Comuna Eșelnița (județul Mehedinți, Oltenia) este formată din:

 
– Eșelnița (reședința)
 

Comuna Eșelnița este situată la 7 km vest de orașul Orșova, la poalele Munților Almăjului, în golful format de confluența râului Eșelnița cu fluviul Dunărea, înconjurată de munți și păduri. Eșelnița are aproximativ 3.000 de locuitori, de etnii și credințe diferite, aici trăind laolaltă români, cehi, germani, romi și sârbi, în spiritul tradiției locului și în umbra unei istorii zbuciumate, localitatea fiind menționată documentar pentru prima oară în anul 1488. Actualul amplasament al comunei a fost construit în anii 1967 – 1982 după strămutarea locuitorilor din vechea vatră a satului pe amplasamentul actual, vechea vatră a așezării aflându-se sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier I.
 
Amplasarea comunei Eșelnița la poarta de intrare în zona “Clisurii Dunării”, luciul de apă mărginit de masive montane, golfurile cu ape liniștite formate de cele trei pârâuri care străbat comuna și aerul curat datorat apelor și pădurilor din jur, fac din Eșelnița o destinație perfectă pentru turiștii pasionați de natură, de istorie și de aventură. Beneficiind de atmosfera rustică tipică unui sat de munte, dar și de avantajele și confortul oferit de tehnologie, turistul are aici totul pentru o vacanță perfectă: trasee montane, plimbări cu barca și schi nautic, vestigii istorice, etc.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

Dunărea
Dunărea
Dunărea / The Danube

Al doilea ca lungime în Europa, după Volga, din Munții Pădurea Neagră la Marea Neagră pe 2.858 km curge prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. […..] / The 2nd longest river in Europe after Volga, from Black Forest Mountains to the Black Sea on 2.858 km cross Germany, Austria, Slovakia, Hungary, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republic of Moldova and Ukraine. […..]

 • Rezervația Naturală “Cazanele Dunării” – poate fi admirată atât din punctele de belvedere întâlnite pe traseele montane din Parcul Natural Porțile de Fier, dar și de la bordul ambarcațiunilor de agrement, în cadrul unei plimbări prin defileul Dunării. Aici pe o distanța de 9 kilometri, la suprafața apei se vede efectul produs de curenții de adâncime, fenomen inedit care lasă impresia că Dunărea fierbe. Un drum la pas pe traseele montane descoperă bogăția geologică a zonei Cazanelor, o regiune formată din calcare urgonifere vechi de 140 milioane de ani, singurul loc din lume unde crește laleaua aurie de Cazane.

 • Chipul regelui dacilor Decebalus Rex – amplasat pe malul stâng al Dunării între localitățile Eșelnița și Dubova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), acolo unde adâncimea apei este cea mai mare (120 de metri) și sculptat într-un bloc uriaș de calcar, este un basorelief înalt de 55 metri, și cu o lățime de 25 metri, fiind considerat a fi cea mai mare statuie din Europa (lungimea ochilor este de 4,3 metri, lungimea nasului este de 7 metri iar lățimea nasului este de 4 metri). Realizarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curățarea rocilor și a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au folosit nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40 – 50 de kilograme în spate. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii – sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7,30 la 13,30 și de la 13,30 până la 19,30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an iar uneltele de lucru folosite au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile. Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004 și a costat peste un milion de dolari. Decebalus Rex este cu doar 6 metri mai mică decât Statuia Libertății din New York, are cu 8 metri mai mult decât monumentul lui Iisus Christos de la Rio de Janeiro și cu 10 metri mai mult decât Colosul din Rhodos. În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore din Statele Unite ale Americii, a căror realizare a durat 14 ani (1927 – 1941), la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori – alpiniști, chipul regelui Decebal a fost realizat în zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” (“Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

 • Muzeul etnografic Doina și Teodor Grigore – amplasat pe strada Cireșilor, nr. 480, într-o casă țărănească, este un muzeu particular din Mehedinți cu o colecție impresionantă de peste 1.000 de costume populare din toate zonele țării. Scopul muzeului este de a salva tradițiile și meșteșugurile tradiționale care au fost abandonate sau sunt pe cale de dispariție, și care vorbesc despre modul de viață și îndeletnicirile oamenilor ce trăiau pe malul românesc al Dunării. Aici pot fi văzute obiecte din fier și lemn ce erau folosite la munca câmpului, la pescuit sau în ograda fiecărui gospodar, unelte folosite la tâmplărie, dogărie, fierărie, prelucrarea lânii, tăierea și prelucrarea lemnului, unelte de agricultură, piese de mobilier, obiecte de ceramică, icoane, colecții de pantofi, pălării și haine purtate de români în urmă cu peste 100 de ani și multe alte obiecte și unelte necesare prelucrării laptelui precum și o superbă expoziție de fotografie veche din satele originale Eșelnița, Dubova și Ogradena, acoperite azi de apele Dunării.

 • Satele cehești din Clisura Dunării – fenomen cultural unic, datorită izolării lor din cauza reliefului, limba cehă, obiceiurile şi modul tradiţional de cultivare a pământului şi organizare a gospodăriei s-au conservat perfect. La ultimul recensământ din 2002, numărul etnicilor cehi din România era de 3.938 de persoane (de la 5.800 în 1992), majoritatea locuind în şase sate din zona Clisurii Dunării: Gârnic – comuna Gârnic (512 persoane), Sfânta Elena – comuna Coronini (507 persoane), Bigăr – comuna Berzasca (229 persoane), Ravensca – comuna Şopotul Nou (150 persoane), Eibenthal – comuna Dubova (500 persoane) şi Şumiţa – comuna Lăpuşnicel (143 persoane). Numiţi „pemi” (de la „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei) au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat de Imperiul Habsburgic, în trei valuri principale: 1823, 1827 şi 1862, pentru a popula teritoriile slab locuite, a defrişa pădurile şi a asigura împreună cu locuitorii satelor româneşti paza graniţelor.
   

  Atracții Turistice în apropiere de Dubova (Tourist Attractions near Dubova)

   

 • Tabula Traiana – având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, se află malul drept al Dunării, pe teriroriul Serbiei, în dreptul chipului lui Decebal, fiind o relicvă a unui monument ridicat în urmă cu peste 2.000 de ani de împăratul roman Traian, pentru a marca începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei cu o lungime de 40 kilometri, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și pentru a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105 – 106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Chiar și în ziua de azi se pot vedea rămășițele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului, pe calea începută de Împăratul Tiberiu. În unele locuri unde nu și-au putut croi drum direct prin dislocarea stâncilor au fost săpate în piatră, deasupra apei, găuri pătrate (vizibile și azi) la distanțe egale, în care erau fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Inscripția Tabulei Traiana: “IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F / NERVA TRAIANVS. AVG. GERM / PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII / PATER PATRIAE COS III / MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS / SVBLAT(i)S VIA(m)” sau în traducere „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus, Augustus, Germanicus, preot superm investit cu puterea de Tribun a 4-a oară, Părinte al Patriei, Consul a 3-a oară, spărgând munții și folosind bârne de lemn a durat drum de-a lungul fluviului” este singura bine conservată din cele zece tabule dăltuite în defileu, din care patru se păstrează în desene și stampe din sec. 18 și 19, restul fiind distruse. Prin anul 1856, când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Tabula este fixată în piatră și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii și pentru a nu fi acoperită de ape, odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 metri. Pe malul românesc exista o copie a celei de pe malul sârbesc.
   

  Cazare (Accommodation) – 34:

   
  Cabană / Chalet:
   

 • Clisura Dunării – 4*, str. Duzilor, nr. 1. Telefon: 0727 167 330, 0721 204 974, 0766 780 817, 0766 765 856, email: cabanaclisura@yahoo.com.

 • Dulce Cabană – 3*, str. Dunării, nr. 1010. Telefon: 0740 102 152, 0740 305 459, email: catalin.rusinaru@gmail.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, cabana dispune de 7 camere (14 locuri) cu baie proprie și balcon, living, sală de mese, bar, sală de conferințe, terasă, grădină, foișor, piscină, fermă proprie, sunt acceptate animale de companie, închiriere biciclete.

