Pădurea Silvuț este o rezervație forestieră cu o suprafață de 50 ha, situată în vecinătatea orașului Hațeg, în partea nordică. A fost înființată prin inițiativa și demersurile vânătorilor și pescarilor la data de 12 noiembrie 1958. Din Polonia au fost adusă aici o pereche de zimbri (Podarec și Polanka) care s-au acomodat foarte bine noilor condiții iar numărul lor a crescut treptat. Zimbrii născuți în România au primit nume care încep cu RO – Romina, Roxana, Romanița, Romeo etc. Mulți dintre zimbrii născuți la Hațeg (în total 47 de pui) au fost mutați în alte zone din România (Vânători – Neamț, Bucșani – Dâmbovița sau Trivale – Pitești) unde au fost înființate rezervații asemănătoare.

Astăzi în toată lumea mai sunt doar aproximativ trei mii de exemplare de zimbri (bison bonasus), toți fiind urmașii a doar 12 străbunici. Cândva familia zimbrilor ocupa toată Europa și America de Nord. Zimbrul caucazian a dispărut în anul 1927 pentru totdeauna în urma vânării masive a acestora, trofeele “cap de zimbru” fiind un motiv de mândrie pentru familiile de nobili din Europa. Bourul de pe stema veche a Moldovei și celebritatea timbrelor “Cap de Bour” își au originea aici. Zimbrul este cel mai mare animal european de uscat. Masculul poate atinge 920 de kg (minimul fiind pe la 440 kg), femelele fiind mai mici (de la 320 la 640 kg). Părul zimbrilor este gri – maroniu, mai mare în partea din față a corpului, iar hrănirea ocupă între 50 – 80% din zi.