Orașul Anina (județul Caraș – Severin) este format din localitățile:
– Anina (reședința)
– Steierdorf.
Anina: Atracții Turistice (Tourist Attractions)
![]() |
Amplasat pe zona Munților Semenicului și a Munților Aninei pe Cheile Carașului, are o suprafață de 36.664 ha și cuprinde zece rezervații naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate. […..] / Located in Semenic and Anina Mountains along Caraș Gorges, has an area of 36.664 ha and include ten natural reserves created in special preservation areas strictly protected. […..] |
Cheile Minișului cu Cascada și Izbucul Bigăr
Calea ferată Oravița – Anina – una din cele mai frumoase linii de cale ferată din Europa, a fost inaugurată în anul 1863 și este cea mai veche linie ferată montană din România. Supranumită și “Semmering-ul Bănățean”, această cale ferată străbate 14 tunele și 10 viaducte și are o diferență de nivel considerabilă între gara de plecare și gara de sosire.
Gara Anina
Uzinele de Fier Anina – ansamblu de monumente istorice format din Centrala termoelectrică cu turbinele, Fabrica de șuruburi, Turnătorie laminoare, Depozit pentru sulfatul de amoniu produs de Cocserie, Fabrica de cărămizi refractare și Atelier mecanic
Ansamblul celor trei case ale funcționarilor StEG din perioada Belle Époque – Căile Ferate de Stat din Austro – Ungaria (StEG) – companie privată cu capital majoritar francez înființată la 1 ianuarie 1855 pentru exploatarea unor căi ferate din Imperiul Austriac, apoi din Austro – Ungaria. Ulterior liniile din Ungaria (inclusiv Banatul și Transilvania) au fost vândute în anul 1891 societății MÁV. Cele două fabrici de locomotive cu abur și material rulant ale StEG s-au aflat la Wiener Neustadt și Reșița.
Fostul sanatoriu „Sommerfrische” („Prospețimea Verii”) – a fost construit între anii 1893 – 1895.
Peștera cu Oase – aflată lângă Anina. Aici au fost descoperite în anul 2002, cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa, numit Ion din Anina(en), cu o vechime de circa 40.000 ani
Cheile Gârliștei – arie protejată cu regim de rezervație naturală în cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, în Munții Aninei pe cursul râului Anina, situată pe teritoriul orașului Anina (în aval) și al comunei Goruia, la 2,5 km de satul Gârliște. Se întind pe o suprafață de 517 ha, au o lungime de 9 km din care 4 km sunt versanți foarte abrupți în care s-au format aproximativ 100 de peșteri. Cheile Gârliștei pot fi vizitate pe traseul turistic Anina – Gârliște, marcat cu punct roșu.
Peștera Buhui – are cel mai lung curs subteran din România, fiind situată în partea centrală a Munților Aninei. Este spectaculoasă datorită numeroaselor speleoteme și concrețiuni ale galeriilor. Vizitarea peșterii necesită echipament speologic adecvat.
Lacul Buhui – primul lac artificial din România, construit pe calcare în anul 1908, este situat aproape de orașul Anina
Lacul Mărghitaș – este situat la aproximativ 3 km de orașul Anina, fiind un lac de baraj antropic. Situat într-un cadru natural pitoresc, lacul are o nuanță verde – turcoaz a apei datorită calcarului și vegetației acvatice
Buhui – Mărghitaș – arie protejată
3 unități de cazare Anina (3 Anina accommodation units):
Cabană / Chalet:
Buhui – 3*, Anina, județul Caraș-Severin. Telefon: 0255 216 533, 0732 850 742, email: v_iosifescu@yahoo.com, anina@resita.rosilva.ro. Facilități: 6 camere (13 locuri).
Pensiune / Pension:
Casa Erika – 3*, lacul Mărghitaș, Anina, județul Caraș-Severin. Telefon: 0788 206 663, 0744 766 952, email: pensiuneacasaerika@yahoo.com. Facilități: 7 camere (14 locuri).
Munții Aninei – 3*, sat Steierdorf, str. Colonia I, nr.1, Anina, județul Caraș-Severin. Telefon: 0733 680 003. Facilități: 10 camere (24 locuri).