Municipiul Codlea (județul Brașov, Transilvania) este format din:

– Codlea (reședința).
 

Municipiul Codlea din județul Brașov, Transilvania, România, are o istorie veche de secole, care începe cu prezența cavalerilor teutoni în Țara Bârsei între anii 1211 – 1225. Pentru apărarea zonei, teutonii au construit 5 cetăți, inclusiv Cetatea Neagră (Schwarzburg) pe un vârf de deal, la 980 metri altitudine, la poalele muntelui Măgura Codlei. Cetatea se afla la așa-zisul „Sachsenweg” (drumul sașilor), drum care lega Țara Bârsei de regiunea Sibiului. După plecarea teutonilor cetatea a intrat sub administrarea regelui maghiar Béla al IV-lea. Cetatea distrusă probabil de invazia tătarilor din 1345 a fost atestată documentar prima oară în anul 1265 sub denumirea „castro Feketewholum” (cetatea de pe Dealul Negru). Fondată de coloniști germani ca un sat cu o singura stradă cu centrul format de o piață cu o biserică, Codlea a fost atestată documentar la 19 noiembrie 1377 cu numele de „Cidinis”. În anul 1794 Georg Draudt menționează anul 1335 ca an când tătarii au distrus Codlea.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

Biserica Fortificată Codlea
Biserica Fortificată Codlea
Codlea Fortified Church

Monument romanic din sec. 13, refăcut în stil gotic în sec. 14, înconjurată din 1432 cu o puternică incintă cu turnuri prismatice, are o clopotniță înaltă de 65 m și un turn baroc cu coif bulb de ceapă. […..] / Romanic style monument from the 13th century, rebuilt in Gothic style in the 14th century, surrounded since 1432 with strong precincts with prismatic towers, has a tower bell 65 m tall and a Baroque tower with onion bulb type helmet. […..]

 

 • Zona Maial – situată la poapele muntelui Măgura Codlei, găzduiește în luna iunie a fiecărui an “Sărbătoarea Tradițională Kronenfest” organizată a doua zi de Rusalii, sărbătoare care reprezenta pe vremuri încheierea anului școlar (Serbarea Coroniței”, azi devenind o tradiție pentru întreaga comunitate din Codlea. Aici au loc concerte de fanfară, recitaluri de muzică ușoară și populară, dansuri dar și obiceiuri vechi cum ar fi marșul copiilor prin melc, unic în Transilvania, numit și “Cercul Minunilor” amenajat în anul 1899 sau escaladarea stâlpului încoronat, înalt de 15 metri.

 • Vârful “Măgura Codlea” – cu altitudinea maximă de 1292 m, face parte din Munții Perșani, fiind un punct principal de atracție al orașului, în special pentru iubitorii de munte și de trasee montane. Are și rol de barometru al regiunii Țara Bârsei, deoarece în funcție de prezența sau absența căciulii de nori, vremea va fi închisă sau senină. Zona “Măgura Codlea” se află sub influența unor curenți de aer ascendenți foarte puternici care pun în pericol aparatele de zbor.

 • Cetatea Neagră – Schwartzburg – a fost construită de Cavalerii Teutoni și coloniștii germani între 1211 – 1225 pe vârful unui deal la altitudinea de 980 m, aflat la poalele Măgurii Codlei. Cetatea a avut rol de refugiu și supraveghere a drumului comercial care lega Țara Bârsei de regiunea Sibiului – așa numitul “drum al sașilor”. Cetatea a rezistat până în anul 1345 când a fost distrusă prin incendiere în timpul invaziei tătarilor și nu a mai fost reconstruită niciodată. Macheta Cetății Negre este expusă la Muzeul Codlei.

 • Parcul cu Umbră – amplasat în apropiere de Liceul Teoretic “Ioan Pascu” din Codlea, adăpostește cel mai mare bazin cu apă al orașului, precum și o fostă fântână denumită “La pușcărie” care alimenta acest bazin, ambele construite în jurul anului 1900.

 • Parcul cu Soare – denumit și Parcul “În Arini” – este cel mai mare parc din Codlea, oază de liniște și aer curat unde din aleea principală se poate observa unul din cele mai vechi restaurante din oraș din perioada 1927 – Restaurantul Eden care în prezent este casă de locuit.

 • Biserica Ortodoxă “Înălțarea Domnului” – construită în 1783, cu permisiunea împăratului Iosif al II-lea și cu ajutorul unei donații a negustorului brașovean Ioan Boghici, precum și a contribuțiilor comunității. Anterior construirii bisericii ortodoxe credincioșii se adunau într-o capelă. Cimitirul ortodox românesc care exista la acea dată, după cum arată o cruce ce datează din anul 1726, aflată în prezent în curtea bisericii în fața teiului sădit în anul 1783, s-a extins de mai multe ori în cursul anilor. La 7 iunie 1783 o delegație de români l-a întâmpinat pe împăratul Iosif al II-lea care trecea prin Codlea și i-a cerut un loc pentru construirea unei biserici ortodoxe, iar împăratul le-a indicat actualul loc pe care s-a zidit biserica din cărămidă care la început avea formă de corabie.

