Comuna Comandău (județul Covasna, Transilvania) este formată din:

 
– Comandău (reședința).
 

Localitatea Comandău este situată într-un peisaj de basm, la poalele Munților Brețcului în depresiunea Comandău, la o altitudine de 1.030 m, sub vârful Lăcăuți (1777 m), la 18 kilometri de staţiunea balneo climaterică Covasna, pe cursul superior al râului Bâsca Mare. Originea numelui comunei provine din cuvântul german Grenzkommando care înseamnă post de grăniceri (pe aici trecea vechea graniță dintre România și Imperiul Austro – Ungar). Liniștea și aerul ozonat sunt atracția acestui loc unde pe timpul iernii turiștii pot schia sau se pot plimba cu sania trasă de cai sau pot merge la punctele de observare a animalelor sălbatice, iar în celelalte anotimpuri pot face drumeții pe jos sau cu ATV – ul pentru a descoperi natura neatinsă de om sau pot merge la vânătoare sau pescuit.
 
Istoria comunei începe prin anul 1870, când David Horn, un evreu înstărit, l-a contactat pe Zathurecky Gyula, în a cărui proprietate se aflau la Comandău păduri întinse de molid și brad, pentru a cumpăra tot materialul lemnos existent aici. Horn a început în anul 1882 construirea unei linii ferate înguste pentru exploatarea lemnului în condiţii optime, iar peste puţin timp a apărut primul sătuc pentru muncitori numit Gyulafalva (după prenumele lui Zathurecky) care a cunoscut o dezvoltare impresionantă la vremea respectivă, aici fiind aduse cele mai performante utilaje pentru aceea vreme. În anul 1888 David Horn inaugurează fabrica de cherestea din Comandău, iar pentru eficientizarea exploatării (transportul cherestelei și aprovizionarea cu bușteni), între anii 1889 – 1892, este construită calea ferată cu ecartament îngust de 760 mm sau Planul Înclinat între Comandău și Gara Covasna (Depozitul Central).
 
Satul Gyulafalva din care s-a dezvoltat ulterior localitatea Comandău a fost a doua localitate din România electrificată după Timișoara. După instaurarea regimului comunist localitatea a intrat în regres iar după căderea comunismului exploatarea materialului lemnos s-a redus considerabil, mocănita și utilajele aferente fiind scoase din uz, iar o mare parte a liniilor ferate au fost dezafectate. În prezent comuna a început să valorifice potențialul turistic al zonei prin amenajarea unei pârtii de schi (cu instalație de transport pe cablu) și au apărut unități de cazare pentru turiști. Zilele Comandăului (organizate în prima sâmbătă și duminică a lunii august) au devenit deja o tradiție și un eveniment așteptat de mii de turiști datorită “tocăniței” de bureți preparate din 500 kg de bureți.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

 • Planul Înclinat sau Șiclăul – la jumătatea liniei ferate dintre Covasna și Comandău, în Valea Zânelor, poate fi văzut un monument unic al istoriei industriale: linia de cale ferată de plan înclinat cu ecartament îngust de 760 mm (monument tehnic unicat în Europa) ce face legătura între Comandău și Gara Covasna (Depozitul Central), proiectată și construită între anii 1889 – 1892 pe baza planurilor inginerului Emil Lux, pentru eficientizarea exploatării forestiere din Comandău (transportul cherestelei și aprovizionarea cu bușteni a fabricii de cherestea). Instalațiile au fost achiziționate din Danemarca, iar mecanismul a fost fabricat de “TH. OBACH Maschinenfabrik Wien”.
   
