, str. Timișorii, nr. 125 B, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0757 040 003. Facilități: 20 camere (40 locuri).
   
  Hotel:
   

 • Dacia – 3*, str. Alexandru Mocioni, nr. 7, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 352 740, email: office@hotel-dacia.ro.

 • Speranța – 2*, str. Buziaşului, nr. 33 A, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 359 883, 0765 361 820, 0744 621 503, email: hotel_speranta@yahoo.com. Facilități: 16 camere (40 locuri).

 • Timiș – 2*, str. Andrei Mocioni, nr. 20 – 22, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 355 045. Facilități: 28 camere (56 locuri).

 • Tivoli – 2*, str. Aurel Popovici, nr. 3, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 359 567, email: hotel.tivoli@yahoo.com. Facilități: 3 camere și 4 apartamente (14 locuri).
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Ariandre – 2*, str. Avram Iancu, nr. 11, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0740 779 109. Facilități: 7 camere (14 locuri). Impresii

 • Dariana – 3*, str. Caransebeșului, nr. 4 B, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 352 704, 0762 675 352. Facilități: 7 camere (15 locuri).

 • Domacris – 2*, str. Filaret Barbu, nr. 12, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 357 981, email: pensiune@domacris.ro. Facilități: 8 camere (18 locuri).

 • Fadi – 2*, str. Făgetului, nr. 131 A, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 337 955, email: feliciafadi@yahoo.com. Facilități: 9 camere (21 locuri).

 • Gasthaus Eduard – 3*, str. Banatului, nr. 17, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0722 876 584. Facilități: 6 camere (12 locuri).

 • Grecu – 2*, str. Fagetului, nr. 169 B, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0720 466 959, email: pensiunea_grecu@yahoo.ro. Facilități: 10 camere (21 locuri).

 • Lois – 4*, str. Salcâmului, nr. 25, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0722 436 142, email: dolariu68@gmail.com. Facilități: 12 camere (30 locuri).

 • Romantique – 4*, str. Drumul Jabărului, nr. 82, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0356 410 817, 0766 430 483, email: gabrielaromantique@yahoo.com. Facilități: 10 camere (19 locuri).

 • Royal – 3*, str. Aleea Ţesătorilor, nr. 11, Lugoj, județul Timiș. Telefon: 0256 350 470, 0731 326 171, email: microroyaltm@yahoo.com. Facilități: 42 camere (84 locuri) cu baie proprie, restaurant, grădină de vară.