Comuna Turia (județul Covasna, Transilvania) este formată din:

 
– Alungeni
– Turia (reședința).
 
Stațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos
 

Băile Balvanyos este o stațiune balneoclimaterică permanentă de interes local caracterizată de prezența a numeroase izvoare de apă minerală, de emanații mofetice de bioxid de carbon – cu caracter post vulcanic, și de frumusețea peisajului. Denumirea este asociată unui substantiv adjectival, maghiară bálvány = bulumac (în interpretare liberă = loc plin de stâlpi, sau poate de trunchiuri). Prima atestare documentară datează din 1756, fiind descris un loc în pădure (în maghiară hosszu tölgy sau „stejarii lungi”), aflat la hotarul satului Turia maghiară (Torjai). în 1767, se menționează utilizarea pentru cură a gazelor sulfuroase iar în 1895 se construiesc primele amenajări aferente curei balneare și facilități turistice.
 
Stațiunea Băile Balvanyos este situată la o altitudine medie de 850 metri în Curbura Carpaților la numai 10 km de lacul “Sfânta Ana” (944 metri altitudine), unicul lac vulcanic din Europa. Solul și subsolul zonei sunt foarte bogate cu ape minerale. Pe lângă izvoarele tămăduitoare sunt prezente și mofetele, iar aici se află cea mai mare grotă sulfuroasă din Europa, grotă care emană 3.800 metri cubi de gaz sulfuric.
 
Comuna Turia este formată din satele Alungeni și Turia (reședința), iar pe teritoriul comunei Turia se află și stațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos. Comuna Turia este situată pe valea pârâului Turia, la o altitudine de 595 metri la poalele munților Bodoc, Ciomatul și Turia. Lângă cimitirul romano – catolic au fost descoperite urme de locuire din cadrul civilizației Coțofeni (două vase și patru bucăți de oase metacarpe de animal), fragmente ceramice din culturile Schneckenberg și Wietenberg și două locuințe ale populației dacice din sec. 4 – 3 î. Ch. Pe teritoriul satului Turia au fost descoperite, la est, pe o terasă înaltă, în locul numit “Rétiláb”, o așezare din sec. 4 d. Ch., în valea pârâului Katarna un bordei cu vatră – pietrar din sec. 7 – 8, pe malul stâng al pârâului Turia, la nord, o așezare aparținând culturii Ariușd – Cucuteni, iar pe locul numit “Telek”, o așezare cu două nivele de locuire, o locuință dreptunghiulară și o locuință de suprafață cu găuri de par, lângă ultima aflându-se un bordei de cultură pre – Cucuteni, pe care este suprapusă o locuință a culturii Noua. Tot pe Telek a fost descoperită o așezare din prima epocă a fierului, pe care este suprapusă una din sec. 9 – 12. Pe malul stâng al pârâului Bálványos, pe un deal, se află ruinele cetății Bálványos. Prima atestare documentară a satului Turia datează din anul 1307.
 
Factori naturali terapeutici:
 

 • ape minerale – sunt 57 de izvoare cu conținut carbogazos (cunoscute drept „borviz”), utilizate fie în bazine (în cură externă – Timsós, Baia cu Ciocolată – numită astfel datorită culorii roșu-maroniu a apei, Hammás, Ștrandul – cel mai mare bazin, cu apa de culoare galbenă, Valláto), fie în cură internă (ivoarele Jordán, Zsófia, Mogyóros, Szemviz), bicarbonate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, bromurate, oligo – radioactive,

 • mofete – în număr de 3, grota Puturoasă, mofetele amenajate din centrul stațiunii și cea de la Băile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblendă și biotit este sub raportul radioactivității, pe primul loc – în România.
 • aero – helio – terapie, posibilă lângă unele din bazinele pentru cură externă, aflate în aer liber
   
  Indicatii terapeutice:
   

 • afecțiuni cardiovasculare – hipertensiune arterială, boli vasculare periferice (Sindrom Raynoud, Acrocianoză, Livedo reticularis), insuficiență mitrală sau aortică, insuficiență venoasă cronică asociată cu boală ocluzivă aterosclerotică a membrelor inferioare

 • boli asociate: – afecțiuni ale aparatului locomotor reumatismale, degenerative, abarticulare, boli profesionale, neurastenia,

 • afecțiuni digestive: – maladia ulceroasă/ gastritele (izvoarele Imola, Ibolya, Mogyóros) și unele afecțiuni hepato-biliare (izvoarele Imola, Jordan), stimulatoare ale funcției renale (izvorul Vasas), anemii (izvoarele Vasas, Mogyóros ), conjunctivite (izvoarul Apele de Ochi)
   
  Baza de tratament:
   

 • Singura bază de tratament – aflată deocamdată (2013) în conservare, aparține fostului Sanatoriu Turia – actualul hotel Best Western. Există intenții de reactivare a acesteia. Amenajările balneare sunt (la nivelul anului 2013) fie în paragină, fie doar prezentabile turistic – fără facilități reale de tratament. Nu există medic de specialitate, nu există o supraveghere metodologică a actului terapeutic și nici una de laborator a factorilor naturali de cură.
   
