Municipiul Alba Iulia (județul Alba, Transilvania) este format din:

 
– Alba Iulia (reședința)
– Bărăbanț
– Micești
– Oarda
– Pâclișa.
 

Atracții Turistice (Tourist Attractions)


 

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina
Alba Carolina Fortress

Construită între 1715 – 1738 pe Dealul Citadelei, cu bastioane de tip Vauban, pe 140 ha, fortificația principală a Transilvaniei are 3 linii de fortificații și multe edificii importante între zidurile cetății. […..] / Built between 1715 – 1738 on the Fortress Hill, with Vauban bastions, on 140 ha, the main fortress of Transylvania has 3 defensive lines and many important buildings inside the fortress walls. […..]

 

Monumentele Cetății Alba Carolina
 

 • Muzeul Național al Unirii / The National Union Museum Mihai Viteazu, 12 – 14 0258 813 300 contact@mnuai.ro Program: Ma – Du (Tue – Sun): 10.00 – 17.00 – a fost înființat în anul 1888 din inițiativa Societății de Istorie, arheologie și științe naturale a comitatului Alba. De-a lungul timpului Muzeul și-a schimbat sediul și denumirea de mai multe ori, funcționând la început în clădirea grădiniței de pe lângă biserica ortodoxă din Lipoveni, apoi într-un local din cartierul Maieri (azi Școala generală nr. 3), după anul 1918 în aripa nord-estică a complexului Catedralei Ortodoxe, iar din 1967 în clădirea „Babilon”, față în față cu Sala Unirii. Clădirea „Babilon”, construită între anii 1851 – 1853, cea mai mare construcție în stil romantic, din Alba Iulia, are două etaje cu peste 100 de camere care au fost folosite ca pavilion de locuințe pentru ofițeri, apoi reamenajate ca spațiu muzeal în perioada 1967 – 1968. Sala Unirii se află în incinta fostei Case a Armatei, construită între anii 1898 – 1900. Aici, la 1 Decembrie 1918 s-au adunat cei 1228 de delegați care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și părților ungurești cu România. Muzeul expune obiecte din paleolitic, dar și din timpurile străvechi până la perioada dacică și cea romană, din Evul Mediu, din timpul răscoalei lui Horea, al Războiului de Independență până la Marea Unire de la 1918 precum și cele două războaie mondiale.

 • Biblioteca Batthyaneum / Batthyaneum Library Gabriel Bethlen, 1 0258 811 939 A fost amenajată în interiorul bisericii fostei mănăstiri a trinitarienilor, construită în stil baroc între anii 1719 – 1738, în urma reformelor religioase ale împăratului Iosif al 2 – lea, inițial mănăstirea dorindu-se a fi transformată în anul 1784 în spital militar. Dar mănăstirea a fost cumpărată de episcopul Ignațiu Batthyány, care a transformat-o în anul 1792 în bibliotecă și a amenajat conform unor planuri precise observatorul astronomic și sala mare a bibliotecii, pe care le-a înscris la 31 iulie 1798 (de ziua sfântului Ignațiu de Loyola – patronul onomastic al episcopului) împreună cu tipografia diecezană, în actul de fondare a institutului care îi poartă numele, devenit testament. În prezent Biblioteca Batthyaneum adăpostește peste 72.000 de unități bibliografice din care cele mai valoroase sunt cele 1778 de manuscrise (peste 100 fiind manuscrise – codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule și aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte Veche. Lor li se adaugă circa 45.000 de documente din care cele 17.200 incluse în arhiva istorică, veritabile valori istorice, literare și culturale de interes național și internațional. Conform estimărilor specialiștilor Biblioteca Batthyaneum deține aproximativ 80% din totalitatea cărților medievale occidentale manuscrise și 70% din incunabulele prezente pe teritoriul României. Nucleul Bibliotecii Batthyaneum este constituit de colecția particulară a episcopului Ignațiu Batthyány care a donat cu generozitate toate cărțile și documentele strânse cu pasiune și migală de-a lungul vieții, lăsând după el peste 18.000 de volume – cărți manuscrise, incunabule și tipărituri, dar și rarele colecții de numismatică, minerale și scoici. Cele mai valoroase manuscrise și tipărituri au fost achiziționate de episcopul fondator prin tranzacții și licitații ca în cazul fondurilor provenite de la Biserica Sfântul Iacob din orașul slovac Levoca și întreaga bibliotecă a arhiepiscopului Vienei, cardinalul Cristoforo Migazzi, conferind în prezent acestei biblioteci valoarea și importanța de bibliotecă de patrimoniu.