 • Myle – 3*, str. Eșelnița, nr. 1128. Telefon: 0749 020 638. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, cabana dispune de 4 camere (8 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, sunt acceptate animale de companie.

 • Ogradena – 2*, str. Dunării, nr. 1024 A. Telefon: 0728 370 709, email: gartoig@yahoo.com. Facilități: 7 camere (14 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de jocuri (tenis de masă, darts), terasă, grădină, foișor, livadă, saună, piscină, teren de sport, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Oskar – 1*, str. Dunării, nr. 1032. Telefon: 0757 646 513, email: cabanaoskar@yahoo.ro.

 • Plăpumioara – 3*, str. Dunării, nr. 238 C. Telefon: 0762 427 603. Facilități: 8 camere (16 locuri).
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Ana Serena – 2*, str. Dunării, nr. 1068 B. Telefon: 0765 574 534, email: damcrisgroup@gmail.com, grecumariuscristian@gmail.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 7 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Ancora – 4*, str. Dunării, nr. 074 A. Telefon: 0372 745 115, 0731 031 248, email: rezervari@pensiunea-ancora.ro, office@pensiunea-ancora.ro. Facilități: 17 camere (34 locuri), restaurant cu 180 de locuri, sală de conferințe cu 18 locuri, piscină.

 • Aprilie – 3*, DN 57, km. 17 + 500. Telefon: 0724 369 850, email: pensiuneaaprilie@yahoo.ro. Facilități: 7 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon.

 • Casa Adrian – 3*, str. Dunării, nr. 1198. Telefon: 0761 646 108, 0745 505 784, email: casa.adrian72@yahoo.com. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon cu vedere la Dunăre, bucătărie complet utilată.

 • Casa Alegria – 3*, Golful Mala. Telefon: 0747 935 122, 0757 112 800, email: nicuroman67@yahoo.ro. Facilități: 5 camere (10 locuri) cu baie proprie și cu balcon cu vedere spre Dunăre, pescuit de pe pontin și din barcă, plimbări cu șalupe moderne pe Dunăre, excursii cu mașini de teren pe versanții din zona Cazanelor Dunării, drumeții.

 • Casa Albă – 3*, str. Dunării, nr. 1122. Telefon: 0724 286 838. Facilități: 4 camere (8 locuri).

 • Casa Aless – 3*, str. Dunării, nr. 1008 B. Telefon: 0720 506 474, email: contact@casaaless.ro. Facilități: 10 camere (20 locuri).

 • Casa Alex – 3*, Golful Mraconia. Telefon: 0735 312 142, email: untaru_sorin@yahoo.com.

 • Casa Brâncoveanu – str. Dunării, nr. 1054. Telefon: 0747 652 448, 0747 932 909. Facilități: 4 camere (10 locuri), bucătărie complet utilată.

 • Casa cu Smochini – 2*, str. Dunării, nr. 978. Telefon: 0772 220 626. Facilități: 7 camere (16 locuri).

 • Casa Mircea – 3*, str. Dunării, nr. 899 C. Telefon: 0769 840 661, email: pensiune@casamircea.ro. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 5 camere (10 locuri) cu baie proprie, restaurant, bar, cramă, sală de mese cu 40 de locuri, sală de conferințe, sală de jocuri (biliard, tenis de masă), terasă, jacuzzi, piscină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, închiriere biciclete, închiriere ATV, transfer cu barca, partide de pescuit, transfer aeroport / gară, organizare excursii.

 • Danubia – 3* / 4*, str. Dunării, nr. 980 B. Telefon: 0724 278 579, email: contact@pensiuneadanubia.ro. Facilități: Amplasată pe malul Dunării la intrarea în Cazanele Mici, pensiunea dispune de 6 camere și 1 apartament (18 locuri) la 3* cu baie proprie și 22 camere (47 locuri) la 4* cu baie proprie, living, restaurant, sală de mese, terasă, grădină, piscină, plajă proprie cu nisip, plajă proprie cu iarbă, sală de jocuri (biliard), închiriere ATV, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Doina – 3*, str. Dunării, nr. 960. Telefon: 0751 057 725, 0722 506 476, email: semendoina69@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 6 camere (12 locuri) cu baie proprie, living, restaurant, bar, sală de mese, sală de conferințe, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, organizare excursii.

