Bigar – www.videoguide.ro

 
Parcul Natural Cheile Nerei – Beusnita – www.videoguide.ro

 
Cascada Bigăr (Bozovici, județul Caraș – Severin)
 

Cascada Bigăr este o comoară ascunsă a României, fiind amplasată în comuna Bozovici, județul Caraș – Severin, în Munții Aninei, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, arie naturală protejată de lege. Rezervația cuprinde o zonă de coline, cu chei, izvoare, peșteri, poiene și pajiști, de o rară frumusețe. Cascada Bigăr a fost numită “cea mai frumoasă cascadă din lume” de reprezentanții de la The World Geography, și “un loc desprins din basme” de celebra publicație Huffington Post. Unicitatea cascadei constă în forma inedită și în modul în care apa se scurge.
 
Izbucul Bigăr este alimentat de un curs de apă subteran care străbate peștera Bigăr din Munții Aninei. După aproximativ 200 de metri, apa calcaroasă a izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, acoperit integral cu mușchi, ce poartă numele de Cascada Bigăr. Cascada are 8 metri înălțime și este o adevărată splendoare, fiind unul din obiectivele care merită vizitate măcar odată în viață. De la cascadă se poate urca la izbucul Bigăr sau se poate vizita Păstrăvăria Miniș.
 
Cum se ajunge la Cascada Bigăr? Se urmează drumul național Anina – Poneasca – Valea Minișului, și înainte de a ajunge în satul Bozovici se poate vedea cascada, exact în locul în care paralela 45 latitudine nordică străbate țara noastră.