 • Castrul roman “Principia” – Program: Lu – Du: 09.00 – 21.00, se află într-o construcţie impresionantă în formă de carte deschisă cu pereţii de sticla şi structură metalică. Spaţiul este climatizat pentru conservarea obiectelor expuse. Noul muzeu Principia a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, între Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918”, pe locul unde au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum. Muzeul cuprinde o porţiune din fosta clădire a comandamentului castrului roman al Legiunii a 13-a Gemina, şi alte vestigii din castru. Principia era cea mai impunătoare clădire din castrul roman, având aproximativ 60 de metri lătime şi 80 de metri lungime. Muzeul expune camera de tezaur unde erau depozitate finanţele legiunii şi leafa soldaţilor, zona cu birourile ofiţerilor, şi o instalaţie de încălzire romană, denumită hipocaust. Muzeul expune şi stindardele şi însemnele legiunii romane, dar şi statuile împăraţilor Hadrian şi Traian (cuceritor al Daciei), iar în curte sunt expuse alte vestigii romane.
   

   

  Cetatea din Alba Iulia a fost construită între anii 1714 – 1738, fiind considerată una dintre cele mai importante şi mai bine conservate fortificaţii bastionare de tip Vauban din Europa. A fost ridicată pe locul unei fortificaţii medievale, construită peste castrul Legiunii a 13-a Gemina. Orasul Alba Iulia purta în perioada romană numele Apulum şi era un important centru militar şi comercial.

 • Sala Unirii – amplasată peste drum de Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii este una din cele mai importante clădiri ale României, deoarece aici, în urmă cu 100 de ani, avea loc semnarea documentelor care consființeau Marea Unire a tuturor românilor. Aici sunt lucruri specifice acestui moment precum steagurile purtate de delegațiile sosite la Alba Iulia, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamația de autodeterminare a românilor transilvăneni, până la o serie de documente emise cu prilejul Marii Uniri.

 • Catedrala Încoronării – aici a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, fiind construită special pentru acest eveniment, în numai doi ani, așa cum o dovedesc frescele și statuile de la intrarea în curtea catedralei. Stilul arhitectonic a fost preluat de la biserica domnească din Târgoviște și ține de romantismul artei românești a sec. 19. Ansamblul catedralei este dominat de cei 58 de metri ai turnului – clopotniță terminat în formă de cupolă sprijinită de coloane, prin care se pătrunde în curtea palatului.

 • Catedrala Romano – Catolică “Sfântul Mihail” – este cea mai veche și cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România, fiind construită în sec. 11 începând cu anul 1.004 când a fost întemeiată Episcopia Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei, distrusă parțial de marea invazie tătară în anul 1242 și reconstruită între anii 1246 – 1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică, ulterior fiind adăugate elemente ale stilurilor renascentist și baroc. În interiorul catedralei se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, al fiului său, Ladislau de Hunedoara, al reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei, precum și fresce din epoca Renașterii.

 • Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul – amplasată în fața palatului princiar din Cetatea Alba Carolina, are o înălțime de 8,46 metri, din care soclul are 2 metri, a fost realizată în bronz de sculptorul Oscar Han și inaugurată la 28 noiembrie 1968, la aniversarea semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România.

