Comuna Ciocănești (județul Suceava, Bucovina) este formată din:

 
– Botoș
– Ciocănești (reședința).
 

 • În anul 2014, satul Ciocănești a fost desemnat satul cultural al României pentru anul 2014, iar în anul 2017, comuna a fost introdusă în top 10 al celor mai colorate destinații turistice europene, fiind clasată pe locul șase.
   

  Atracții Turistice (Tourist Attractions)


   

 • Festivalul Național al Păstrăvului: se desfășoară la mijlocul lunii august la Ciocănești și atrage anual numeroși turiști dornici să descopere natura, tradițiile și gastronomia acestei picături de suflet românesc unde casele localnicilor poartă cu mândrie motivele tradiționale încondeiate pe fațade.
   

 • Plutăritul – la loc de cinste printre tradițiile Ciocăneștiului – “Săptămâna Plutăritului” organizată în cadrul Festivalului Național al Păstrăvului este o ocazie de a aduce un omagiu vechilor ocupații și îndeletniciri ale locuitorilor comunei bucovinene. În trecut plutăritul reprezenta un mod de viață pentru săteni dar și o ocupație firească a plutașilor bucovineni purtată pe apele Bistriței tocmai până la Bicaz. Însă începând cu anii ’70 plutele au fost înlocuite definitiv de utilajele auto care asigurau transportul lemnului. Dar cu ocazia Săptămânii Plutăritului cărunții plutași construiesc plute împreună cu turiștii și ceilalți participanți la festival. Plutele vor fi lansate și cârmuite pe apele leneșe ale Bistriței Aurii, plutind ore și zile în șir. În ziua de Sfânta Maria are loc un concert de muzică populară dedicat bătrânilor plutași.
   

 • Expoziție de lăzi de zestre și povestea fetelor de măritat: – cu ocazia Festivalului Național al Păstrăvului organizatorii pregătesc la Casa de Cultură “Florin Gheucă” din Ciocănești o expoziție autentică de lăzi de zestre, etnografi din Bucovina dar și din alte zone ale Moldovei și chiar și din Republica Moldova participând cu dezbateri privind istoria și tradiția lăzilor de zestre. Lada de zestre reprezintă o mândrie pentru fata familiei și cu cât lada de zestre era mai încărcată, acest lucru însemna că fata de măritat era mai harnică. Dacă zestrea ajungea până în podul casei acest lucru însemna că fata era tocmai bună de măritat.
   

 • Drumeție la Stâna Șfețărie – descoperirea tradiției stânelor din Suhard: – cu ocazia Festivalului Național al Păstrăvului este organizată o drumeție în Munții Suhard la Stâna Șfețărie cu o oprire la Mănăstirea “Sfânta Cruce”, prilej cu care participanții descoperă cadrul natural pitoresc al Dornelor. Autoritățile locale au reușit împreună cu ciobanii bucovineni să transforme câteva stâna tradiționale în stâne cu profil turistic. Vizita la Stâna Șfețărie este un prilej de valorificare și promovare a patrimoniului cultural, natural și turistic al acestor locuri și oferă celor prezenți ocazia de a descoperi obiceiurile vieții de la stână, modalitatea preparării bunătăților tradiționale, prezentarea rețetelor moștenite din bătrâni și valorificate în prezent într-un cadru natural încântător. Brânza de oaie, cașul afumat sau frământat, urda, cașcavalul, mămăliga la ceaun și tradiționalul cârlan jintuit sunt detaliile unui veritabil recital gastronomic tradițional scăldat în afinată și țuică bucovineană.
   

 • Concursul gastronomic de preparate din păstrăv: – la întoarcerea de pe plaiurile Suhardului în comuna muzeu Ciocănești are loc expoziția concurs gastronomic de preparate pe bază de păstrăv. Printre participanții la concursul gastronomic se numără gospodine iscusite din sat, proprietari de pensiuni și bucătari din zonă care vor fi evaluați pentru preparatele lor și vor fi răsplătiți cu diplome pentru creativitate în preparare, varietatea bunătăților dintr-un platou (“Platoul Păstrăvarului”), cel mai delicios borș de păstrăv, ingeniozitatea în prepararea de pizza cu păstrăv, originalitatea rețetei de păstrăv cu nucă dar și pentru cea mai frumoasă prezentare a preparatelor.
   
  Evenimente care au loc în perioada Festivalul Național al Păstrăvului:
   

 • Ateliere de plutărit – construcție plute, tehnici de cârmuire a plutelor
 • Concurs de pescuit la muscă
 • Concursuri dedicate gospodăriilor din Ciocănești precum “Cea mai frumoasă grădină cu flori”, “Cea mai frumoasă casă tradițională”, “Cel mai frumos port popular”
 • Expoziție gastronomică tradițională
 • Seri de poezie și muzică folk
 • Lansări de carte
 • Recitaluri de muzică populară
 • Hora Plăieșilor
 • Deschiderea minei turistice Oița.
   

  Cazare (Accommodation) – 6:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Coliba Plutașilor – 3*, sat Botoș, str. Brezuța – Colacu, nr. 76. Telefon: 0747 231 723, colibaplutasilor@gmail.com. Facilități: 7 camere (14 locuri) cu baie proprie, bucătărie complet utilată, living, sală de mese, sală de dans, foișor, loc de joacă pentru copii, organizare excursii, plimbări cu sania trasă de cai, plimbări cu snwomobile.

 • Demelza – 2* / 4*, sat Botoș, str. Principală, nr. 22. Telefon: 0745 245 271. Facilități: 3 camere de 2* și 4 camere de 4* în căsuțe tip camping (14 locuri).

 • Gabimar – 3*, nr. 366. Telefon: 0230 578 037, 0742 968 601, 0745 116 874, email: gabimar_sv@yahoo.com.

 • Melios – 3*, str. Colacu, nr. 7. Telefon: 0742 128 621, 0744 815 401, 0732 008 700, email: geotaranel@yahoo.com. Facilități: 11 camere (22 locuri).

 • Oița – 3*, str. Oița, nr. 200. Telefon: 0745 651 150. Facilități: 5 camere (10 locuri).

 • Viorica – 2*, str. Recele, nr. 337. Telefon: 0745 578 723, 0747 918 691, email: pensiunea.viorica2015@gmail.com. Facilități: 5 camere (10 locuri).