Comuna Berca (județul Buzău, Muntenia) este formată din:

 
– Băceni
– Berca (reședința)
– Cojanu
– Joseni
– Mănăstirea Rătești
– Pâclele
– Pleșcoi
– Pleșești
– Rătești
– Sătuc
– Tâțârligu
– Valea Nucului
– Viforâta
 

Este situată în zona centrală a județului, pe ambele maluri ale râului Buzău, în Subcarpații Curburii, în zona de vărsare a râului Sărățel în râul Buzău, până spre Vulcanii Noroioși.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

Vulcanii Noroioși
Vulcanii Noroioși
Vulcanii Noroioși / The Muddy Volcanoes

 

Amplasați la 130 km depărtare de București, micile formațiuni în formă de vulcani de maxim câțiva m înălțime, cauzate de erupția noroiului și a gazelor naturale venind de la 3000 m adâncime, crează un ciudat peisaj lunar. […..] / Located 130 km away of Bucharest, the little shapes of volcanoes of maximum several m tall, generated by the mud and natural gases eruption coming from 3000 m downground, are creating a strange Moony landscape. […..]

 

 • Cârnații de Pleșcoi – legenda spune că în zona dintre dealurile Buzăului și vadul Buzăului își făcuseră odată tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile muntenilor bogați când aceștia veneau la târg la Buzău, dar, ca să nu îi prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați. Astăzi haiducii nu mai sunt, dar metoda pregătirii cârnaților de Pleșcoi a fost preluată de către săteni. Aceștia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puțin sărată, mai suculentă. Acest lucru se datorează faptului că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetația colinară. Carnea oilor din această zonă capătă astfel o savoare deosebită, iar produsele un gust special.

 • Ruinele fostei mănăstiri Cetățuia Berca – construită în anul 1694 și ctitorită de Constantin Brâncoveanu, formată din biserica Sfinții Mihail și Gavril, și ruinele unor case egumenești, ale unor chilii, ale unui turn clopotniță și ale zidului de incintă. Mănăstirea Berca nu mai funcționează în prezent, dar are o biserică nouă la care slujește un preot de mir, în cadrul ei trăind două călugărițe.

 • Mănăstirea Rătești – mănăstire ortodoxă de maici situată în satul Rătești, construită în anul 1634 și ctitorită de familia de boieri Dragomir, este formată din: Biserica „Sfânta Treime” – biserica actuală construită în anul 1844 de Episcopul Chesarie al Buzăului a fost pictată inițial în frescă de Nicolae Teodorescu și Gheorghe Tattarescu, și repictată în ulei în 1930 de Nicolae Șolescu, Biserica „Sfântul Lazăr” construită în anul 1825, Stăreție, Turn clopotniță, Colecția muzeală și Case monahale. Din păcate mănăstirea a fost afectată de alunecările de teren din mai 2014 generate de ploi masive, cauzând pagube de peste 18 milioane de lei.

 • Situl arheologic Berca – amplasat pe coasta mănăstirii Cetățuia, cuprinde o așezare și o necropolă din cultura Monteoru a Epocii Bronzului.

 • Schela Arbănași – situată în apropiere de satul Băceni, construită în anul 1903.

 • Crucea Dorobanțului – ridicată în sec. 19 în punctul denumit „Poiana Șoimului” de la Mănăstirea Rătești.

 • Cruce de pomenire din piatră – ridicată în sec. 18 pe o culme la ieșirea din satul Joseni.
   

  Cazare (Accommodation) – 3:

   
  Pensiune / Pension:
   

 • Casa Matei – 4*, str. 1 Decembrie. Telefon: 0238 510 830, 0722 601 300, email: receptie@casa-matei.ro. Facilități: 16 camere și 1 apartament (40 locuri) cu baie proprie, restaurant, piscină, loc de joacă pentru copii, grădină, teren de sport (tenis de câmp), închiriere biciclete, închiriere materiale sportive de agrement (tenis, ping – pong, badminton, rummy), organizare excursii.

 • Hanul Moara Veche – 3*, str. Șoimului, nr. 282. Telefon: 0238 721 262, 0755 031 440, email: info@hanulmoaraveche.com. Facilități: 6 camere (16 locuri) cu baie proprie, restaurant, bar, loc de joacă pentru copii, grădină, livadă, micro fermă, închirieri biciclete, sunt acceptate animale de companie.
   
  Villa:
   

 • Speranța – 3*, sat Pleșcoi, nr. 164. Telefon: 0238 526 575, 0744 497 903, email: contact@vila-speranta.ro. Facilități: 7 camere (14 locuri).