 • Obeliscul “Horea, Cloșca și Crișan” – construit în anul 1937 din inițiativa Societății ASTRA, cu înălțimea de 22,5 m, prin contribuția populației, este dedicat memoriei conducătorilor martiri ai răscoalei de la 1784 – 1785. Horea, Cloșca și Crișan. În interiorul soclului pe care se află obeliscul este o celulă simbolică cu inscripția “Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”, în partea de est, o Victorie Înaripată care ține o cunună de lauri în mână, iar în partea de vest un basorelief care îi reprezintă pe Horea, Cloșca și Crișan.

 • Monumentele “Losenau” și “Custozza” – amplasat în Piața Cetății, monumentul “Losenau” a fost construit în 1853 în memoria ofiţerului Ludwig von Losenau din armata habsburgică, care în timpul Revoluţiei de la 1848 – 1849 a înfrânt armata revoluţionară maghiară condusă de generalul polonez Józef Bem, într-o bătălie desfăşurată la Podul Simeriei, unde Losenau a fost ucis în timpul luptei. Tot în Piața Cetății se află monumentul “Custozza” cu înfăţişare de obelisc, ridicat în anul 1906 de corpul ofiţeresc al regimentului 50 infanterie Alba Iulia în amintirea eroilor, ofiţeri şi soldaţi (români, maghiari și austrieci), căzuţi în asaltul de la Monte Vento și Oliosi de lângă Custozza în războiul austro – italian din 1866 pentru posesiunea Veneției.

 • Palatul Apor – construit între anii 1670 – 1690 la ordinele contelui Stefan Apor, vistiernic și șef al vămilor din Transilvania, devine reședința contelui de Steinville comandantul trupelor imperiale din Transilvania la începutul sec. 18, când sunt construite portalurile interioare, cu arhitectură barocă, de inspirație militară, decorate în stil austriac. În prezent în palat se află diverse departamente ale Universității ”1 Decembrie 1918”.

 • Muzeul Principia – este locul unde este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum, unde a fost sediul comandamentul Legiunii a 13-a Gemina, singura care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. În curtea muzeului sunt expuse piese descoperite în timpul campaniei de cercetare arheologică a zonei sau din colecțiile mai vechi ale Muzeului de istorie din oraș, cum ar fi statui și altare. Zona interioară păstrează încăperile unde se ținea tezaurul, stindardele, sălile se făcea instruirea ofițerilor și soldaților Legiunii, pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor.
   

  Cafe & Pub & Restaurant – 1:

   
  Cafe & Pub
   

 • Framms, str. Păcii, nr. 13 (lângă Biblioteca Batthyaneum). Telefon: 0733 696 286, email: raduvitalaru@yahoo.com. Facilități: Cafenea și bar cu 60 locuri de locuri la interior și 60 de locuri pe terase, rampă terasă pentru persoane cu dizabilități.
   

  Cazare (Accommodation) – 35:

   
  Hostel:
   

 • Citadel – 1*, str. Vasile Alecsandri, nr. 64. Telefon: 0740 026 205, email: hostelcitadel@gmail.com.
   
  Hotel:
   

 • Astoria – 3*, DN1, km. 387. Telefon: 0258 842 335, email: office@astoriahotels.ro. Facilități: 29 de camere duble și un apartament de lux cu băi proprii, restaurant cu bucătărie românească și internațională, sală de conferințe de 220 de locuri.

 • Cetate – 2*, str. Unirii, nr. 3. Telefon: 0258 811 780, 0258 815 812, 0258 831 501, email: alba@imparatulromanilor.ro, cetateaapuseni@yahoo.com. Facilități: Amplasat pe platoul istoric al cetății Alba Carolina, la 50 de metri de latura de vest, hotelul dispune de 108 camere și 5 apartamente (209 locuri) cu baie proprie, bar, restaurant cu 220 de locuri, sală de conferințe.

 • Hanul cu Berze – 3*, str. Regimentul V Vânători, nr. 83 – 85. Telefon: 0747 110 143, email: office@hanulcuberze.ro. Facilități: 30 camere (60 locuri), restaurant.

