Casa memorială Ion Creangă Humulești – www.videoguide.ro

 
Muzeul Memorial Ion Creangă
 

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, baieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie.
 

Muzeul Memorial Ion Creangă este amenajat în orașul Târgu Neamț în casa în care s-a născut și a copilărit Ion Creangă (1837 – 1889). Casa a fost construită între anii 1830 – 1831 de Petrea Ciubotariul, bunicul lui Ion Creangă, și a fost amenajată ca muzeu în 1951. Ion Creangă este considerat a fi unul din clasicii literaturii române, datorită măiestriei sale reflectată în basmele, poveștile și povestirile sale, și în special operei sale autobiografice. Poveștile sale “Capra cu trei iezi”, “Punguța cu doi bani”, “Dănilă Prepeleac”, “Povestea Porcului” sau “Fata babei și fata moșneagului”, povestirile “Cinci pâini”, “Moș Ion Roată și Unirea” sau “Păcală” și nuvelele “Moș Nichifor Coțcariul” sau “Popa Duhul” vor ramane de-a lungul timpului bucuria copiilor.
 
Încărcat de o atmosferă specială, Muzeul Memorial Ion Creangă este unul din cele mai vizitate muzee memoriale și reprezintă dincolo de semnificatia istorico-literară și sentimentală, un produs al arhitecturii populare specifice perioadei și zonei etno-culturale Neamț, ce povestește despre viața reală a unei familii dintr-un sat din Moldova. Simplitatea devine sinonimă cu frumusețea, de la curtea împrejmuită de gardul cu nuiele până la interiorul frumos văruit în alb.
 
Sub acoperișul larg de draniță, pereții construiți din bârne groase peste care s-a turnat un strat de lut, se delimitează singura odaie cu ferestre înguste și o tindă unde abia te poți învârti, unde sunt expuse obiectele vremii care amintesc de marele povestitor, printre care laița de jur împrejurul camerei, acoperită cu lăicere, culmea cu câteva straie, opaițul, furca și roata de depănat, vârtelnița, masa la care a învățat Ion Creangă buchiile cărții precum și ceaslovul de care amintește în “amintirile” sale, iar în camera următoare, adică în cămară, se află intrarea în pod unde Nică a ascuns pupăza din tei. Intrarea scurtă este ferită de ploi printr-o prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperamânt de scânduri protejează mai multe obiecte gospodărești și unelte agricole cu valoare etnografică.
 
Muzeul Memorial Ion Creangă deține o expoziție permanentă de valoare, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică. Lângă muzeu se găsește Parcul tematic „Ion Creangă”, un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă.