Situat între munții Bucegi și munții Piatra Craiului, la 30 km depărtare de Brașov, Castelul Bran, este principalul punct turistic care atrage sute de mii de turiști în fiecare an datorită unei legende: legenda Contelui Dracula, chiar dacă sursele istorice afirmă că Vlad Țepeș a venit aici o singura dată, în drumul său spre Brașov.
 
Castelul este situat pe vechea granita dintre Transilvania și Valahia. Cunoscut în general ca și “Castelul lui Dracula” (chiar daca este doar una din cele cateva locatii legate de legenda lui Dracula, incluzand și Cetatea Poenari și Castelul Huniazilor), este marketat ca fiind casa personajului principal din cartea lui Bram Stoker, Dracula. Nu exista oricum nici o evidenta ca Bram Stoker ar fi cunoscut ceva despre acest castel, care este asociat doar tangential cu Vlad III, voevode al Valaciei, sursa de inspiratie pentru Dracula. Locatia pe care Bram Stoker de fapt o avea in minte pentru Castelul lui Dracula in timp ce isi scria romanul sau era nu departe de Pasul Bargaului langa fosta granita dintre Transilvania si Moldova.
 
Castelul este azi un muzeu deschis turistilor, expunand obiecte de arta si mobilier din colectia Reginei Maria. La baza dealului unde se alfa castelul Bran exista un mic muzeu parc in aer liber unde sunt expuse cladiri traditionale romanesti (cabane, hambare, etc.) de pe tot cuprinsul tarii.
 
Initial, Castelul Bran (in slava „brana” inseamna „poarta”) era o fortareata cunoscuta sub numele de Piatra lui Dietrich, construita de Cavalerii Teutoni in 1212, ca un punct fortificat in Tara Barsei la intrarea intr-o trecatoare prin care comerciantii calatoreau de mai bine de o mie de ani, dar in 1242 a fost distrusa de tatari iar fortareata a fost cucerita de sasii care traiau in Transilvania spre sfarsitul secolului 13. Prima atestare documentara dateaza din 19 Noiembrie, 1377, cand Ludovic I de Anjou, rege al Ungariei, a oferit locuitorilor din Brasov privilegiul de a construi un castel in locul vechii fortarete. Apoi, intre 1419 si 1424, castelul a fost in posesia regelui Sigismund al Ungariei. In 1438-1442, castelul era folosit pentru aparare impotriva Imperiului Otoman, iar apoi a devenit punct vamal pe trecatroarea de la granita dintre Transilvania si Valahia. Se presupune ca acest castel a fost pentru o scurt timp in proprietatea lui Mircea cel Batran, voievod al Valahiei iar in aceasta perioada a fost infiintat punctul vamal. Domnitorul valah Vlad Ţepeş 1448-1476 nu pare sa fi avut un rol semnificativ in istoria acestei fortarete, chiar daca a trecut de cateva ori prin trecatoarea Bran. Pentru o perioada Castelul Bran a apartinut regilor maghiari insa deoarece regele Vladislav II nu a reusit sa isi plateasca datoriile, orasul Brasov a intrat in posesia fortaretei in 1533. La sfarsitul secolului 15, era subordonat autoritatii Comitetului Secuilor, apoi de la domnia lui Iancu de Hunedoara, castelul trece in administratia voievodului Transilvaniei.

 

In 1920, castelul devine resedinta regala in cadrul Regatului Romaniei. Devine casa favorita si locul de retragere al Reginei Maria. Castelul este mostenit de fiica sa Printesa Ileana si a fost mai tarziu confiscat de regimul comunist odata cu expulzarea familiei regale in 1948. In 2005, guvernul roman a adoptat o lege speciala prin care a fost permisa restituirea proprietatilor expropriate ilegal, cum ar fi castelul Bran, si astfel un an mai tarziu castelul a intrat in proprietatea lui Dominic von Habsburg, fiul si mostenitorul Printesei Ileana.

 

Pe 18 Mai 2009, administrarea castelului Bran a fost transferata de la guvern catre Arhiducele Dominic si surorile sale Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabet Sandhofer. La 1 Iunie, noii proprietari au deschis castelul remobilat si reamenajat catre public ca primul muzeu privat din Romania si au dezvaluit planurile lor de a crea impreuna cu Satul Bran un concept comun strategic prin care acest punct sa isi mentina dominatia in circuitul turistic si sa reprezinte o garantie pentru dezvoltarea econimiei locale.

 

Dupa ce Ministerul Culturii si-a retras majoritatea obiectelor de la Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte de mobilier care au apartinut familiei Habsburg. Cele mai valoroase sunt Coroana, Sceptrul si un pumnal de aur care au apartinut Regelui Ferdinand. Trebuie sa mentionam de asemenea un portret al Printesei Ileana cu semnatura ei pe tablou, o lenjerie de pat, cateva obiecte de mobilier si o carte de oaspeti care a apartinut Reginei Maria. Aceasta carte de impresii i-a fost oferita in 1920 de comunitatea din Brasov si contine impresiile tuturor personalitatilor din tara si din strainatate care au trecut pragul castelului pentru aproape trei decenii.

 

Exista o camera in castel dedicata lui Bram Stoker, unde legenda lui Vlad Tepes si mitul lui Dracula sunt prezente. In curtea exterioara a Castelului se afla un mic muzeu al satului prezentand viata taranilor din aceasta regiune, munca si traditiile din zona Rucar – Bran. Castelul Bran este destinatia preferata de turistii americani si britanici de Halloween. Revista americana “Forbes” a plasat Castelul Bran e a 2-a pozitie in topul celor mai scumpe proprietati din lume, fiind estimata la 140 milioane de dolari.

 

Scriitorul irlandez Bram Stoker, care a publicat in 1897 romanul “Dracula, vampirul din Carpati” a creat faima acestui Castel asociat cu Dracula. Criticile literare considera cartea ca fiind mediocra, insa a avut un impact enorm asupra cititorilor, deoarece sase editii ale romanului au fost tiparite pana in 1903. De fapt, legenda sangerosului conte numit Dracula nu a fost asociata cu Vlad Tepes pana in secolele 19 – 20. Aceasta suprapunere de imagini se datoreaza faptului ca voievodul roman era extrem de nemilos cu aceia care nu i se supuneau sau care incalcau legea, iar cea mai frecventa pedeapsa era trasul in teapa. Alta explicatie a numelui Dracula, poate fi reprezentata de faptul ca in 1431 Sigismund de Luxembourg l-a investit pe Vlad II, tatal lui Vlad Tepes, cu Ordinul Dragonului, un ordin secret dedicat luptei impotriva turcilor, si care are ca emblema un dragon, asociat de obicei cu simbol al diavolului. Se pare ca acesta este motivul pentru care Vlad Tepes a fost numit Vlad Dracula.