 • Hermes – 3*, str. Toporașilor, nr. 20. Telefon: 0258 835 008, 0358 104 380, 0721 437 637, email: hotelhermes@yahoo.com. Facilități: 19 camere (42 locuri), bar, restaurant.

 • La Maison de Caroline – 4*, str. Primăverii. Telefon: 0358 101 227, 0752 624 766, email: contact@lmdc.ro. Facilități: 13 camere (26 locuri), bar, restaurant, SPA.

 • Mariss – 3*, str. Viilor, nr. 39. Telefon: 0358 401 779, 0740 944 292, email: office@hotelmariss.ro. Facilități: 28 camere (57 locuri).

 • Medieval – 5*, str. Militari, nr. 13. Telefon: 0374 079 990, email: office@hotel-medieval.ro. Facilități: 28 camere (56 locuri), bar, restaurant, sală de conferințe, terasă, echitație.

 • Parc – 4*, str. Primăverii, nr. 4. Telefon: 0258 811 723, 0258 816 642, 0258 816 643, email: office@hotelparc.ro. Facilități: 72 camere (144 locuri), restaurant, sală de conferințe, piscină, sală de fitness.

 • Tara – 2*, str. Clujului, nr. 25. Telefon: 0258 814 003. Facilități: 42 camere (73 locuri), sală de mese.

 • Transilvania – 4*, Piața Iuliu Maniu, nr. 11. Telefon: 0258 812 052, 0721 291 709, email: rezervari@hoteltransilvania.eu, office@hoteltransilvania.eu. Facilități: 82 camere (164 locuri), restaurant.
   
  Motel:
   

 • Hanul dintre Sălcii – 3*, sat Oarda de Jos, nr. 4. Telefon: 0747 986 407, email: info@hanuldintresalcii.ro. Facilități: 14 camere (27 locuri), bar, restaurant, sală de conferințe, piscină.

 • Konti – 2*, Șoseaua de Centură, nr. 48. Telefon: 0755 550 777, email: office@konti.ro. Facilități: 13 camere (26 locuri), restaurant.
   
  Pensiune / Pension:
   

 • Amentza – 2*, str. Nicolae Bălcescu, nr. 31. Telefon: 0754 500 724. Facilități: 5 camere (10 locuri), acces la bucătărie complet utilată, bar, terasă.

 • ARA – 3*, str. Drăgășani, nr. 15 D, cartier Micești. Telefon: 0258 828 520, 0745 173 747, email: pensiuneaara@gmail.com. Facilități: 9 camere (18 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 60 de locuri, bar, sală de conferințe, terasă, lac propriu pentru pescuit, loc de joacă pentru copii, organizare excursii.

 • Casa Traiană – 3*, str. Arieșului, nr. 49 A, cartier Ampoi III. Telefon: 0258 817 357, 0728 444 318, email: pensiunecasatraiana@yahoo.com. Facilități: 14 camere (30 locuri) cu baie proprie, living, restaurant cu 70 de locuri, bar de zi, bar de noapte, sală de conferințe cu 50 de locuri, terasă, saună, rent-a-car, transfer aeroport / gară, organizare excursii.

 • Crown Royal – 3*, b-dul. Republicii, nr. 40. Telefon: 0748 879 588, email: pensiunea_crownroyal@yahoo.com.

 • El Paso – 2*, str. Regimentului V Vânători, nr. 2. Facilități: 4 camere (8 locuri), bar, restaurant.

 • Flamingo – 1*, str. Mihai Viteazul, nr. 6. Telefon: 0258 816 354. Facilități: 6 camere + 1 apartament (20 locuri), bar, restaurant.

 • MA – 3*, Arieșului, nr. 51. Telefon: 0258 831 502, 0758 022 065, email: rezervari@mahotels.ro. Facilități: 18 camere + 1 apartament (40 locuri), restaurant, rent-a-car, organizare excursii.

