Comuna Dubova (județul Mehedinți, Oltenia) este formată din:

 
– Baia Nouă
– Dubova (reședința)
– Eibenthal
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

Dunărea
Dunărea
Danube

Al doilea ca lungime în Europa, după Volga, din Munții Pădurea Neagră la Marea Neagră pe 2.858 km curge prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. […..] / The 2nd longest river in Europe after Volga, from Black Forest Mountains to the Black Sea on 2.858 km cross Germany, Austria, Slovakia, Hungary, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republic of Moldova and Ukraine. […..]

Mănăstirea Mraconia
Mănăstirea Mraconia
Mraconia Monastery

Este amplasată pe malul stâng al Dunării, la vărsarea râului Mraconia (“loc ascuns” sau “apă întunecată”) în Dunăre, la 15 km vest față de orașul Orșova, unde se formează cel mai frumos defileu de pe tot parcursul fluviului. […..] / Is located on the left side of Danube, where river Mraconia (“hidden place” or “dark water”) flows into Danube, 15 km west from Orșova, where is the most beautiful defile of Danube river. […..]

 

 • Rezervația Naturală “Cazanele Dunării” – poate fi admirată atât din punctele de belvedere întâlnite pe traseele montane din Parcul Natural Porțile de Fier, dar și de la bordul ambarcațiunilor de agrement, în cadrul unei plimbări prin defileul Dunării. Aici pe o distanța de 9 kilometri, la suprafața apei se vede efectul produs de curenții de adâncime, fenomen inedit care lasă impresia că Dunărea fierbe. Un drum la pas pe traseele montane descoperă bogăția geologică a zonei Cazanelor, o regiune formată din calcare urgonifere vechi de 140 milioane de ani, singurul loc din lume unde crește laleaua aurie de Cazane.

 • Chipul regelui dacilor Decebalus Rex – amplasat pe malul stâng al Dunării între localitățile Eșelnița și Dubova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), acolo unde adâncimea apei este cea mai mare (120 de metri) și sculptat într-un bloc uriaș de calcar, este un basorelief înalt de 55 metri, și cu o lățime de 25 metri, fiind considerat a fi cea mai mare statuie din Europa (lungimea ochilor este de 4,3 metri, lungimea nasului este de 7 metri iar lățimea nasului este de 4 metri). Realizarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curățarea rocilor și a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au folosit nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40 – 50 de kilograme în spate. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii – sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7,30 la 13,30 și de la 13,30 până la 19,30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an iar uneltele de lucru folosite au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile. Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004 și a costat peste un milion de dolari. Decebalus Rex este cu doar 6 metri mai mică decât Statuia Libertății din New York, are cu 8 metri mai mult decât monumentul lui Iisus Christos de la Rio de Janeiro și cu 10 metri mai mult decât Colosul din Rhodos. În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore din Statele Unite ale Americii, a căror realizare a durat 14 ani (1927 – 1941), la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori – alpiniști, chipul regelui Decebal a fost realizat în zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” (“Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

 • Satele cehești din Clisura Dunării – fenomen cultural unic, datorită izolării lor din cauza reliefului, limba cehă, obiceiurile şi modul tradiţional de cultivare a pământului şi organizare a gospodăriei s-au conservat perfect. La ultimul recensământ din 2002, numărul etnicilor cehi din România era de 3.938 de persoane (de la 5.800 în 1992), majoritatea locuind în şase sate din zona Clisurii Dunării: Gârnic – comuna Gârnic (512 persoane), Sfânta Elena – comuna Coronini (507 persoane), Bigăr – comuna Berzasca (229 persoane), Ravensca – comuna Şopotul Nou (150 persoane), Eibenthal – comuna Dubova (500 persoane) şi Şumiţa – comuna Lăpuşnicel (143 persoane). Numiţi „pemi” (de la „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei) au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat de Imperiul Habsburgic, în trei valuri principale: 1823, 1827 şi 1862, pentru a popula teritoriile slab locuite, a defrişa pădurile şi a asigura împreună cu locuitorii satelor româneşti paza graniţelor.
   