 • Muzeul Tradițiilor Codlene și al Administrației Publice Locale – inaugurat la data de 13 mai 2016 în clădirea vechii primării, reprezintă un proiect amplu de amenajare și modernizare a centrului istoric al municipiului Codlea. Prin patrimoniul strâns si expus format din piese de muzeu demne de expoziții naționale, donate de codlenii de pretutindeni, Codlea intră în circuitul turistic al Țării Bârsei, fiind un vis împlinit de aducere sub același acoperiș a istoriei sașilor, românilor, maghiarilor și rromilor.

 • Centrul Istoric – reabilitat integral în 2015 – redă imaginea din urmă cu 100 de ani, când această comună medievală a intrat în modernitate, și are în componența sa trei clădiri: Biblioteca Municipală Codlea, Casa de Cultură și vechea primărie transformată în muzeu. Vechea primărie a fost construită deasupra porții cetății, în anul 1775 construcția este îmbunătățită, iar între 1828 – 1830 este realizată forma de azi a vechii primării. Biblioteca Municipală Codlea a fost construită în anul 1908 și a avut inițial o dublă destinație: de Judecătorie de scaun și de Oficiu Poștă – Telegraf cu centrală telefonică, lucru avansat pentru acele vremuri. Clădirea se remarcă prin arhitectura ce combină elemente baroce cu elemente neoclasice. Casa de cultură este o clădire ce se remarcă printr-o diversitate de stiluri, a cărei construcție a fost demarată în anul 1881 și finalizată abia în anul 1925. Construită în stil neoclasic cu influențe baroce și elemente specifice arhitecturii săsești, clădirea reprezintă un important centru de promovare a valorilor culturale.

 • Ștrandul Codlei – amenajat de Zeidner Verschönerungsverein (Asociația pentru Înfrumusețare Codlei) între 1903 – 1904, are bazinul alimentat de un izvor al Goldbach-ului (Pârâul de Aur), a cărui apă are o temperatură constantă de 18 °C pe toată perioada anului. În anul 1905 este amenajat Hanul din Pădure, în prezent amenajat ca terasă de vară. Între 1932 – 1936 sub conducerea lui Thomas Dück și datorită muncii voluntare a tineretului, a corului bărbătesc, a „Nachbarschaften” (vecinătate) și a colectivelor diferitelor întreprinderi este lărgit bazinul la 50 m lungime și 15 m lățime. Zona ștrandului mai cuprinde două lacuri care se întind pe o suprafață de 414 ha și care adăpostesc o mare diversitate de pește și reprezintă un mijloc de relaxare și recreere. Aflat la 10 km depărtare de Codlea și 25 km de Brașov, accesul se poate face din DN1, de la Popasul “Hanul lui Traian” sau prin pădure pe drum forestier.

   

  Trasee turistice marcate pe muntele Măgura / Marked Tourist Trails on Măgura Mountain


   

  Traseul 1
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 1 / Trail 1: Codlea (565 m) – Vârful Măgura (1.292 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 3 – 3:15 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Mărul Dulce, Serpentinele, Poienița din Vârful Măgura, Obeliscul și Grota. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

  Traseul 2
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 2 / Trail 2: Codlea (565 m) – Cetatea Neagră (990 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 1:30 – 2 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Mărul Dulce, Poiana lui Sulică, Cetatea Neagră. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

  Traseul 3
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 3 / Trail 3: Codlea (565 m) – Complexul Turistic Ștrand (620 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 1:30 – lejer. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Măialul, Ștrandul și Lacurile de agrement. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp, fiind cel mai ușor din Codlea. (The trail is available in any season, being the easiest in Codlea.)

  Traseul 4
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 4 / Trail 4: Codlea (565 m) – Vârful Măgura (1.292 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 2 – 2:30 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Măialul, Piatra Albă, Grota din Vârf, Vârful Măgura și Obeliscul. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

  Traseul 5
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 5 / Trail 5: Codlea (565 m) – Complexul Turistic pe la Poale (620 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 3:30 – 4 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): La Buștean, Poiana lui Sulică, Bâlăi, Poiana lui Rușeț, Cariera, Ștrandul și Lacurile de agrement. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

  Traseul 6
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 6 / Trail 6: Cetatea Neagră (990 m) – Complexul Turistic Ștrand (620 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 3 – 3:15 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Stâncile Călărețului, Vârf, Măgura, Obeliscul, Poienița I și II, Lacurile de agrement și Ștrandul. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

  Traseul 7
  Trasee Măgura Codlei
  Traseul 7 / Trail 7: Vârful Măgura (1.292 m) – Dumbrăvița (520 m)

  Timp de parcurs (Time to travel): 3:30 – 4 h. / Puncte de interes turistic (Turist attractions): Poienița II, Poiana lui Rușeț, Cariera, Avicola și Dealul Frumos. / Traseul poate fi parcurs în orice anotimp. (The trail is available in any season.)