 • Mary Lou – 4*, str. Lalelelor, nr. 18. Telefon: 0358 116 824, 0731 325 310, 0728 287 801, email: office@pensiunea-marylou.ro. Facilități: 8 camere (24 locuri) cu baie proprie, restaurant, Clubul Clasic Privat, terasă, saună.

 • Măcinic – 2*, str. Olteniei, nr. 15. Telefon: 0743 011 840, 0723 958 971, pensiuneamacinic@yahoo.com. Facilități: 15 camere (30 locuri).

 • Mihaela – 2*, str. Teodor Mihaly, nr. 39. Telefon: 0258 834 716, 0722 580 107, email: contact@pensiuneamihaelaalba.ro. Facilități: 3 camere (9 locuri), living, bucătărie complet utilată, cramă, sală de fitness, foișor.

 • Neptun – 3*, str. Iașilor, nr. 95. Telefon: 0756 334 437, 0751 176 661, neptunalbaiulia@gmail.com. Facilități: 12 camere (24 locuri), restaurant, foișor, gril.

 • Onelia – 3*, str. Barbu Catargiu, nr. 3. Telefon: 0724 382 782, email: onelia3star@yahoo.ro. Facilități: 13 camere (26 locuri).

 • Perla Muresului – 3*, str. Biruinței, nr. 6, cartier Oarda. Telefon: 0721 291 709, 0724 578 704, email: perlamuresului@yahoo.com. Facilități: 12 camere (24 locuri), restaurant, salon de evenimente, terasă, grill.

 • Primadona – 2*.

 • Select – 3* – 4*, str. Biruinței, nr. 72. Telefon: 0358 401 835, 0745 616 090, email: contact@selectalba.ro. Facilități: 20 camere (42 locuri).

 • Speed House I – 3*, str. Livezii, nr. 35 E. Telefon: 0744 599 107, email: booking@speedhouse.ro. Facilități: 4 camere (8 locuri).

 • Terra – 3*, Bulevardul Republicii, nr. 5 B. Telefon: 0744 785 465, 0754 793 145, email: contact@pensiuneaterraelixir.ro, pensiuneaterra@yahoo.com. Facilități: 12 camere (24 locuri), bar, restaurant, piscină, terasă, organizare excursii.
   
  Villa:
   

 • Apulum – 4*, str. Lalelelor, nr. 37. Telefon: 0358 110 164, 0744 191 697, 0745 521 821 email: apulumturism@gmail.com. Facilități: 9 camere (18 locuri), bar, sală de mese.

 • Duțu – 3*, Calea Moților, nr. 160. Telefon: 0358 103 056, 0788 364 937, email: office@vila-dutu.ro, dutulucretia@yahoo.com. Facilități: 10 camere (21 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 180 locuri, foișor, loc de joacă pentru copii.

 • Elisabeta – 3*, Calea Moților, nr. 158. Telefon: 0258 839 117, 0729 881 395, 0724 557 222, email: vilaelisabeta@yahoo.com. Facilități: 1 apartament de lux, 5 camere single, 11 camere double, 5 camere matrimoniale, 3 camere matrimoniale de lux toate cu băi proprii, restaurant, sală de festivități, salon de conferințe de 80 de locuri, bar, piscină interioară, piscină exterioară cu nocturnă, teren de fotbal, sală de gimnastică, centru SPA.

 • Preciosa – 4*, str. Lucian Blaga, nr. 10. Telefon: 0258 814 033, 0731 303 657, email: office@preciosa.ro. Facilități: 7 camere (16 locuri) cu baie proprie, restaurant cu 50 de locuri, cramă cu vinotecă proprie, terasă, sală de conferințe cu 30 de locuri.

 • Steaua Nordului – 3*, str. Republicii, nr. 5 A. Telefon: 0258 810 234, 0744 604 900, 0744 789 465, email: office@vilasteauanordului.ro. Facilități: 10 camere (20 locuri) cu baie proprie, restaurant, terasă, piscină interioară, piscină exterioară, saună, organizare excursii.