UNESCO România
Atracții Naturale
Dobrogea
  UNESCO România
  Atracții Naturale Dobrogea
  Dobrogea

Danube – From Black Forest to Black Sea
Danube – Between Flood and Frost
  Danube - From Black Forest to Black Sea
  Danube - Between Flood and Frost

Caviar Fishermen (1962)
Danube Delta Romania
Fishing in Danube Delta
  Danube Delta Caviar Fishermen (1962)
  Danube Delta Romania
  Fishing in Danube Delta

 

Dobrogea: Delta Dunării (Danube Delta)

 

Natura
Letea
Caraorman
  Natura Delta
  Letea
  Caraorman

Fauna
Păsări (Birds)
Pești (Fishes)
  Fauna Delta
  Păsări Delta
  Pesti Delta

Tulcea
Sulina
Stațiuni (Resorts)
  Tulcea
  Sulina
  Stațiuni Delta


 
Delta Dunării
 

Rezervația Biosferei Delta Dunării (UNESCO) este a treia zonă din lume ca biodiversitate după Marea Barieră de Corali și Bazinul Amazonului, și înglobează cea mai întinsă zonă stuficolă din lume.
 
Delta Dunării (3446 km²) este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene și a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei, iar în est se varsă în Marea Neagră. Delta Dunării este traversată de paralela de 45° latitudine N și de meridianul de 29°, longitudine E. La nord, brațele Chilia și Musura formează granița cu Ucraina. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km². Este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m².
 
Dunărea, ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă : Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi, la Furca Sfântu Gheorghe (în turcește Çatal Çedırlez uneori transcris în română „Ceatal Sf. Gheorghe”) se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe. Brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său, de o lungime de 104 km², 60% din apele și aluviunile Dunării. Brațul Sulina este situat în mijlocul Deltei și, spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime. Are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării. Cursul Brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formează insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară.
 
Delta Dunării (cu excepția deltei secundare a brațului Chilia) face tradițional parte din Dobrogea, dar în Antichitate și Evul Mediu litoralul se afla mult mai la apus (între Chilia Veche și Murighiol pe vremea lui Strabon, între Periprava și Lacul Dranov în epoca bizantină), astfel încât hărțile istorice care reprezintă Dobrogea cuprinzând toată Delta actuală, sunt geomorfologic false.
 

Insula Sacalin (Sacalin Island)

 

Cel mai nou pământ romanesc apărut cu aproximativ 150 de ani in urmă, oferă o priveliște absolut spectaculoasă, dar momentan vizitarea și popularea insulei este interzisa încă din anul 1938. Chiar dacă dorința de exploatare a acestui tărâm de poveste este în continuă creștere, autoritățile mențin teritoriul sub protecție, zona fiind declarată de Guvern rezervație a biosferei.
 

Rezervația Grindul Lupilor (Grindul Lupilor Natural Reserve)

 

Această fâșie de pământ alungită constituie un grind maritim care separă apele Lacului Sinoe de cele ale Lacului Zmeica. La nivelul grindului, s-a constituit o arie de interes național, strict protejată, ce reprezintă o rezervație științifică mixtă din cadrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”. Accesul turiștilor este interzis, lucru confirmat de panoul amplasat în locul unde începe rezervația protejată.