Hunedoara
Castles and Fortresses
Transylvania
    Hunedoara
    Transylvania Castles and Fortresses
    Transylvania


 

[youtubegallery]
Hunedoara Castle 1|http://www.youtube.com/watch?v=hxwErjM4uyw
Hunedoara Castle 2|http://www.youtube.com/watch?v=GvU3jye0od8
Hunedoara Castle – Documentary (RO)|http://www.youtube.com/watch?v=Bhzj4rCUp3g
Hunedoara Castle – Dracula’s Legend (RO)|http://www.youtube.com/watch?v=LCcTeAjqOgE
[/youtubegallery]

 

Hunedoara: Castelul Corvinilor (Corvin Castle)
 

 
Address: str. Castelului, nr. 1 – 3, Hunedoara, ROMÂNIA.
Contact (tour bookings): Telefon: 0254 716 087, 0786 048 718
Email: contact@castelulcorvinilor.ro
Web-site: http://www.castelulcorvinilor.ro/

 
Opening Hours:
 
Luni /Monday: 12.00 – 17.00*
Marți / Tuesday – Duminică / Sunday: 09.00 – 17.00
* ultima intrare se face cu 45 min inainte de ora inchiderii (16:15) / last admission is 45 minutes before the closing time (16.15)
 
Tarife:
 
Adulți:
 
– 20 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 30 Lei (mai, iunie, iulie, august)
Elevi– 5 Lei (pe baza de carnetului vizat pe anul în curs)
Studenți – 5 Lei (pe baza legitimației de student vizată pe anul în curs)
Pensionari – 10 Lei (pe baza de cupon de pensie)
Taxa Foto – 5 Lei
Taxa Video – 15 Lei
Taxa Ghidaj – 30 Lei limba romana, 50 lei limbă străină
Taxa Album Foto / Operator – 100 Lei/oră
Taxa Audio / Ghid portabil – 6 Lei
Taxa Audio Apps / Ghid Multimedia – 8 Lei
 
Tarife pentru grupuri:
 
Grup organizat : minim 30 de persoane;
 
Adulți:
 
– 15 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 20 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 25 Lei (mai, iunie, iulie, august)
– Pensionari – 8 lei/pers.
– Elevi / studenți – 4 lei/pers.
 
Scurt istoric:
 

Castelul Corvinilor este cel mai important monument de arhitectură gotică din România și unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind inclus în „top 10 destinații de basm din Europa”. A fost ridicat de către Iancu de Hunedoara (fiul lui Voicu) pe locul unei vechi fortificații de piatră, pe o stâncă la baza căreia curge un pârâu, și avea dublă funcționalitate (civilă și militară). Veniturile sporite ale domeniului Hunedoarei i-au permis lui Iancu de Hunedoara, după anul 1440, să realizeze lucrări de amplificare și consolidare a cetății, care i-au crescut rolul de apărare. Cetatea a fost prevăzută cu ziduri puternice, turnuri, bastioane și un donjon, cu acoperișuri înalte și acoperite cu țiglă policromă. Astfel în perioada 1440 – 1446 au fost adăugate 7 turnuri defensive (4 circulare și 3 de plan rectangular) iar în perioada 1446 – 1453 a fost construită capela, palatul propriu – zis (cu sala Dietei și sala cavalerilor) precum și turnul scării spirală. Galeria și donjonul (ultimul turn de apărare cu numele “Ne boisa” sau Nu te teme), neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, împreună cu Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, vestit călugăr franciscan) sunt câteva dintre cele mai semnificative părți ale castelului. Alte părți importante sunt Sala Cavalerilor (sală mare pentru recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei, cu medalioane pictate pe pereți (printre care și portretele lui Matei Basarab și Vasile Lupu).
 
O etapă importantă a construcției castelului se înregistrează începând cu momentul în care Iancu de Hunedoara este ales guvernator al Ungariei. Castelul se transformă într-o reședință somptuoasă, cu elemente unice de arhitectură militară dar și civilă. În această perioadă se construiesc Turnurile Rectangulare, Capela, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, precum și Fântâna dintre cele două curtine. După multe lupte cu Imperiul Otoman, Iancu de Hunedoara moare după bătălia de la Belgrad (11 august 1456), iar văduva sa, Elisabeta Szilagyi și fiul lor cel mic Matei Corvin (cel mai mare rege al Ungariei) construiesc pe aripa nordică a castelului loggia Matia, completează lucrările capelei și ale sălii Dietei și continuă lucrările de înfrumusețare a castelului. Finalizarea lucrărilor castelului a fost realizată în jurul anului 1480, dată la care castelul era comparabil prin fast și amploare cu alte castele regale din Europa. În loggia Matia se vede vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se spune că își trag numele urmașii lui Iancu de Hunedoara (Corvini), iar în curtea castelului, lângă capela zidită tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri.
 
În sec. 17, principele Gabriel Bethlen (1613 – 1629) aduce unele modificări interioarelor castelului (palatul propriu – zis) și adaugă elemente noi civile (palatul mare dinspre oraș) și militare (turnul alb, platforma de artilerie sau intrarea din turnul nou de poartă). După o serie de modificări minore și incendii (ultimul din 1854, care a distrus toată structura de lemn), castelul a fost restaurat pentru prima dată în anul 1868, fiind înlocuit acoperișul de șindrilă cu unul de țiglă, turnurile fiind supraînălțate iar o fațadă în stil neo – gotic fiind adaugată palatului realizat de Gabriel Bethlen. Alte restaurări au fost realizate între anii 1956 – 1968 iar în anul 1974 castelul a fost transformat în muzeu.
 
Legenda fântânii – relatează că, după o luptă, trei turci ajung prizonieri la castelul de la Hunedoara, și, după negocierea făcută de Iancu de Hunedoara cu cei trei prizonieri, acestora li se promite eliberarea dacă vor săpa o fântână în interiorul castelului și vor da de apă. După aproape 15 ani de muncă intensă, prizonierii turci găsesc apa la 28 de metri adâncime, dar nu mai sunt eliberați deoarece între timp Iancu de Hunedoara murise iar soția acestuia, Elisabeta Szilagyi, nu a mai vrut sa îi elibereze. Atunci, unul dintre turci, ca ultimă dorință, cere permisiunea de a realiza o inscripție în limba turca pe cheile fântânii, text care conform legendei s-ar fi tradus prin: “apă ai dar suflet nu ai”.
 
Legenda corbului – Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține un inel de aur în cioc. Se spune ca Iancu de Hunedoara ar fi fost un fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, pe nume Voicu, și îi dăruiește și un inel ca dar pentru copilul nenăscut încă, cu scopul de a putea fi recunoscut atunci când va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, în timpul unei opriri pentru a lua prânzul, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse bucatele. Un corb atras de strălucirea inelului, îl fură încercând să plece cu el. Copilul Iancu de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul recuperând astfel inelul furat. După ani de zile după ce a crescut mare, povestește regelui despre această întâmplare, iar regele, impresionat de cele spuse, decide ca simbolul familiei lui Iancu de Hunedoara să devină corbul cu inel de aur în cioc.