  Atracții Turistice în apropiere de Dubova (Tourist Attractions near Dubova)

   

 • Tabula Traiana – având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, se află malul drept al Dunării, pe teriroriul Serbiei, în dreptul chipului lui Decebal, fiind o relicvă a unui monument ridicat în urmă cu peste 2.000 de ani de împăratul roman Traian, pentru a marca începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei cu o lungime de 40 kilometri, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și pentru a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105 – 106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Chiar și în ziua de azi se pot vedea rămășițele drumului lui Traian care continua de-a lungul fluviului, pe calea începută de Împăratul Tiberiu. În unele locuri unde nu și-au putut croi drum direct prin dislocarea stâncilor au fost săpate în piatră, deasupra apei, găuri pătrate (vizibile și azi) la distanțe egale, în care erau fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Inscripția Tabulei Traiana: “IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F / NERVA TRAIANVS. AVG. GERM / PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII / PATER PATRIAE COS III / MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS / SVBLAT(i)S VIA(m)” sau în traducere „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus, Augustus, Germanicus, preot superm investit cu puterea de Tribun a 4-a oară, Părinte al Patriei, Consul a 3-a oară, spărgând munții și folosind bârne de lemn a durat drum de-a lungul fluviului” este singura bine conservată din cele zece tabule dăltuite în defileu, din care patru se păstrează în desene și stampe din sec. 18 și 19, restul fiind distruse. Prin anul 1856, când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Tabula este fixată în piatră și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii și pentru a nu fi acoperită de ape, odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 metri. Pe malul românesc exista o copie a celei de pe malul sârbesc.
   

  Cazare (Accommodation) – 28:

   
  Cabană / Chalet:
   

 • Căbănuțele Alexia – 3*, DN 6, nr. 43. Telefon: 0754 725 698, email: dincea.alexandra@yahoo.com. Facilități: 8 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, piscină, sunt acceptate animale de companie.

 • Delfinul – 3*, str. Codicea Mare, nr. 1. Telefon: 0740 791 538, email: delfi.cabana@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, cabana dispune de 7 camere și 1 apartament (20 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, sală de conferințe, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Casa Arena – DN 57. Telefon: 0742 329 258. Facilități: 4 camere (8 locuri), living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, piscină, sunt acceptate animale de companie.

 • Casa Adriana – str. Dubova, nr. 44. Telefon: 0740 402 466, 0740 609 052. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 3 camere (6 locuri), living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, piscină, sunt acceptate animale de companie.

 • Casa Bea și Sara – str. Cazanelor, nr. 11. Telefon: 0724 315 202. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, în 2 cabane de lemn și o casă, pensiunea dispune de 4 camere (8 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii.

 • Casa Camelia – str. Cazanelor, nr. 20. Telefon: 0748 925 044, 0766 246 744. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 8 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor.

 • Casa Dana – DN 57, nr. 5. Telefon: 0770 537 233. Facilități: 4 camere (10 locuri) living, bucătărie complet utilată, sală de mese, sală de jocuri (biliard), terasă, grădină, foișor, piscină, sunt acceptate animale de companie.

 • Casa Mraco – 3*. Telefon: 0744 879 168, 0749 226 610, email: mihaicioi@yahoo.com. Facilități: 4 camere (8 locuri), bucătărie complet utilată, piscină.

 • Casa Panoramic – str. Dunării, nr. 37. Telefon: 0745 323 343. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 6 camere (12 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, terasă, foișor, piscină, închiriere biciclete.

 • Casa Suzana – str. Principală, nr. 15. Telefon: 0742 205 833. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 10 camere (20 locuri) cu baie proprie, amplasate în 4 cabane de lemn și o vilă, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii.

 • Cazanele Dunării – 3*, str. Dubova, nr. 6. Telefon: 0757 959 134, email: alinsubtire@gmail.com. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 8 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, sală de conferințe, terasă, grădină, piscină, teren de sport, închiriere biciclete.

 • Decebal – 4*. Telefon: 0252 368 032, 0747 808 585, email: rezervari@pensiuneadecebal.ro. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 15 camere și 3 apartamente (45 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de conferințe, terasă, grădină, foișor, piscină, închiriere ATV, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Dubova – 3*, str. Dunării, nr. 16. Telefon: 0745 657 160, email: rezervari@pensiunea-dubova.ro. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 3 camere (6 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, închiriere biciclete.

