• Ceremonialul schimbului de gardă – zilnic la ora 12 soldații ies pe ritmul tobelor pe poarta Monetăriei, de la Traseul celor Trei Fortificații și se îndreaptă spre curtea interioară a Hotelului Medieval, unde are loc înălțarea drapelului pe catarg. Tot pe ritmul tobelor și acompaniați de trompete, soldații execută pe rând schimbul de gardă la Poarta a 4 – ­a și apoi la Poarta a 3 – a a Cetății. Un farmec deosebit este dat de caii de rasă friziană de la Centrul de Echitație. În special, vineri și sâmbătă, spectacolul adus de Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval se desfășoară și seara când are loc o defilare cu torțe sau un impresionant ceremonial cu salve de tun.

 • Porțile Cetății Alba Carolina – fortificația principală a Transilvaniei – a fost realizată între anii 1715-1738 la dorința mareșalul principe Eugeniu de Savoia, care a introdus în Imperiul Habsburgic sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța pe timpul regelui Ludovic al 14-lea.
   
  Poarta 1 – construită din piatră sub forma unui arc de triumf, este străpunsă de trei goluri, unul carosabil și două pietonale. Asigură accesul din direcția estică, dinspre Orașul de Jos și este decorată cu patru basoreliefuri impresionante cu scene din mitologia greacă și romană, care fac o legătură bună cu vechile cetăți existente aici – Castrul Roman al Legiunii a 13-a Gemina (106 d.Chr.) și Cetatea Medievală Bălgrad (sec. 16 – 17).
   


   

  Poarta 2 – amplasată pe cea de-a doua linie de apărare, în capătul de sus al unui culoar construit în rampă, a fost distrusă în anul 1937 în timpul construirii Obeliscului dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, fiind reconstruită pe baza elementelor originale păstrate și pe baza imaginilor de epocă.
   


   

  Poarta 3 – adevăratul simbol al orașului Alba Iulia este cea mai mare și cea mai impunătoare dintre porțile Cetății Alba Carolina fiind amplasată între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano și asigurând intrarea în fortăreața propriu – zisă. Poarta masivă este susținută de patru piloni și opt pilaștri care susțin prin arcuri puternice bolțile deasupra cărora se ridică postamentul statuii ecvestre a a lui Carol al 6-lea, împăratul imperiului austriac în timpul căruia s-a construit cetatea. Deasupra porții se află o încăpere strâmtă și scundă, unde accesul se face printr-o ușă dreptunghiulară plasată pe fațada vestică, în timp ce pe latura opusă există două mici ferestre semicirculare prevăzute cu zăbrele. Aici a fost închis Horea, unul din liderii răscoalei din 1784, înainte de a fi executat pe Dealul Furcilor la 28 martie 1785.
   


   

  Poarta 4 – sau Poarta Episcopului este singura poartă ornamentată de pe latura de vest a cetății fiind poziționată la mijlocul curtinei ce leagă bastionul Trinitarienilor de bastionul Sfântul Mihail și la capătul de vest al drumului principal care străbate cetatea. Poarta este împodobită numai pe partea interioară unde se remarcă o intrare semicirculară flancată de doi pilaștri prevăzuți și ei cu coloane și atlanți la fel ca și celelalte trei porți de la răsărit. Poarta era utilizată extrem de eficient de armata austriacă. Astfel la nivelul superior se găseau spațiile de locuit ale personalului militar, transformate uneori și în loc de detenție pentru ofițeri. Dedesubt în valul de pământ al curtinei au fost amenajate simetric camerele de gardă.
   


   

  Poarta 5 – a fost amplasată pe colțul de sud – vest al ravelinului Sfântul Mihail, demolat parțial în 1921, cu ocazia lucrărilor de construcție a Catedralei Ortodoxe. Poarta este una dintre intrările secundare aflate în partea vestică a cetății Alba Carolina. Arhitectura acestei porți este una simplă fără elemente sculpturale, în fața porții fiind un pod care face legătura între ravelinul Sfântul Mihail și cea de-a treia linie de apărare a cetății, numită contragardă.
   


   

  Poarta 6 – numită și Poarta Regelui, a fost reabilitată în cadrul proiectului de refacere a zidului de vest al cetății distrus în anul 1921 în timpul lucrărilor de construcție a Catedralei Încoronării. Odată cu refacerea porții s-a reconstituit și drumul regal, traseul pe care au fost primiți Regele Ferdinand și Regina Maria în Cetatea Marii Uniri. Este o poartă simplă alcătuită din doi stâlpi masivi din piatră, încastrați în zidul de cărămidă care mărginește contragarda.
   


   

  Poarta 7 – era utilizată de trupe pe zona contrafortului sudic. În timpul asediului cetății de către trupele maghiare, între anii 1848 – 1849 a fost blocată, fiind repusă de curând în circuitul turistic. Poarta scurtează la jumătate drumul turiștilor care aleg să intre în Cetatea Alba Carolina dinspre latura de nord a fortificației.
   


   

 • Centrul de echitație Alba Carolina – Aleea Sfântul Eugeniu. Telefon: 0742 151 899, email: echitatieab@yahoo.com. Centrul de echitație Alba Carolina este amplasat pe Traseul Sudic din cetatea de la Alba Iulia, în apropierea vechilor grajduri imperiale ale Cetății Alba Carolina și creează o conexiune inedită între istorie și plăcerea de a călări. Centrul de echitație, parte a Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval, oferă cursuri de călărie, pentru începători dar și avansați, cu cai de rasă friziană din Olanda, recunoscuți pentru docilitate dar și pentru ținuta lor aristocratică. Centrul mai oferă și plimbări cu cu trăsura pe traseele cetății însoțite de ghid specializat.