Castelul Károlyi situat în Carei, are o istorie ce începe în anul 1482, dată la care, cu sprijinul regelui Ungariei, Matei Corvin, Karolyi Lancz Laszlo construia aici o primă cetate, o casă de piatră ce avea să fie extinsă pe toată perioada secolului următor, astfel că în anul 1592 clădirea veche era înconjurată de un șanț exterior cu pod suspendat, zid de fortificare patrulater și patru bastioane de colț, prevăzute cu nișe de tragere pentru tunuri.
 
Cetatea a avut un rol important de-a lungul sec. 17, când, datorită poziției sale strategice și a formei solide, a făcut parte din sistemul de fortificații împotriva turcilor pentru apărarea frontierei vestice a Transilvaniei. Între anii 1661 – 1666 fortificațiile cetății sunt lărgite pentru a face față cu succes unui eventual atac, iar după 1666 aici este amplasată o garnizoană austriacă, cu artilerie proprie. Atacurile turcești care au urmat nu au reușit să distrugă cetatea, dar i-au provocat avarii grave, reparate prin lucrările din anul 1678.
 
La începutul sec. 18, Alexandru Károlyi, fost aliat al Casei de Habsburg, ia parte la lupta de eliberare a Transilvaniei, dusă de Francisc Rákóczi al 2-lea, cetatea fiind atacată intens de trupele habsburgice. Fortificațiile distruse parțial, rezistă și de această dată, dar au nevoie de noi lucrări de refacere, finalizate în anul 1708, an în care, Francisc Rákóczi al 2-lea locuiește aici o lună, vizita fiind păstrată ca un moment memorabil în istoria familiei Károlyi. Camera în care a locuit Rákóczi a rămas, la cerința familiei Károlyi, un punct de reper pentru ulterioarele transformări ale castelului, nefiind atinsă până la începutul sec. 20. În anul 1711 aici au loc negocierile pentru redactarea și semnarea tratatului de Pace de la Satu Mare, iar ulterior, groful Károlyi Joseph demolează zidurile și astupă șanțurile de apărare, noua construcție în stil baroc fiind terminată în 1794 și cuprinzând 20 de camere prevăzute cu boltă și o capelă anexată laturii sud-estice la parter, iar la etaj alte 21 de camere. În curtea împrejmuita de o gradină superbă era amenajat și un manej.
 
Din 1711 până la 1848, apărarea cetății și ulterior a castelului Károlyi este asigurată de o garnizoană formată din haiducii din satele vecine așezați în oraș, formată din 77 de călăreți și 30 de soldați pedeștri, în majoritate români. În schimbul avantajelor economice primite de la moșier, ei trebuiau să se doteze cu uniforme și armament corespunzător și să asigure paza, ordinea și apărarea castelului și a orașului. În anul 1797, Iosif Károlyi primește la castel vizita prințului Jozef de Habsburg, un secol mai târziu, în 1884, prințul Rudolf de Habsburg petrece două zile la Carei în compania soției sale, iar în anul 1919, regele Ferdinand I al României și regina Maria vizitează castelul.
 
Cutremurul din 1834 distruge semnificativ castelul care este refăcut în stilul actual de abia între anii 1894 – 1896, în timpul lui Károlyi Ştefan. Vechiul castel baroc este transformat într-un edificiu în stil eclectic, având aspectul unui castel cavaleresc medieval, de arhitectul Arthur Meinig, ajutat de meșteri locali din Carei și împrejurimi. Curtea interioară este închisă și pusă sub un tavan de grinzi masive, pictate, fiind astfel creat un atrium impozant. Zidurile ce compun structura castelului baroc sunt păstrate aproape în totalitate, fiind însă adăugate mai multe turnuri de diferite forme și dimensiuni, care conferă clădirii un aspect asimetric. Accentuarea impresiei de medieval este realizată de șanțul cu apă construit de jur-împrejurul castelului. Intrarea principală este mutată dinspre piață spre oraș pe latura de vest a castelului. Pe trei dintre fațadele castelului sunt combinate elemente arhitecturale și de decor aparținând mai multor stiluri – romantic, baroc – iar fațada estică este dominată de stilul neogotic. Decorațiunile interioare, ușile, ferestrele sau feroneria sunt operele meșterilor locali.
 
Interiorul castelului, dominat de holul de primire, era pavat cu mozaic și avea în dotare mai multe șeminee de mari dimensiuni. La intrarea secundară, sudică, a castelului, funcționa o sală de mese și de aici era accesibilă capela familiei, situată la pater. Celelalte încăperi de la parter erau locuințe pentru slujitori sau spații de depozitare. La primul etaj, aripa sudică era rezervată apartamentelor familiei Károlyi, iar celelalte camere erau destinate oaspeților. În jurul castelului în gradina superbă amenajată la începutul sec. 18 și reamenajată în stil englezesc în 1795 de grădinarul Gheorghe Boda, a fost adăugată o seră cu plante exotice. Parcul ce se întinde pe o suprafață de 12 hectare cuprindea peste 200 de specii de plante, majoritatea rarități. Dintre ele se remarcă platanul din fața castelului plantat în anul 1810 de Gheorghe Károlyi.
 
După moartea lui Ştefan Károlyi, în anul 1907, membrii familiei pleacă de la castelul din Carei. În perioada interbelică o parte a castelului este transformată în sanatoriu, iar cealaltă în cazino. În timpul celui de al doilea război mondial, cu acordul familiei Károlyi, la castel funcționează o școală militară, transformată în spital militar în anul 1944. În perioada comunistă, castelul găzduiește instituții culturale de interes public: muzeul, casa de cultură și biblioteca orășenească, iar în prezent o expoziție muzeală de interioare istorice care redau ambianța de odinioară a castelului și o expoziție de istorie locală. Castelul Károlyi este unul din cele mai frumoase castele din Transilvania și din România, iar istoria lui este istoria locurilor, a oamenilor și a întâmplărilor din ultimele sute de ani. Îmbinând gustul și rafinamentul cu diversitatea culturală, decorațiunile și mobilierul variază de la ansambluri renascentiste la biedermeier. Piese de o frumusețe aparte readuc splendoarea de altădată a castelului și refac o lume preocupată de frumos, de artă și cultură.