   
  19 Cafe & Pub & Restaurant Codlea:
   
  Cafe & Pub
   

 • Black Bird Caffe & Pub, str. Pieții, nr. 2. Telefon: 0766 646 451, email: djcipellu@yahoo.com.

 • Cafe Bar Ella, str. Măgurii, nr. 2 B. Telefon: 0722 287 210, email: vladaunicu@yahoo.com.

 • Union Pub, str. Pieții, nr. 4. Telefon: 0268 250 448.

 • Zeiden Pub, str. Garoafelor, nr. 9. Telefon: 0733 934 336, 0751 012 748, email: zeidenpub@gmail.com.

 • Zona Agrement Ștrand Codlea. Telefon: 0730 273 842.
   
  Restaurant
   

 • Alunișul – str. Constituției, nr. 44. Telefon: 0723 332 141, email: craciunlucia@yahoo.com.

 • Americana – str. Constituției, nr. 85. Telefon: 0268 253 472, 0723 198 092, email: sco_dragomir@yahoo.com.

 • Best Pizza – str. Lungă, nr. 73 A. Telefon: 0760 543 001. Facilități: Pizzerie cu 20 de sortimente de pizza și 19 sortimente de fast food (paste carbonara, pastele casei, salata tono, salata casei, șnitel de pui cu cartofi prăjiti, etc).

 • Cantina Măgura – str. Gării, nr. 17. Telefon: 0268 252 114, 0745 071 518, email: nasycandatranssrl@yahoo.com.

 • Cetate – str. Lungă, nr. 111. Telefon: 0268 258 589, 0749 618 270, email: oviedil@yahoo.com.

 • Conacul Lu’ Bebe – str. Industriilor, nr. 8. Telefon: 0742 215 732, email: petricagal4@gmail.com. Facilități: Amplasat într-un mediu ambiental plăcut, restaurantul produse tradiționale românești și palincă tradițională medaliată cu aromă desăvârșită are și o terasă cu grătar și proțap pentru seri românești de neuitat.

 • Corte dei Tori – str. Lungă, nr. 182. Telefon: 0770 556 677, 0787 655 860, email: alex.radulescu2014@yahoo.ro.

 • Exotic Palace – str. Lungă, nr. 1. Telefon: 0730 636 772, 0737 770 070, 0723 354 610, email: office@exoticpalace.ro. Facilități: Restaurant cu 200 de locuri, terasă cu 40 de locuri cu o panoramă superbă spre centrul orașului, “Cetatea Neagră”, Vârful Măgura, Masivul Postăvaru și Muntele Tâmpa.

 • Pizza Alex – str. Lungă, nr. 41. Telefon: 0721 079 883, email: rulexadi@yahoo.de, office@pizzalex.ro.

 • Pizzeria Davis, str. Garoafelor, nr. 41 A. Telefon: 0767 128 515, email: pizzeriadavis@hotmail.com.

 • Pizzeria La Posata, str. Muntișor, nr. 12. Telefon: 0268 254 744, 0747 136 094, email: contact@pizzeria-laposata.ro.

 • Provence Bistro Grill & More, str. Gării, nr. 5. Telefon: 0741 751 454.

 • Shaormeria D&D, str. Lungă, nr. 110. Telefon: 0268 252 872, 0761 591 902, email: mariusmam@yahoo.com.

 • Shaormeria Zuma, str. Promenada. Telefon: 0753 410 450, email: zuma.codlea@yahoo.com.
   
  5 unități de cazare Codlea (5 Codlea accommodation units):
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Anelize – 3*, str. Măgurii, nr. 31. Telefon: 0268 251 096, 0765 921 925, email: anelize.k@hotmail.com, anne.kraft@yahoo.de. Facilități: 8 camere și 2 apartamente (20 locuri) cu baie proprie, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Caraiman – str. Depozitelor, nr. 1. Telefon: 0368 801 965, 0722 611 186, 0756 679 840, email: caraimancodlea@yahoo.com. Facilități: 10 camere (20 locuri) cu baie proprie și balcon, living, bar, restaurant cu specific românesc cu 70 de locuri, sală de mese, sală de conferinţe, terasă, grădină, foișor, livadă.

 • Exotic House – 3*, str. Liliacului, nr. 1. Telefon: 0372 706 626, 0730 636 772, 0723 354 610, email: office@exotichouse.ro. Facilități: 18 camere (36 locuri) cu baie proprie, living, restaurant cu 40 de locuri, bar, sală de mese, sală de conferințe, terasă, grădină.

 • La Troiță – str. Hălchiului, nr. 20. Telefon: 0268 254 040, 0744 321 715, email: cazarelatroita@yahoo.com, receptie@cazare-codlea.ro. Facilități: 5 camere (10 locuri).

 • Popa – 3*, str. Lungă, nr. 95. Telefon: 0268 251 820, 0268 253 282, 0722 383 817, email: info@popatools.ro. Facilități: 8 camere (14 locuri).