Comuna Crișcior (județul Hunedoara, Transilvania), este formată din:

 
– Barza
– Crișcior (reședința)
– Valea Arsului
– Zdrapți.
 

Centrul de Informare Turistică Crișcior – str. Calea Zarandului, nr. 22 B. Telefon: 0254 616 511, email: turism.criscior@gmail.com.
 
Comuna Crișcior este o fostă localitate minieră aflată la 7 km de orașul Brad, în nord – vestul Munților Metaliferi într-o zonă depresionară joasă, înconjurată de dealuri împădurite, pe cursul superior al râului Crișul Alb care formează o luncă a cărei lățime poate ajunge la 500 m. Satele comunei Crișcior sunt răsfirate pe mai multe văi: Valea Arsului, Valea Arțișorului, Valea Gârzi, Valea Morii, dar și pe dealuri: Scorușu (404 m), Cornet (629 m), Lac (393 m), Bunei (819 m), Podul Morii (501 m), Pietroasa (454 m), Barza (704 m), etc. Satul Crișcior a fost atestat documentar în anul 1439, Zdrapți în anul 1441, Valea Arsului în anul 1825, și Barza în anul 1909.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

 • Muzeul Mineral Todasatul Barza, Calea Zarandului, 30 0726 551 577, 0723 572 757 mineraltoda@yahoo.com Program: Lu – Du (Mon – Sun): 09.00 – 17.00.

 • Biserica de lemn „Sfântul Dimitrie” – amplasată în satul Zdrapți, a fost construită în anul 1852

 • Biserica de zid „Adormirea Maicii Domnului” – amplasată în satul Crișcior pe o colină care domină împrejurimile, a fost construită în sec. 14 din piatră și cărămidă pe locul uneia de lemn din sec. 13, de cneazul Bâlea Boarul si soția sa Vișa, fiul său Iova și nepoții Ștefan și Laslău, reprezentați în fragmentele de picturi valoroase realizate în jurul anului 1410, prezentând Maicii Domnului macheta bisericii. Biserica are o navă alungită, cu altar poligonal, semicircular la interior, cu turn – clopotniță cu foișor la ultimul nivel, construită într-un stil ce combină elemente bizantine și gotice. Absida a fost refăcută și mărită în sec. 19, fiind lărgite și ferestrele dar fiind păstrate portalurile originale în arc răsfrânt specifice goticului transilvănean dar și valoroasa pictură murală cu familia ctitorilor dar și cu scene biblice: Spălarea Picioarelor, Cina cea de Taină, Purtarea Crucii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Marina omorând diavolul, Sfântul Gheorghe în luptă cu balaurul sau o imagine omagială pentru stăpânirea feudală cu cei trei regi sfinți ai Ungariei, Ștefan, Emeric și Ladislau (conform unei hotărâri a Consiliului de la Buda din anul 1279, a fost stabilită obligativitatea acestui omagiu către cei trei regi, pentru a avea permisiunea construirii oricărei biserici).

 • Schitul „Sfânta Treime” – mănăstire de maici construită între anii 1992 – 1994, ulterior în anul 2001 fiind construit un altar de vară cu hramul “Înălțarea Domnului”

 • Troița comemorativă a răscoalei iobagilor din 1784 – amplasată în satul Crișcior, pe strada Monumentului, troița are o înălțime de 3.2 m cu baza realizată din piatră și gresie și cu placă de bronz, fiind construită în anul 1934

 • Monumentul Eroilor – amplasat în satul Crișcior, monumentul cu forma unui obelisc a fost construit în memoria eroilor căzuți în primul război mondial

 • Muzeul Satului – amplasat în satul Crișcior într-o casă bătrânească la o răscruce de drumuri, a fost inaugurat în anul 2000. Muzeul expune obiecte veritabile de patrimoniu de la costume tradiționale până la diverse obiecte de muncă specifice zonei mineritului (unele datând chiar din perioada romană), fotografii vechi sau cărți și publicații vechi.

 • Situl Arheologic “Treptele Romane” – în această zonă sunt atestate o serie întreagă de vestigii legate de exploatări aurifere, concentrate pe valea Crișului Alb, respectiv urme de activități miniere aurifere romane, atât în galerii, cât și prin spălarea nisipurilor aurifere. Acestora li se adaugă descoperirile similare de lângă Brad, de la Ruda Barza. Aici sunt atestate o serie de galerii romane, printre care se disting “Treptele romane” și galeria Sfânta Ana, în care a fost descoperit în sec. 19 un sistem hidraulic roman. Din aceeași zonă provin o serie întreagă de descoperiri întâmplătoare de artefacte romane, precum unelte, ceramică, monede etc. La aproximativ 1 km depărtare de Ruda Barza, în punctul “La Petrenești” a fost cercetată o necropolă tumulară de incinerație din epoca romană. În cursul cercetărilor realizate în perioada 1977 – 1981 au fost descoperite 126 de morminte tumulare de incinerație care au în inventar ceramică, opaițe, obiecte de metal, dar și monede și piese de arhitectură funerară (baze de altare funerare, fragmente de monumente funerare cu lei etc.) toate aparținând uneo populații de coloniști iliri, datarea efectuată în baza analizei acestor obiecte arheologice indicând intervalul 196 – 211 d.Chr.

 • Linia ferată industrială cu ecartament îngust Brad – Crișcior – a fost construită între anii 1906 – 1907 de Asociația Minieră “Ruda 12 Apostoli”, este atestată ca fiind cea mai veche linie ferată minieră cu ecartament îngust din România, folosită în scop industrial și de agrement. Trenul pentru ecartament îngust care face legătura între Brad și Crișcior a reprezentat până în anii ’70 principalul mijloc de transport al ortacilor din zona Bradului către exploatarea minieră de la Gura Barza. Linia păstrată în prezent are o lungime de 6.175 m și un ecartament de 760 mm.
   

  Cazare (Accommodation) – 1:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Poarta Apusenilor – 3*, sat Zdrapți, nr. 119. Telefon: 0732 116 374, email: poarta_apusenilor@yahoo.com. Facilități: 4 camere (15 locuri) cu baie proprie, living, bucătărie complet utilată, sală de mese, restaurant cu 80 de locuri, bar, sală de conferințe, discotecă, terasă, grădină, foișor, livadă, fermă proprie, râu în curte, loc de joacă pentru copii, sunt acceptate animale de companie.