  Contraindicații:
   

 • Generale pentru cura balneoclimatică la adulți
 • Speciale pentru cura balneoclimatică pentru patologii specifice
   

  Atracții Turistice (Tourist Attractions)

   

 • Stațiunea balneoclimaterică Băile Balvanyos

 • Cetatea Balvanyos – situată pe dealul Cetate, la 1029 metri, deasupra stațiunii Balvanyos, ar fi fost construită de Apor Szilamer în sec. 10 – 11 pe locul templelor păgânilor, în timpul regelui Sfântul Ștefan al Ungariei (1000 – 1038). Apor venea la ultimul bastion al păgânilor din zonă să se închine zeilor păgâni în perioada creștinismului. O scrisoare a regelui Sigismund din anul 1402, spune că peretele interior a fost construit în timpul regelui Bela al 4 – lea în anul 1235, iar cel exterior pe timpul regelui Ladislau al 4 – lea între anii 1272 – 1290. Cetatea avea o incintă exterioară cu ziduri înalte de 4 m, și una interioară cu ziduri înalte de 5 – 6 m, situată cu 30 m mai sus ca prima și centrată de un turn de formă pătrată cu 4 niveluri și înălțime de 20 m (construit în sec. 12 – 13 la o altitudine de 1041 metri), prăbușit la cutremurul din 1977. Prima atestare documentară a cetății datează din sec. 12 – 13 sub denumirea de Baluanus, apoi din anul 1360 cu numele de Castrum Balwanus. În sec. 14 cetatea era în proprietatea familiei Apor, fiind locuită până în sec. 17. De pe turnul cetății impresionează priveliștea inedită asupra întregii zone. În timpul săpăturilor arheologice în aceste locuri s-au găsit mărgele din vremea romanilor, dar și sulițe din fier, chei vechi, ceramică medievală. Localnicii povestesc că cetatea ar fi fost construită de către uriași și zâne. Frumusețea și misterul din jurul cetății au inspirat mulți scriitori, legenda Cetății Balvanyos fiind transpusă în scrierile lui Jokai Mor sau Benedek Elek. La cetate se poate ajunge din centrul stațiunii în maxim 1 oră, pe drumul marcat cu cruce roșie.

 • Muntele Puturosu – sau Puciosu (1143 m) – parte din masivul Ciomad – Balvanyos, este o arie naturală protejată ce reprezintă cea mai sudică zonă a fenomenelor post-vulcanice din lanțul Carpaților Orientali. Emanațiile post-vulcanice reci (mofete, solfatare și ape minerale) au mare valoare terapeutică, cele mai importante fiind: Grota Sulfuroasă, Peștera Ucigașă, Grota Timsos, Tinovul Răbufnitor, Cimitirul Păsărilor dar și izvoarele tămăduitoare de la Băile Apor, Băile Mikes sau Băile Csiszar.

 • Grota Sulfuroasă (în maghiară Büdös – barlang) – cea mai mare mofetă naturală din Europa, este o galerie descendentă de 14 metri a unei foste mine de sulf, fiind situată în partea sud – vestică a Muntelui Puturosu, la o altitudine de 1052 metri. Prin gura grotei iese la suprafață o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3.000 de mc, cel mai mare debit din Europa pentru o emanație post vulcanică. Compoziția gazului: 95,82 % dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0.14 % oxigen, 2,6% Azot. Aerul grotei are o radioactivitate de 980,0 pCi/l, este cel mai ridicat nivel de radioactivitate dintre toate mofetele din Carpații Orientali. Terapia sulfuroasă are multe efecte benefice și poate fi folosită în tratarea mai multor afecțiuni.

 • Grota cu Alaun (în maghiară Timsós – barlang) – numită și Grota Timsós, deși prezintă scurgeri de gaze este un obiectiv exclusiv turistic care se remarcă prin depuneri la nivelul pereților de sulfat dublu hidratat de potasiu și aluminiu, sub forma unor cristale alb-gălbui.

 • Peștera Ucigașă (în maghiară Gylkos – barlang) – numită astfel datorită caracterului letal al gazelor din grotă. La fel ca Peștera Puturoasă, este o galerie scurtă de 11 m a unei exploatări anterioare de sulf, diferența fiind dată de faptul că depunerile specifice de sulf sau alaun nu sunt direct vizibile pe pereți, astfel neexistând semne clare care să indice nivelul potențial periculos al stabilizării nivelului de gaz.

 • Cimitirul Păsărilor (în maghiară Madártemető) – depresiune formată prin prăbușirea unei galerii de mină aflată pe versantul estic al Muntelui Puturosu, unde se acumulează gazele vulcanice, care au greutatea specifică mai mare decât ce a aerului. Culoarea diferită a frunzelor uscate sau lipsa vegetației verzi pe fundul depresiunii, sunt singurele indicatoare care scot în evidență prezența gazului nociv.

