Comuna Carașova (județul Caraș – Severin) este formată din localitățile:
 
– Carașova (reședința)
– Iabalcea
– Nermed.
 

Carașova: Atracții Turistice (Tourist Attractions)

 

Parcul Național Semenic
Parcul Național Semenic
Parcul Național Semenic/ Semenic National Park

 

Amplasat pe zona Munților Semenicului și a Munților Aninei pe Cheile Carașului, are o suprafață de 36.664 ha și cuprinde zece rezervații naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate. […..] / Located in Semenic and Anina Mountains along Caraș Gorges, has an area of 36.664 ha and include ten natural reserves created in special preservation areas strictly protected. […..]

 

 • Cheile Carașului – arie protejată cu statut de rezervație naturală întinsă pe 578 ha, amplasată pe o lungime de 19 km în cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, în Munții Aninei, între confluența pârâului Comarnic cu Carașul și comuna Carașova. Cheile Carașului au pereți care se ridică cu 150 – 250 m deasupra văii, au numeroase peșteri spectaculoase, formând una dintre cele mai spectaculoase peisaje din sud – vestul României cu forma unor canioane cu nenumărate specii de plante și animale unde pădurile de fag toamna formează un peisaj de vis. Obiectivele turistice din Cheile Carașului sunt, printre altele, Peștera Văleaga, Peștera de după Cârsa, Peștera Liliecilor, Peștera de sub Cetate, Cetatea Caraș, Peștera din drumul Prolazului și Poiana Prolaz.

 • Peștera Liliecilor – are intrarea în peretele calcaros al Cheilor Carașului, gura peșterii amintind de conturul hărții Africii. Accesul în peșteră se face printr-o gaură cu diametrul de 10 m, fiind necesară traversarea râului Caraș prin apă până la brâu și cățărarea unei stânci de câțiva m (alpiniștii pot intra înăuntru și coborând de deasupra peșterii).

 • Cetatea Grat – sau cetatea Carașului sau cetatea Turcului, a fost ridicată în timpul dacilor, fiind apoi folosită de romani. Amplasată pe dealul Grat la 200 m deasupra râului Caraș, are prima atestare documentară din anul 1200 sub numele de Cetatea Regală (Castra Regalis), apoi în 1323 sub numele Castrum de Crassou, când cetatea aparținea regelui Ungariei, Carol I Robert de Anjou. 200 de ani mai târziu, cetatea este cucerită de turci, care întăresc zidurile și o transformă într-o fortificație puternică, înconjurată de prăpastie pe trei laturi și cu două șanțuri de apărare săpate în fața ei.

 • Poiana Prolaz – Prolazul (“trecătoare” în limba carașovenilor) este o depresiune pitorească situată în Cheile Carașului. Cu sălașe și livezi și înconjurată de abrupturi calcaroase, este deosebită în fiecare anotimp.

 • Peștera Comarnic – amplasată în Munții Aninei, pe raza localității Iabalcea, este una dintre cele mai mari peșteri din Banat și din România, cu galerii și săli cu o lungime de 5.229 m. Are un caracter masiv, cu săli monumentale și formațiuni stalagmitice de mari dimensiuni precum Orga Mică, Orga Mare, Muzeul, Zidurile Chinezești, Opera sau Sala de Cristal, Sala Virgină, Galeria Cotită și Fântâna lui Pluto sau formațiuni de mai mici dimensiuni precum Nuca de Cocos, Crocodilul, Lămâia, Ciupercile, Gemenii sau Cămila. Poate fi vizitată doar cu ghid – pentru contact – 0763 276 349 sau 0733 886 421.
   
  1 unități de cazare Carașova (1 Carașova accommodation units):
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Perla Carașului – 3*, DN 58, Carașova, județul Caraș-Severin. Telefon: 0255 232 252, 0761 101 755, email: pensiune_perlacarasului@yahoo.com. Facilități: 4 camere (8 locuri).