Comuna Jurilovca (județul Tulcea, Dobrogea), este formată din:

 
– Jurilovca – reședința
– Sălcioara
– Vișina.
 

Amplasată pe malul complexului lagunar Razim – Sinoe, în partea sudică a Deltei Dunării, localitatea Jurilovca (formată din satele Jurilovca – reședința, Sălcioara și Vișina) a fost întemeiată de rușii lipoveni la începutul sec. 19, prima atestare documentară despre Jurilovca fiind din 1826. Inițial Jurilovca era un mic cătun, care s-a dezvoltat în timp, devenind la sfârșitul sec. 19 un centru important al pescuitului din Delta Dunării, în prezent aici fiind cea mai mare comunitate de pescari din Deltă. Localitatea a devenit de asemenea și un punct important de atracție turistică, fiind inclusă în anul 2013 în lista EDEN (Destinație Europeană de Excelență).
 
Lipovenii, întemeietorii satului Jurilovca, sunt ruși din punct de vedere etnic, și ortodocși de rit vechi, sau staroveri, din punct de vedere confesional, ajunși aici după reforma religioasă din anul 1654 a patriarhului Nikon al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a urmărit alinierea cultului bisericii ruse la restul ortodoxiei și uniformizarea cultului pe întreg teritoriul Rusiei și care a produs o schismă divizând societatea rusă în Nikonieni, sau cei care au acceptat reforma, și Staroveri, sau de credință veche, adică cei care au refuzat reforma și au trebuit din cauza prigoanei, să emigreze în afara Rusiei, o parte din ei ajungând pe teritoriul României (nordul Moldovei și Gurile Dunării). Caracteristicile cultural – religioase ale rușilor lipoveni sunt stilul bizantin al picturii, sculpturii și al arhitecturii bisericești, oficierea slujbei în limba slavonă, crucea cu opt colțuri sau respectarea sărbătorilor conform calendarului iulian, decalat cu 14 zile fata de calendarul Gregorian (Anul Nou se serbează pe 14 ianuarie).
 
Cea mai mare sărbătoare religioasă a rușilor lipoveni este Acoperământul Maicii Domnului sau “Pokrov” la data de 14 octombrie, (când este celebrată și Ziua Peștelui), sărbătoare ce durează trei zile. Un alt aspect important care aduce unicitate comunității este portul tradițional lipovenesc, obligatoriu în biserică, port care reprezintă puntea de legătură dintre mistic (hainele lungi, purtate în biserică, brâul sau capul descoperit ce reprezintă expresia sobrietății), laic (predominanța culorilor vii redă expresia vieții) și trecut (păstrarea portului tradițional arată respectul pentru valorile moștenite). Trăind de 200 de ani în preajma apelor, lipovenii din Jurilovca au devenit pescari excelenți folosind tehnici vechi de secole și o ambarcațiune tradițională numită lotcă. De asemenea gastronomia este pe măsură, fiind bazată preponderent pe peștele pescuit în deltă.

Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

Delta Dunării
Delta Dunării
Delta Dunării / The Danube Delta

Delta Dunării (3446 km²) inclusă în patrimoniul UNESCO și aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime după Delta Volgăi și cea mai bine conservată dintre deltele europene. […..] / Danube Delta (3446 km²) included in UNESCO patrimony and located mostly in Dobrogea, Romania and partially in Ukraine, is the 2nd largest and best preserved delta in Europe after Volga Delta. […..]

Cetatea Argamum
Cetatea Argamum
Cetatea Argamum / Argamum Fortress

 

Construită în sec. 7 î.Ch., cea mai veche așezare atestată documentar de pe teritoriul României, se afla într-un golf deschis al mării Negre (golful Argamon), unde au oprit Argonauții, după găsirea lânii de aur. […..] / Built in the 7th century b.C., the oldest locality documentary attested in Romania, was located in a gulf open to the Black Sea (Argamom gulf), where the Argonauts stopped after they discovered the golden wool. […..]