  Planul Înclinat a fost folosit mai mult de o sută de ani, între anii 1892 – 1995, zilnic transportându-se aproximativ 30 de vagonete, fiecare cu o capacitate de 10 metri cubi de material lemnos. Principiul de funcționare era simplu, având la bază gravitația. Vagoanele se aflau pe două platforme legate între ele printr-un cablu, cel încărcat, “de sus”, trăgându-l în coborâre pe cel gol, cel „de jos”. Viteza era reglată de saboți de lemn care acționau pe dispozitivul de rulare al cablului de tracțiune, iar poziția și viteza platformelor era evidențiată permanent și precis cu un dispozitiv cu indicator, gradații și un regulator centrifugal. Mecanicul planului înclinat putea controla în orice moment poziția și viteza de circulație a platformelor, și putea permite încrucișarea lor în stația de mijloc, transferul contragreutăților și trecerea în siguranță peste macaz. Unica sursă externă de energie folosită erau doi cai care manevrau vagoanele din stațiile situate la extremitățile Planului Înclinat, până pe liniile de unde erau preluate de locomotivele cu abur care le remorcau până în punctul de transbordare din stația Covasna, sau până în centrul forestier de la Comandău.
   
  Ulterior a fost construit și exploatat un sistem de căi ferate forestiere compus din nouă linii, cu un total 118,3 km., care legau toate exploatările forestiere din comunele din zonă. Astăzi mai sunt funcționali doar 18 km. Lungimea Planului Înclinat este de 1236 m, diferența de nivel de 327 m, iar pe parcurs existau 3 stații: Șiclău Jos, Șiclău – Mijloc și Șiclău Sus. În toamna anului 1999 activitatea Planului Înclinat a fost oprită, fiind efectuate probabil ultimele operațiuni cu acest ansamblu tehnic neobișnuit.
   

  Cazare (Accommodation) – 9:

   
  Cabană / Chalet:
   

 • Comandău – 3*, str. Principală, nr. 6. Telefon: 0765 257 828, email: cambera_cristina@yahoo.com. Facilități: 5 camere (10 locuri) cu baie comună, living, acces la bucătărie complet echipată, loc special amenajat pentru grătar, ponton pe râu.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Eden – 3*, str. Principală, nr. 85. Telefon: 0267 353 193, 0787 863 745. Facilități: 8 camere (16 locuri) cu baie proprie sau comună, living, acces la bucătărie complet echipată, restaurant cu 80 de locuri cu specialități tradiționale românești, grădină cu iluminare nocturnă, loc de joacă pentru copii.

 • Free Land – 3*. Telefon: 0765 777 177, email: razvan@pensiunea-freeland.ro.

 • Lupul Singuratic – 2*, valea Bâsca Mare. Telefon: 0724 369 740, email: bundan_alexandru@yahoo.com.

 • Mara – 2*, str. Principală, nr. 180, Comandău, județul Covasna. Telefon: 0728 976 461, email: pensiunemara@yahoo.com.

 • Montana – 2*, str. Ștefan cel Mare, nr. 26 / B. Telefon: 0267 342 259, 0267 353 161, 0722 286 538, email: office@montanapanzio.ro.
   
  Villa:
   

 • Alpin – 3*. Telefon: 0728 985 362, 0723 600 101, email: fueloep.laszlo@gmail.com rezervari@vilacomandau.ro. Facilități: 20 camere (40 locuri) cu baie proprie, sală SPA cu jacuzzi pentru 6 persoane, restaurant cu 100 de locuri având în prelungire o terasă deschisă, saună cu infraroșu, uscată și finlandeză, sală de conferințe cu 50 de locuri, grădină, loc de joacă pentru copii, organizare activități de schi alpin și de fond, plimbare cu sania, ATV-ul sau bicicleta, drumeții în natură cu ghid până la vârful Lăcăuți (1777 m), partide de vânătoare și pescuit, observarea animalelor sălbatice în arealul lor natural.

 • Boroka – 2*, zona pârtiei de schi. Telefon: 0722 288 493, email: csipkesp@yahoo.com. Facilități: Amplasată la 250 de metri de pârtia de schi, vila dispune de 4 camere (12 locuri), living, bucătărie complet utilată, foișor, sunt acceptate animale de companie.

 • Sfânta Maria – 3*. Telefon: 0722 235 412, email: norbertmaior@yahoo.com.