Codrii de Aramă:
 

 • De treci codrii de aramă de departe vezi albind/ Și-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint
   
  (Mihai Eminescu – Călin, file de poveste)
   
  Rezervația Codrii de Aramă – cu o suprafață de 20 de hectare, se află în partea central-nordică a județului Neamț, în comuna Agapia, în Depresiunea Neamțului, pe dealul Filiorul, în apropierea rezervației naturale Pădurea de Argint, la o altitudine cuprinsă între 550 și 650 metri. Codrii de Aramă formează o zonă împădurită în culmea sudică a Dealului Filiorul, cu rol de protecție pentru specii arboricole de gorun secular. Vârsta celui mai bătrân exemplar de gorun este de peste 135 ani. Pe lângă goruni, aici mai sunt inventariate alte circa 300 de specii de plante.
   
  Atmosfera de aici este ireală. La poalele dealului, Pâraul Filioara se însoțește de pâlcuri de răchitișuri și mlaștini mici, iar pe pajiștile înconjurătoare Păiușul roșu și Iarba vântului se găsesc din belșug. Localnicii spun că pe la asfințit se poate admira sub lumina razelor de soare „văzduhul tămâiet” descris de Mihai Eminescu în „Călin – file de poveste”. Iar toamna, odată cu schimbarea culorii frunzelor, peisajele au culori care fac peisajul să pară de poveste.
   
  Lângă râuri argintoase, care mișcă-n mii de valuri/ A lor glasuri înmiite, printre codri, printre dealuri,/ Printre bolți săpate-n munte, lunecând întunecos,/ Acolo-s dumbrăvi de aur cu poiene constelate,/ Codrii de argint ce mișcă a lor ramuri luminate/ Și păduri de-aramă roșă răsunând armonios.
   
  Mihai Eminescu – „Memento mori” (Panorama deșertăciunilor)