Gura Portiței
Gura Portiței
Gura Portiței

 

Cordon de nisip care desparte Lacul Golovița de Marea Neagră, a fost inițial un sat pescăresc, atestat pe hărți încă din anul 1710, azi fiind unul dintre cele mai retrase și liniștite locuri de pe litoralul românesc. […..] / Sandy cord separating Golovița Lake from the Black Sea, was at the beginning a fishermen village, mentioned on maps since 1710, today being one of the most isolated and silent areas on the Romanian seaside. […..]

 • Tradiții ale rușilor lipoveni. Aflați aici de mai bine de 200 de ani, aproape de ape, lipovenii din Jurilovca au devenit pescari desăvârșiți, dezvoltând o gastronomie specifică. Lipovenii pescuiesc în laguna Razim – Sinoe folosind tehnici vechi de sute de ani și o ambarcațiune din lemn numită lotcă. Sărbătorile le celebrează pe stil vechi, conform calendarului iulian, iar în Biserică păstrează portul tradițional cu un respect deosebit pentru specificul aparte al comunității.

 • Capul Doloșman (numele provine din limba otomană, dolaș înseamnă obstacol sau dolașma înseamnă loc de trecere, mai înseamnă și Cap Rău) este un promontoriu stâncos situat la confluența lacurilor Razim și Golovița, fiind o zonă de mare interes geologic, istoric și din punct de vedere al biodiversității. Capul Doloșman este o faleză calcaroasă maiestuoasă care se întinde pe o lungime de 3 kilometri, având înălțimea maximă de 29 metri, fiind singura faleză stâncoasă din zona litorală a României și unul din puținele locuri unde este conservat litoralul fosil al Mării Negre. Aici se află numeroase specii de păsări de apă sau de uscat, animale de silvostepă sau plante rare cum ar fi măslinul dobrogean (ziziphus jujuba). Când grecii au ajuns aici în antichitate, l-au denumit Pteron Akron sau Promontoriul Penelor.

 • Lacul Golovița

 • Necropola Greacă – la nord – vest de cetate se află tumulul Heroon (de la mijlocul sec. 7 î.Ch.) care este cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre, fiind considerat a fi mormântul întemeietorului cetății de pe țărmul Mării Negre. În anul 2019 necropola greacă de la cetatea Argamum va face parte dintr-o expoziție internațională intitulată “Milet și coloniile din Marea Neagră” organizată de Muzeul Luvru din Paris în parteneriat cu British Museum din Londra și Muzeil Ermitaj din Sankt Petersburg.

 • Insula Bisericuța

 • Complexul lagunar Razim – Sinoe – vechiul golf Halmyris care în urmă cu câteva secole avea ieșire la Marea Neagră, este în prezent o componentă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, amplasat în sudul Deltei Dunării, format din lacuri, grinduri maritime și formațiuni înalte de relief. Prin vechiul golf Halmyris au ajuns aici grecii din Milet și au întemeiat în sec. 7 î.Chr. o cetate prosperă. Golful s-a transformat în timp în Laguna Razim – Sinoe, este cea mai mare întindere de apă din România, legată de Delta Dunării și considerată de cercetătorul Grigore Antipa a fi plămânul Deltei. Aproximativ 85% din complexul Razim – Sinoe este ocupat de lacuri de tip lagunar (Razim, Sinoe, Golovița, Zmeica, Nuntași și Istria), limanic (Babadag cu prelungirile Tăuc, Topraichioi și Agighiol, transformate în amenajări piscicole) și lacuri aflate între grinduri (Leahova – Coșna – Periteașca) și pe grindul Chituc sau Edighiolurile. Complexul Razim – Sinoe are singurele lacuri litorale salmastre din România, legate de Dunăre dar și de mare. După lucrările hidrotehnice din anul 1970 complexul lagunar Razim – Sinoie a fost transformat în două zone: Razim și Sinoie. Zona Razim este formată din lacurile Razim, Golovița, Zmeica și Babadag cu lacurile componente Tauc și Topraichioi, iar zona Sinoe este formată din lacurile Sinoe, Nuntași și Tuzla care păstrează legătura cu Marea Neagră printr-un stăvilar.