 • Melba – 4*, Golful Dubovei. Telefon: 0252 368 080, 0727 474 179, email: pensiuneamelba@gmail.com, vamvui@gmail.com. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 10 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon, living, restaurant, bar, sală de mese, sală de conferințe, sală de jocuri (tenis de masă), terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii, închiriere biciclete, închiriere ATV, închiriere bărci de pescuit, hidrobiciclete, caiace, mountain bike, bețe de undiță, transfer cu barca, organizare excursii pe Dunăre cu pontonul plutitor, barca sau șalupa.

 • Naiya – 3*, Golful Dubovei. Telefon: 0252 368 080, 0727 474 179, email: vamvui@gmail.com. Facilități: 5 camere (8 locuri).

 • Pui de Urs – str. Dunării, nr. 37. Telefon: , email: arrrare@yahoo.com. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, pensiunea dispune de 7 camere (14 locuri) living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.

 • Timișoreanu – str. Dubova, FN. Telefon: 0758 397 913. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 9 camere (21 locuri) cu baie proprie, amplasate în căsuțe individuale cu terasă, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, grădină, foișor, piscină.
   
  Villa:
   

 • Andrei – 2*, str. Principală, nr. 4. Telefon: 0744 546 521. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, vila dispune de 5 camere (12 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, teren de sport, închiriere biciclete.

 • Cassa d’Amici – 3*, str. Golful Dubova, FN. Telefon: 0758 622 686, email: cassa.damici@gmail.com. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, vila dispune de 3 camere (6 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor.

 • Darian – 3*, DN 57, Km 32 + 700, Zona Plavișevița. Telefon: 0252 363 087, 0729 130 747, 0722 293 535. Facilități: Amplasată pe malul Dunării, vila dispune de 8 camere (16 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, grădină, foișor, piscină.

 • Diana – 3*, Golful Dubovei. Telefon: 0742 205 833, email: suzana@golfuldubova.ro. Facilități: 8 camere (20 locuri) living, bucătărie complet utilată, terasă, grădină, foișor, piscină, loc de joacă pentru copii.

 • Donau – str. Principală, nr. 1. Telefon: 0749 020 638. Facilități: 9 camere (18 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, sunt acceptate animale de companie.

 • Duoblanc – 4*, Punct Plavișevița. Telefon: 0755 099 721, 0742 072 012, 0756 030 726, email: office@duoblancvilla.ro.Facilități: Amplasată pe malul Dunării, vila dispune de 2 camere (12 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină.

 • Golful Dunării – 3*, str. Cazane, nr. 43. Telefon: 0748 136 680, email: golfuldunarii@yahoo.com. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, pensiunea dispune de 8 camere (17 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, foișor, piscină, grătar, sunt acceptate animale de companie, șezlonguri, ponton pentru acostare ambarcațiuni și pescuit sportiv, ambarcațiuni pentru activități nautice.

 • Hercules – 2*, str. Cazanele Dunării, nr. p2. Telefon: 0252 368 047, 0749 330 162, email: pensiunehercules@gmail.com, hercules.dubova@gmail.com. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, vila dispune de 3 camere (8 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, foișor, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie, plimbări cu barca, sky jet, partide de pescuit, transfer cu barca, organizare excursii.

 • Rex – 4*, Golful Dubovei, nr. 43 L. Telefon: 0252 368 032, 0747 808 585, email: rezervari@vilarex.ro. Facilități: 6 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, bucătărie complet utilată.

 • Teodor – str. Dunării, nr. 42 A. Telefon: 0775 214 146. Facilități: Amplasată în golful Dubovei pe malul Dunării, vila dispune de 7 camere (17 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, ponton cu șezlonguri, loc amenajat pentru plajă.

 • Victor – 3*, str. Dubova, nr. 2. Telefon: 0744 600 670, 0764 210 102, 0735 235 065, email: sacariagroupconstruct@yahoo.com. Facilități: 5 camere (12 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, terasă, grădină, foișor, piscină, organizare excursii.