 • Don Bosco – 3*, str. Dunării, nr. 1022. Telefon: 0765 748 178. Facilități: 8 camere (16 locuri).

 • Iulia – 3*, str. Dunării, nr. 1072 B. Telefon: 0722 394 130, 0729 090 823, email: pensiuneaiulia@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 12 camere (24 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, transfer cu barca, organizare excursii.

 • La Moară – 3*, str. Valea Satului, nr. 1154. Telefon: 0722 230 789, 0722 565 478. Facilități: 5 camere (10 locuri).

 • La Nemțoaică – 2*, str. Dunării, nr. 917 A. Telefon: 0764 824 637, 0749 628 043. Facilități: 6 camere (12 locuri).

 • La Ponton – 3*, str. Dunării, nr. 1016 A. Telefon: 0722 598 497, 0724 165 732, email: receptie@laponton.ro. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 21 camere (42 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, sală de conferințe, sală de jocuri (biliard, tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii, închiriere biciclete, partide de pescuit, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Mai Danube – 3*, str. Dunării, nr. 936. Telefon: 0722 991 178, 0766 131 213, email: contact@maidanube.ro. Facilități: 15 camere (30 locuri).

 • Mont Blanc – 3*, str. Dunării, nr. 972 A. Telefon: 0740 834 232, email: mont_blanc_prod@yahoo.com. Facilități: 7 camere (14 locuri).

 • Mraconia – 3*, Golful Mraconiei, nr. 1208 A. Telefon: 0758 049 361, email: pensiuneamraconia@yahoo.ro. Facilități: Amplasată pe malul golfului Mraconia, pensiunea dispune de 10 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, cramă, sală de mese, sală de conferințe, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, plajă, loc de joacă pentru copii, închiriere biciclete, închiriere ATV, partide de pescuit, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Septembrie – 4*, str. Dunării, nr. 1198 D. Telefon: 0726 135 065, email: pensiunea.septembrie@gmail.com. Facilități: 18 camere și 2 apartamente (40 locuri), restaurant, sală de conferințe, terasă, piscină, plajă proprie cu nisip și șezlonguri, loc de joacă pentru copii, închiriere biciclete, hidrobiciclete, caiace de 1,2 şi 3 persoane, bărcuţe cu vâsle, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Steaua Dunării – 3*, str. Dunării, nr. 1016. Telefon: 0722 207 918, 0723 542 121, 0720 112 733, email: steauadunarii@yahoo.com, doru.oniga@steaua-dunarii.ro. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 20 camere și 3 apartamente (50 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 90 de locuri, sală de conferințe cu 60 de locuri, terasă acoperită cu 40 de locuri, terasă descoperită cu 20 de locuri, plajă proprie cu șezlonguri, partide de pescuit, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Yuppy Du – 3*, str. Dunării, nr. 230 B. Telefon: 0352 412 238, 0733 621 353, email: info@pensiuneayuppydu.com. Facilități: 11 camere (32 locuri) cu baie proprie, terasă, transfer cu barca, organizare excursii.
   
  Villa:
   

 • Boema – str. Dunării, nr. 982. Telefon: 0724 286 838. Facilități: 5 camere (10 locuri) cu baie proprie.

 • Casa Bursucului – 1*, Golful Mraconia, nr. 947. Telefon: 0726 131 236, email: roxanamihaela1970@gmail.com.

 • Evica – 3*, str. Dunării, nr. 1130. Telefon: 0755 341 777, 0721 855 154. Facilități: 5 camere (10 locuri).

 • Maria – 3*, str. Dunării, nr. 984. Telefon: 0749 017 236, 0721 514 009, email: adrian.spatariu@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, vila dispune de 4 camere (10 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de jocuri (biliard, tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, transfer cu barca, organizare excursii.