UNESCO România
Mănăstiri Maramureș
Maramureș
UNESCO România Mănăstiri Maramureș Maramureș

 

Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – sat Bârsana, comuna Bârsana

 

Biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – sau “Biserica de lemn din Bârsana” a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte biserici de lemn din Maramureș. Biserica a fost construită în anul 1711, într-un loc numit „Părul Călugărului”, de preotul nobil Ioan Ștefanca, cu fiii săi și alți săteni, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior. Ea se află în prezent pe Dealul Jbârului, la câțiva km distanță de actualul complex monahal “Mănăstirea Bârsana”, unde s-a aflat în perioada 1739 – 1806 când a fost biserică a vechii Mănăstiri Bârsana și unde fusese mutată din locul unde fusese construită inițial. În anul 1791 mănăstirea Bârsana este desființată, iar pe vatra mănăstirii mai ramân doar biserica si stăreția. Pentru a feri biserica de profanare și distrugere, sătenii din Bârsana mută a doua oară biserica, aproape de sat în anul 1806, pe Dealul Jbârului, unde potrivit legendei ar fi existat un cimitir de ciumați, din timpul ciumei mici de la 1742, care au fost înmormântați în grabă fără vreun serviciu religios. Acest lucru ar fi adus alinare sărmanelor suflete.
 
Construită din bârne asamblate în sistem „blockbau” cu plan dreptunghiular, biserica are un acoperiș cu streașină dublă, deasupra pronaosului fiind un turn – clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă, cu arcade pe stâlpi și acoperiș înalt, piramidal. Interiorul bisericii este repictat de Toader Hodor în anul 1806 în stil baroc cu influențe ale stilului rococo. Picturile realizate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, înfățișează scene din Vechiul Testament precum și din Noul Testament, în naos, predominând scenele din Geneză, iar în pronaos cele din Judecata de Apoi. De o frumusețe aparte sunt reprezentrile cetelor de îngeri și ale heruvimilor, cu o mulțime de ochi care le acoperă trupurile, sugerând faptul că ei văd totul.
 
Pentru vizitarea bisericii – persoane de contact: Preot Urdă Gheorghe – 0262 331 006, 0764 237 383, Pop Anamaria – 0760 863 442.