 • Rezervația Periteașca – Leahova – 4.125 ha, componentă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, este cea mai populată regiune cu păsări de coastă. Este o zonă nisipoasă (înșiruire de grinduri marine, dune de nisip, mlaștini nisipoase, gârle, insule, canale și lacuri), aflată între complexul lagunar Razim – Sinoe și nisipurile litoralului Mării Negre. Vechile treceri dinspre lagună spre mare erau odată puncte importante pentru pescarii care își desfășurau activitatea pe mare dar și pe apele salmastre ale lagunei. În prezent vizitatorii au aici posibilitatea să exploreze și să descopere plajele sălbatice de pe litoralul Mării Negre, acolo unde natura este suverană iar ecosistemele deltaic și marin se împletesc într-o armonie perfectă.

 • Serbarea Borșului Pescăresc – are loc în Portul Turistic Jurilovca în luna septembrie
   

  Cazare (Accommodation) – 11:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Anastasia – 3*, str. Portului, nr. 12. Tel: 0747 065 286, email: office@anastasia-jurilovca.ro. Facilități: Amplasată la 200 de metri de port, pensiunea dispune de 6 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Casa Crinei – str. Belșugului, nr. 5 A. Tel: 0723 392 960, 0732 131 370. Facilități: 6 camere (14 locuri).

 • Casa Cristinei – str. Păcii, nr. 35. Tel: 0724 541 404. Facilități: 2 camere (4 locuri), bucătărie complet utilată.

 • Casa Kondrat – str. Păcii, nr. 49. Tel: 0724 228 779, 0741 296 336. Facilități: 3 camere (6 locuri), bucătărie complet utilată.

 • Casa Lotca – 3*, str. Izvoarelor, nr. 12 A. Tel: 0723 522 420, email: jurilovcacentral@yahoo.com. Facilități: 6 camere (14 locuri), restaurant.

 • Casa Natașa – str. Păcii, nr. 46. Tel: 0747 339 294. Facilități: 4 camere (8 locuri), bucătărie complet utilată.

 • Casa Razelm – str. Razelm, nr. 22. Tel: 0748 813 861. Facilități: Amplasată la 5 minute port, pensiunea dispune de 3 camere (6 locuri), bucătărie complet utilată, terasă cu vedere spre lac.

 • Heracleea – 3*, str. Heracleea, nr. 1. Telefon: 0728 171 703, 0788 373 933. Facilități: 10 camere (26 locuri), bucătărie complet utilată, living, terasă, foișor.

 • La Gura Portiței – str. Păcii, nr. 83. Tel: 0722 321 311. Facilități: 5 camere (12 locuri), plimbări prin Delta Dunării, închiriere biciclete, transport cu șalupa în condiții de lux la plaja Gura Portiței.

 • La Parmac – 3*, sat Vișina, str. Victoriei, nr. 89. Telefon: 0756 333 446, 0721 727 622, email: lunca@laparmac.ro. Facilități: 13 camere (26 locuri) cu baie proprie, terasă, living, închiriere biciclete, plimbări cu barca.

 • Milica – 2*, str. Portului, nr. 6. Tel: 0721 636 861, 0722 349 088, 0724 319 743. Facilități: Amplasată la 300 de metri de mini portul Jurilovca, pensiunea dispune de 7 camere (14 locuri), living, bucătărie complet utilată cu mâncare tradițională, terasă, organizare exccursii pe Lacul Razim și prin Delta Dunării, transport spre Gura Portiței, închiriere biciclete.