Comuna Bănița (județul Hunedoara, Transilvania) este formată din:

 
– Bănița (reședința)
– Crivadia
– Merișor.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

 • Cetatea dacică BănițaUNESCO

 • Peștera “Bolii” – este situată la 6 km nord de Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului. Numele peșterii provine de la Familia Bolia ce apare pentru prima dată menționată în anul 1404 într-un act de donație al regelui Sigismund. Documentul arată că voievodul Bolia din Zarand primea pământuri și păduri în zonă. Sebastian Stanca în “Monografia istorico geografică a localității Petroșani” afirmă că “ținutul și peștera au fost locuite de oamenii timpurilor preistorice”, iar dimensiunile uriașe ale peșterii putând adăposti un trib întreg. Mărgelele și vasele de lut descoperite accidental sau în urma cercetărilor autorizate, uneltele din piatră și os aparținând diferitelor epoci, începând de la Paleolitic, susțin această teorie. Obiectele din lut provin din lutul de la Bar și indică presupunerea că locuitorii acestei peșteri sunt originari din Țara Hațegului, posibil de la peștera Cioclovina de lângă localitatea Pui. De-a lungul timpului peștera a oferit un adăpost excelent pentru mărfurile aduse de negustorii care plecau de la Marea Egee și Siria și ajungeau în zonă și își expuneau marfa la Appullum sau Potaissa, unde era cantonată legiunea a 13-a Gemina, respectiv legiunea a 5-a Macedonica. Înca din perioada interbelică în cea mai mare sală a peșterii, denumită “Sala de concert și dans” ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă, au fost organizate concerte muzicale.

 • Rezervația naturală “Peștera Bolii” – 10 ha

 • Rezervația naturală “Cheile Crivadiei” – 10 ha

 • Turnul medieval – Crivadia

 • Cetatea Bolii
   

  Cazare (Accommodation) – 2:

   
  Cabană / Chalet:
   

 • Unde Întoarce Uliul – 2*, str. Jigoreasa, nr. 81. Telefon: 0722 555 098, email: paulv.gherasim@yahoo.com. Facilități: 9 camere (19 locuri).
   
  Pensiune / Pension:
   

 • La Nicolae – 3*, DN 66, km. 9, lunca Botani, nr. 1. Telefon: 0761 128 040, 0761 128 041, 0761 128 043, email: hanul_lanicolae@yahoo.com, office@lanicolae.ro. Facilități: 11 camere (22 locuri).