 • Tinovul Răbufnitor (în maghiară Buffagó – láp) – mlaștină eutrofă similară Tinovului Mohoș de lângă lacul Sfânta Ana, cu o suprafață de numai aproximativ 1 hectar, turbăria, care și-a primit numele după răbufnirile scurgerilor de gaze (care barbotează în apa mlaștinii), este înconjurată de făgete și este situată la o altitudine de 925 m la nord de vârful Puturosu, pătura de turbă având o grosime maximă de 4,1 metri.

 • Biserica Reformată Fortificată – construită în stil neogotic în sec. 16 în Turia de Sus.

 • Capela Sfintei Marii – altar catolic deschis, situat într-o grotă de piatră aflată în apropierea Pasului Turia, în Turia de Jos, pe versantul din spatele hotelului Best Western și închinat Sfintei Fecioare Maria.

 • Băile Fetelor Apor și Izvoarele Tămăduitoare – sunt opt izvoare de apă minerală diferită, unice în Europa, adevărată raritate mondială, cu o suprafață mică cunoscută ca “Locul de scăldat al fetelor Apor”, pH-ul lor oscilând între valorile de 1,82 – 4,28, iar caracterul lor acid fiind rezultatul acidului sulfuric liber ce se formează în ele. Apele de aici conțin acid sulfuric liber (vitriol), în concentrație mică, un fenomen similar fiind în Columbia, în apele râului Rio Vinaigre, din zona vulcanului Paramo de Ruiz, pe insula Java, lângă orașul Byron din statul New York și în zona Golfului Persic lângă localitatea Daulakie. Aici vegetația moartă din depresiune, arată fenomenul mofetic, iar lipsa vegetației, bălțile bolborosind, emanațiile de gaze forfotind, arată urmele scurgerii apelor acide. Panourile de aici descriu oportunitățile folosirii fenomenelor post vulcanice în scopuri terapeutice eficiente la tratarea bolilor reumatice și ale organelor locomotorii, a problemelor ginecologice, bolilor sistemului nervos și a celor cardiovasculare. Apa rece diminuează secreția bilei, iar apa caldă o stimulează. Folosita pentru cură, apa minerală influențează pozitiv „întreținerea” tractului digestiv, funcționarea stomacului și a bilei, iar numele de apă vindecătoare de ochi și de picioare, indică și oportunitățile de utilizare a acesteia.

 • Festivalul Pomana Porcului
   

  Cazare (Accommodation) – 5:

   
  Cabană / Chalet:
   

 • Istvana – 3*, nr. 77, stațiunea turistică Balvanyos. Telefon: 0267 365 277, email: balvanyospanzio@istvana.ro.
   
  Hotel:
   

 • Grand Hotel – 4*, stațiunea turistică Balvanyos. Telefon: 0267 360 700, email: office@.balvanyosresort.ro. Facilități: Amplasat în mijlocul pădurilor din zona Lacului Sfânta Ana, hotelul dispune de 110 camere (220 locuri) cu baie proprie și vedere spectaculoasă spre munți, restaurant cu 200 de locuri cu bucătărie românească și internațională, lobby bar, centru de conferințe cu patru săli cu o capacitate de la 20 la 200 de locuri, Hanul Paprika și grădina de vară cu restaurant rustic și terasă special amenajată pentru gustări tradiționale, cine barbeque, foc de tabără, concursuri de gătit, Balvanyos Adventure Park cu trasee de grade diferite de dificultate cu tiroliene, trasee cu obstacole, trasee pentru team building, Grand Santerra SPA – oază de relaxare pe o suprafață de 2.000 de metri integrată perfect cu natura printre izvoare tămăduitoare și brazi seculari cu căzi de baie încălzite ascunse printre conifere, bazine cu apă și hidromasaje, camere pentru experiențe SPA individuale, saune, băi, cu aburi, camere saline, mofetariu, sală de fitness profesională cu terasă exterioară de unde pleacă o pistă de alergare de 1,7 km. și facilități de balneo fizioterapie și de recuperare, SPA Cafe.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Cetate – 3*, stațiunea turistică Balvanyos, str. Principală, nr. 1. Telefon: 0267 361 130, 0744 380 000, 0741 077 903, email: dar@planet.ro. Facilități: 23 camere (50 locuri), restaurant tradițional cu 160 de locuri cu specific românesc, unguresc și secuiesc, bar, sală de conferințe, sală de jocuri (biliard), saună, plimbări cu sania sau căruța, închiriere biciclete, organizare excursii.

 • Rezkakas – 3*, stațiunea turistică Balvanyos, str. Băile Balvanyos, nr. 67. Telefon: 0744 631 495.
   
  Villa:
   

 • Transilvania – 3*, stațiunea turistică Balvanyos, str. Principală, nr. 1. Telefon: 0267 361 130, 0744 380 000, 0741 077 903, email: dar@planet.ro. Facilități: Amplasată în centrul stațiunii Balvanyos între munți, vila dispune de 37 camere (91 locuri), sală de conferințe, saună, piscină, sunt acceptate animale de companie, plimbări cu sania sau căruța, organizare excursii.