Comuna Lopătari (județul Buzău, Muntenia) este formată din:

 
– Brebu
– Fundata
– Lopătari (reședința)
– Luncile
– Pestrițu
– Plaiu Nucului
– Ploștina
– Potecu
– Săreni
– Terca
– Vârteju.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

 • Focul Viu – sat Terca, comuna Lopătari, este un monument al naturii care constă în emanații de gaze care se aprind și ard la suprafața pământului. Se află în apropierea satului Terca la aproximativ 1 kilometru de confluența dintre râul Slănic și pârâul Smoleanu și la 4 kilometri de comuna Lopătari, într-o poiană brăzdată de crăpături adânci, pe o suprafață de aproximativ 25 metri pătrați. Flăcările se ridică uneori până la 1,5 metri iar pe timpul nopții poate fi văzută culoarea albăstrie a flăcării.

 • Muzeul “7 locuri de poveste”: sat Lopătari, comuna Lopătari (lângă primărie), este un muzeu inedit unde vizitatorii vor cunoaște 7 locuri din Ținutul Buzăului care au inspirat de-a lungul timpului povești cu balauri, uriași, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice și leacuri nemaiîntâlnite. Micul muzeul își călăuzește oaspeții prin lumea imaginației pentru a afla ce credeau oamenii locului despre originea vulcanilor noroioși, a fierbătorilor, a focurilor vii, a zidului uriașilor, a trovanților și nu numai. Va fi o călătorie inedită în lumea Omului și a Pământului.
   

   

  Muzeul este rezultatul cooperării dintre Geoparcul “Ținutul Buzăului” și Primăria Comunei Lopătari, și a beneficiat de ajutorul copiilor de la școala din Luncile și a învățătorului lor. Turiștii sunt invitați să viziteze Muzeul 7 Locuri de Poveste, dar cu o singură condiție: să nu hrănească balaurul!

 • Rezervația Naturală “Meledic” – include platoul și lacul “Meledic” localizate pe teritoriul administrativ al comunelor Lopătari și Mânzălești. Amplasată între 424 – 607 m altitudine, Rezervația Naturală “Meledic” include mai multe peșteri dintre care cele mai mari sunt „6S Meledic” și “Peștera cu 3 intrări”. Lacul “Meledic” (sau lacul mare) are o suprafață de aproximativ 1 ha și o adâncime maximă de 20 de metri. Exista si lacul “Castelului” care are o suprafață de 0,4 ha. Ambele sunt lacuri de apă dulce pe un munte sărat.
   

  Cazare (Accommodation) – 2:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Lacul Mocearu – 3*, sat Plaiu Nucului. Telefon: 0752 249 590, 0744 439 356, 0744 319 437, email: contact@pensiunealaculmocearu.ro. Facilități: Amplasată în apropierea Lacului Mocearu, pensiunea dispune de 12 camere (24 locuri), terasă, foișor.

 • Lacul Zânelor – 3*, sat Plaiu Nucului. Telefon: 0784 233 260, email: laculzanelor@yahoo.com. Facilități: 6 camere (12 locuri).